Verpleegkundige voor justitieel complex

Verpleegkundige voor justitieel complex

Sinds februari loop ik mijn HBO verpleegkunde stage in het justitieel complex. Wat ik daar doe als verpleegkundige? Binnen het justitieel complex heb je natuurlijk ook een afdeling medische dienst. Op die medische dienst werken (justitieel) verpleegkundigen, huisartsen, POH, verpleegkundig specialisten, therapeuten en ga zo maar door.

Momenteel ben ik de enige stagiaire en de dingen die ik mag doen, zijn heel uiteenlopend. Natuurlijk zijn er geen technische handelingen zoals een infuus prikken, katheteriseren en ga zo maar door. Je bent juist bezig met veel klinisch redeneren en hoe je dit op een laagdrempelige manier communiceert naar de gedetineerde. Dat is voor mij nog wel heel erg complex!

Zie de medische dienst als een soort huisartsenpost. De gedetineerden melden zich aan voor het spreekuur en omschrijven hun klacht. Er komen veel dingen voorbij, maar dit zijn de meest voorkomende:

  • Hoofdpijn
  • Nek- en rugpijn
  • Kniepijn
  • Bijtwonden
  • Schotwonden
  • Allergieën
  • Vermoeidheid
  • Chronische en/of psychiatrische ziekten

Deze onderwerpen worden wel besproken in de opleiding, maar niet uitgebreid genoeg. Het is voor mij een kwestie van veel doorvragen en tips vragen. Ook schrijf ik medicatie voor zodat de huisarts dit kan accorderen.

Ik merkte dat ik echt wel wat miste qua kennis en ik heb hier dan ook een leerdoel van gemaakt. Alleen toen kwam het moment dat alles voor iedereen veranderde.

Het coronavirus.

Rond de vierde of vijfde week van mijn stage kwam het coronavirus de kop opsteken en zijn de eerste maatregelen genomen. In het begin kon ik mijn stage vervolgen met de maatregel om geen handen te schudden en regelmatig mijn handen te wassen. Ik wist dat het hoogstwaarschijnlijk erger zou worden en inderdaad, mijn stage werd na de verdere maatregelen afgebroken.

Er worden nu geen spreekuren meer gedaan en gedetineerden mogen niet meer naar de medische dienst komen. Rutte kwam met de maatregel dat alle stagiaires thuis moeten blijven. Vanaf dit moment begon de chaos. Klasgenoten werden naar huis gestuurd en sommige moesten blijven maar daarvan werd de begeleiding verminderd.

Ik bleef aanwezig bij mijn stage en fungeerde als een apotheker/administratief medewerker. In de praktijk leek alles rustig. En daarna deden we twee rondes over de afdeling om vragen te beantwoorden en gedetineerden met klachten/symptomen te controleren op koorts. Mijn leerdoel verviel hiermee ook, want ik kon de vragen simpelweg niet beantwoorden.

Inmiddels zit ik thuis. Mijn kamer is nog nooit zo opgeruimd geweest, mijn kledingkast nog nooit zo netjes en mijn planning nog nooit zo strak en voltooid!

Over Femke

Femke is 21 jaar oud en zit in haar vierde jaar van HBO Verpleegkunde. Ze loopt momenteel stage in een detentiecentrum. Als beginnend verpleegkundige gaat er een grote wereld voor haar open. In de Coronacrisis studeert zij af en zal zij hier maandelijks haar ervaringen delen.

Related Posts

7 Responses to “Verpleegkundige voor justitieel complex”

april 29, 2020 at 8:51 am, Mirjam de Bies said:

Leuk Femke!! Het zijn spannende tijden, we blijven je volgen!!

Reply

april 29, 2020 at 6:22 pm, J.W. said:

Goed om te lezen dat er ook een “andere” wereld bestaat.

Reply

april 29, 2020 at 6:43 pm, Andrea Dietz said:

Inderdaad weer heel leuk om je zo te volgen Femke. Als buitenstaander leer je zo mooi dat de werkzaamheden van een verpleegkundige niet altijd in het ziekenhuis zijn….leuk om te lezen, complimenten!

Reply

april 29, 2020 at 9:24 pm, Von said:

Leuk geschreven zo.

Reply

april 29, 2020 at 10:39 pm, Anoniem said:

Dat is leuk te lezen en heel wat anders dan Aruba zo kom ik ook te weten dat er nog iets heel anders gebeurd wat je niet weet heel knap van je liefje en volg je heel interessant liefs

Reply

april 29, 2020 at 10:42 pm, Tineke de Geele said:

Leuk om te Lezen dat er ook nog iets heel anders is dan ziekenhuis zou het wel eng vinden bij gedetineerden dat doe je goed liefs

Reply

mei 02, 2020 at 5:19 pm, Anoniem said:

Interessant Femke! En welkom bij het bloggersteam 🙂 !

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.