Veelgestelde vragen

Aanvankelijk was Compendium Geneeskunde bedoeld als hulpmiddel voor geneeskundestudenten. Viermaal per jaar maken duizenden geneeskundestudenten de voortgangstoets, een toets over de gehele kennisbasis van de algemene geneeskunde. Een struikelblok voor vele studenten. Compendium Geneeskunde is hier hét hulpmiddel voor. De boeken blijken echter niet enkel als hulpmiddel voor tentamens uitermate geschikt te zijn, maar ook al naslagwerk voor coassistenten, verpleegkundigen, onderzoekers en artsen. 2.0 is dus specifiek geschreven voor zowel student als arts. Als artsen zich namelijk eenmaal hebben gespecialiseerd, houden ze zich soms niet meer met alle andere disciplines meer bezig. Met Compendium Geneeskunde kunnen artsen andere disciplines bekijken of herhalen, maar ook de patiënt ziektebeelden beter uitleggen. Dertig procent van alle gebruikers van Compendium Geneeskunde zijn al afgestudeerd arts.

Compendium Geneeskunde 2.0 is hét overzicht van alle 35 disciplines van de Geneeskunde (van gezondheidsrecht tot cardiologie). Het is het enige boek voor student & specialist door student & specialist. Met een team van meer dan 250 studenten en specialisten hebben we de gehele geneeskunde weergegeven in 5 boeken. Dit doen we op onze eigen overzichtelijke manier: met stroomdiagrammen, pijlen, icoontjes, tabellen, ezelsbruggetjes en heel veel afbeeldingen.

Ja, absoluut. De 2.0 versie van de boekenreeks heeft 8 nieuwe disciplines, waaronder Chirurgie, Kindergeneeskunde en Huisartsgeneeskunde. Daarnaast is elke discipline herzien en geschreven voor zowel student als arts. Elke aandoening is nogmaals kritisch bekeken waarbij meer wordt ingegaan op de anamnese, lichamelijk onderzoek en de behandeling waardoor de boeken nu ook heel handig zijn voor in de praktijk. Daarnaast is elke discipline visueler gemaakt met behulp van prachtige afbeeldingen en illustraties.

Nee. Wij kunnen je geruststellen, voorlopig komt er geen nieuwe versie uit. We hebben in november 2019 de reeks 2.0 uitgebracht en dat was weer zo’n hels karwei, dat we wel twee keer nadenken voordat we dat opnieuw doen! 

Het Compendium Geneeskunde is inderdaad een methode geschreven door studenten uit heel Nederland. Hierdoor komt reeds het inzicht van vele verschillende ziekenhuizen aan bod. In principe verschillen de richtlijnen tussen ieder ziekenhuis een beetje. De richtlijnen tussen Nederland en België verschillen dikwijls niet meer dan die tussen ziekenhuizen.

Ook in België zien wij ontzettend veel studenten die goed studeren met het Compendium Geneeskunde. In België staat nog meer dan in Nederland de aankoop van specifieke boeken en cursussen op de voorgrond, waardoor het overzicht hiertussen vaak erg moeilijk wordt. Zeker voor stages en klinische lessen biedt het Compendium Geneeskunde dan een ontzettend goed en praktisch overzicht dat je sneller doorleest dan een complete cursus of een compleet boek.

Natuurlijk zijn er ook wel verschillen tussen België en Nederland zoals op het gebied van bijvoorbeeld wetgeving. Wij hebben echter bijvoorbeeld het hoofdstuk medisch recht voorgelegd aan een prof gezondheidsrecht uit Vlaanderen. Hoewel de namen en specifieke wetsteksten niet gelijk zijn voor de twee landen, geeft hij ook wel aan dat de principes van de wetten voor beide landen hetzelfde zijn en wij citeren “de verschillende hoofdstukken zijn ook voor Belgische artsen en arts-specialisten in opleiding ongetwijfeld van belang”. Wij halen dit voorbeeld eruit omdat het hoofdstuk medisch recht de grootste verschillen zal hebben tussen Nederland en België. Daarentegen zoals je ziet is dit eigenlijk ook maar minimaal. In onze nieuwe pockets: neurologie en gynaecologie & verloskunde hebben we zelfs wettelijke en maatschappelijke kwesties voor zowel Nederland als België specifiek vernoemd.

De nieuwe versie Compendium Geneeskunde 2.0, is in samenwerking geschreven met meerdere studenten en specialisten uit Vlaanderen. Daarnaast geven we ook de opvallende verschillen aan met behulp van een Belgisch icoontje. Erg handig en bruikbaar in de praktijk!

Als beginnend student start je aan een heel nieuwe studie en krijg je vanaf je eerste dag een overload aan informatie. Deze verreiste informatie staat voordat je het weet verdeeld over meerdere schriften, losse notitiebladen, bijlagen en online word documenten. Om vanaf het begin het overzicht te hebben, is Compendium Geneeskunde ontwikkeld als aanvulling op de reguliere studieboeken. De initiatiefnemers zijn zelf ook geneeskundestudenten geweest, dus weten goed hoe dit gaat als beginnend student. Daarom maakten Veerle en Romée Compendium Geneeskunde. De reeks die vanaf jaar 1 dus al handig is, en dit zal blijven gedurende je gehele carrière als medicus.

De pocketversies van Compendium gaan over één discipline, terwijl de reeks van Compendium Geneeskunde in totaal 35 disciplines bevat. Daarnaast zijn de pocketversies nog meer geschreven voor gebruik in de kliniek. De hoofdstukken anamnese, lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek zijn uitgebreid en nog meer geschreven aan de hand van de kliniek. Daarnaast bevatten de pocketversies DD-rijtjes en handige bijlagen welke ideaal zijn voor tijdens jouw werk op de afdeling.

 • Druk 1 (de enige druk) van de pocketversie Psychiatrie
 • Druk 1 (de enige druk) van de pocketversie Dermatologie
 • Druk 1 (de enige druk) van de pocketversie Oogheelkunde
 • Druk 1 (de enige druk) van de pocketversie Traumachirurgie en orthopedie
 • Druk 2 (de meest recente druk) van de pocketversie Kindergeneeskunde
 • Druk 1 (de enige druk) van de scheurkalender 2021 Compendium Geneeskunde
 • Druk 2 (de meest recente druk) van de pocketversie Gynaecologie en obstetrie
 • Druk 2 (meest recente druk) van de pocketversie Acute geneeskunde
 • Druk 3 (de meest recente druk) van de pocketversie Neurologie
 • Druk 3 (de meest recente druk) van de geheel nieuwe versie Compendium Geneeskunde 2.0
 • Druk 4 (de meest recente druk) van de pocketversie Cardiologie en vasculaire Geneeskunde

Dit is helaas niet mogelijk. We zijn verplicht om al onze voordeelpakketten te melden bij de Wet op vaste boekenprijs, dit betekent dat wij deze niet zomaar mogen aanpassen. Mogelijk worden de pakketten in de toekomst nog aangepast.

Dit zit zeker in ons achterhoofd. Tot noch toe hebben wij hier geen concrete plannen voor. Zodra we hiermee aan de slag gaan zullen we dit op de website en social media zetten.

Wanneer u als arts, verpleegkundige of medisch specialist in loondienst werkt, valt u wellicht onder de Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Speciliasten (AMS). Het is dan mogelijk om onder bepaalde voorwaarden de boeken te declareren vanuit uw budget persoonlijke kosten. 

Kijk voor meer informatie op de website van AMS.

Vandaag voor 22:00 besteld, vandaag verzonden. Na bestelling ontvang je een track&trace code zodat je precies weet wat de status van de bestelling is. Deze code wordt gemaild naar het opgegeven e-mailadres. Let op: waarschijnlijk geeft de pagina van de verzendpartij eerst de melding dat de zending niet bekend is. Probeer het in dat geval enkele uren later nog een keer.

Neem zo snel mogelijk contact op met de klantenservice door te mailen naar [email protected] of te bellen naar 020-224 69 10.

Retourneren is mogelijk binnen 14 dagen na ontvangst. Stuur een mailtje naar [email protected] om ons hiervan op de hoogte te brengen, dan geven we je de verdere retourinstructies. Het volledige bestelbedrag wordt binnen 7 werkdagen na ontvangst van de retour terug op je rekening gestort.

Nederland Jouw bestelling verzenden wij met DHL. Verzending gaat als brievenbuspakket (bij 1 scheurkalender of 1 pocketversie) of als belpakket (de bezorger zal aanbellen). Verzending boven €50 is gratis, daaronder bedragen de kosten €2,95. België Jouw bestelling verzenden wij met DPD. Verzending gaat als belpakket (de bezorger zal aanbellen). Verzending boven €50 is gratis, daaronder bedragen de kosten €2,95.

Wij staan altijd open voor eventuele samenwerkingen. Geïnteresseerd? Mail dan naar [email protected].