A(N)IOS (arts)

35

Medische disciplines in de reeks beschreven

250

Studenten, artsen en specialisten uit Nederland en België meegewerkt aan de 2.0 versie

14

Pockets beschikbaar voor verdere verdieping

Begin met

1. De basis

Dan ben je klaar met studeren en gaat het echte leven beginnen, werken! Zo'n eerste baan kan best spannend zijn. Alle coschappen zijn doorlopen en vele ziektebeelden gepasseerd. Vragen als 'hoe zat dat ook alweer met rechts- en links hartfalen' of 'welke soorten schizonfrenie zijn er' komen langs. Hoe handig is het dan om alle informatie samen gebundeld te hebben in een reeks boeken!

14 discipline specifieke pockets

Het eerste boek met ezelsbruggetjes

Past in de witte jas

Alle medische faculteiten van NL en BE vertegenwoordigd

De must have voor de eerste baan

Hele fijne samenvatting van de jaren geneeskunde

Anne, Maastricht

2. Oefenen

met de flashcards

Iedereen leert op een andere manier, de één schrijft samenvattingen van honderden kantjes, terwijl de ander filmpjes kijkt. Voor de coschappen en je baan als arts zijn er bij ompendium geneeskunde flashcards en pockets gemaakt. Deze kunnen meegenomen worden in de witte jas, hoe handig!

Lees meer over compendium geneeskunde tijdens je coschappen:

Link naar doelgroep coschappen master

Aan de ene kant de vraag, de andere kant het antwoord

Maak rijtjes van kaartjes die je niet meer wist

Blijf herhalen tot je alles weer hebt opgefrist

Stampen was nog nooit zo leuk

Super handig en complete samenvatting van alle stof die je nodig hebt

Anouk, Groningen

Afgestudeerd

Wauw na zes jaar keihard studeren, toetsen maken en praktijkervaring te hebben opgedaan is het zover. Je bent afgestudeerd! Je mag jezelf nu basisarts noemen en nu is het tijd om nog meer ervaring op te doen als AIOS of ANIOS, een promotietraject in te gaan, huisarts te worden of een andere richting op te gaan. De wereld ligt voor je open!

Wel is het heel belangrijk om je kennis continu te updaten, te weten wat er in de medische wereld speelt en je te verdiepen in nieuwe ziektebeelden waar je nog onvoldoende van weet.

Met de pockets en zakkaartjes

3. De werkvloer op

Pockets
De pockets zijn kleinere boekjes met een specifiek specialisme die makkelijker mee te nemen zijn in de witte jas, maar alsnog alle informatie bevatten die jij nodig hebt in het ziekenhuis. Op die manier heb je de informatie altijd bij de hand en kun je deze gemakkelijk opzoeken door het register dat in elke pocket te vinden is. Zo kun je de hele dag door de informatie opzoeken die jij nodig hebt voor de patiënten in het ziekenhuis.

Zakkaartjes

Belangrijke informatie in één oogopslag

Op de zakkaartjes vind je per dicispline stof die lastig te onthouden was tijdens de studie, maar die je eigenlijk niet meer moet vergeten. Pak regelmatig het zakkaartje erbij om de stof te herhalen en test hoeveel je nog weet.

Geneeskundestudenten met een passie voor onderwijs

Tijdens onze studie geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam leerden we elkaar kennen. Al snel raakten we aan de praat over de studieboeken en dan in het bijzonder wat er volgens ons anders kon. Als geneeskundestudent moet je zó veel studiestof leren, dat je soms het overzicht kwijt raakt. Het leek ons geweldig om studenten te kunnen helpen dit overzicht (terug) te krijgen.

We deelden ons idee met meerdere studenten en specialisten en waren verrast om te horen dat velen van hen er net zo over dachten als wijzelf. Gaandeweg raakten we steeds enthousiaster en besloten we ons idee een meer concrete vorm te geven: Compendium Geneeskunde werd geboren! Na ruim anderhalf jaar hard werken, konden we dan eindelijk ons boek presenteren.

We hopen dat we jou met ons boek kunnen helpen bij jouw studie geneeskunde!

-

Instrumenten

Dit zijn de belangrijkse instrumenten die je nodig hebt als A(N)IOS:

Stethoscoop

Beluisteren van het hart, de longen, de buik en de bloedvaten

Reflexhamer

Met de reflexhamer kunnen reflexen van bijvoorbeeld de knie of de achillespees getest worden.

Lampje

Een lampje gebruik je om de hersenzenuwen te testen, zoals de pupilreflex.

Meetlint

Met een meetlint kan de omtrek van verschillende delen van het lichaam gemeten worden, denk aan de hoofdomtrek van een pasgeboren baby.

ECG liniaal

Uitleg

4. Verdiepen

Handige sites

Onderstaande sites zijn handig voor de beginnende artsen:

Acute boekje

https://www.hetacuteboekje.nl/

Deze richtlijn beschrijft de diagnostiek en de behandeling van verschillende acute diagnoses.

Up to date

https://www.uptodate.com/contents/search

Deze website geeft de meest recente informatie over vele ziektebeelden.

-

Podcasts

In deze podcasts worden verschillende medische onderwerpen en ziektebeelden besproken.

KoffieCo

Interviews met artsen in het bijzijn van een kopje koffie.

Medicast de Podcast

Arts Claudia Warnar geeft duidelijke uitleg over uiteenlopende onderwerpen in de zorg. Ideaal om tijdens het wandelen, schoonmaken of een ander rustig moment even je kennis op te frissen.

Na 6 jaar weet je nog niet alles

Na je studie weet je nog niet alles. En dat kun je ook niet weten want daarvoor is de geneeskundestof veel te uitgebreid en te diepgaand. Het kan dus zijn dat je tegen een ziektebeeld aanloopt waar je nog niet al te veel vanaf weet. Of je wordt opgeleid tot dermatoloog en je bent zo gefocust op deze discipline dat het fijn kan zijn om wat terug te zoeken wanneer je een patiënt hebt met een breder ziektebeeld. Wanneer je iets nog niet vaak hebt gezien of je twijfelt over een diagnose dan is het fijn om snel iets op te kunnen zoeken. Het gemakkelijk vinden van de juiste informatie kan bijdragen aan de zelfverzekerheid en het zelfstandig worden van jonge artsen. Hetcompendiumhelpt je op weg door alle aandoeningen die je tegen bent gekomen in zes jaar geneeskunde nog eens overzichtelijk en bondig voor je weer te geven

5. Verbinden

Wil je graag in contact komen met arts assistenten? Mis jij de verbinding met mensen binnen jouw werkveld? Word dan lid van onze community.

Netwerk van honderden studenten, artsen en specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.

Mogelijkheid om elkaar vragen te stellen

Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.

Vind mensen waarmee jij samen kan werken

Maak je eigen groep aan

Iedereen mag gratis lid worden van onze community!