Geneeskundestudent (master)

2802

Studenten hebben hun Master Geneeskunde in het studiejaar 2020/2021 afgerond

12

Universiteiten begeleiden Nederlandse en Belgische studenten tijdens hun coschappen

7000

Coassistenten zijn werkzaam in Nederland

57 %

Van de coassistenten is werkzaam in een algemeen ziekenhuis, de rest is werkzaam in een huisartsenpraktijk of academisch ziekenhuis

Begin met

1. De basis

In de master wordt veel studiestof uit de 3 jaar durende bachelor op een hoog tempo herhaald en getoetst. Daarbij ligt een grotere verantwoordelijkheid bij jezelf. Veel universiteiten bieden een overzicht van wat je moet kennen voor een tentamen. Dat is een grote hoeveelheid aan leerstof en vaak is het aan jezelf welke studieboeken of leerbronnen jij hiervoor wilt gebruiken. Zo wordt van jou verwacht dat je beschikt over de basiskennis van onder andere de anatomie, fysiologie en de onderzoeken die bij de verschillende specialismen horen. Daar waar het in de bachelor nog wel te doen was om de dikke studieboeken erbij te pakken, heb je hier simpelweg nu niet voldoende tijd meer voor. De boekenreeks van Compendium biedt dan een samenvatting die uitgebreid genoeg is om de kennis die je al had weer op te frissen en deze verder aan te vullen. De onderwerpen worden duidelijk maar niet té gedetailleerd besproken waardoor het overzichtelijk blijft. 

In het hoofdstuk over de anatomie helpen de schematische afbeeldingen je om de uitleg te koppelen aan de anatomie. Vervolgens wordt de histologie op basis van de anatomie uitgelegd. De embryologie komt in de bachelor niet altijd uitgebreid aan bod waardoor dit nog een beetje vaag kan zijn. In onze hoofdstukken wordt uitgelegd hoe de structuren zich ontwikkelen en waardoor dit gebeurt. Dit helpt je bij het begrijpen, opnieuw samen met de schematische afbeeldingen. 

Het hoofdstuk over de fysiologie focust op verschillende aspecten. Functies, neurologische aansturingen, hormonen, en effecten, al het nodige komt aan bod. Het grootste verschil tussen de bachelor en de master zijn natuurlijk de coschappen. Hierbij zijn de anamnese, lichamelijk onderzoek en het aanvullend onderzoek de grootste nieuwe leerpunten. De boekenserie helpt jou door per discipline weer te geven waar je op moet focussen bij de anamnese en welke onderzoeken je meer informatie geven. Tegelijkertijd wordt uitgelegd wat de onderzoeken inhouden en hoe je deze uitvoert. Op deze manier kan je je goed voorbereiden op de dagen in de kliniek!

Ruim 1500 afbeeldingen

Het eerste boek met ezelsbruggetjes

Test jezelf vragen aan het eind van elk hoofdstuk om jezelf te overhoren

Alle medische faculteiten van NL en BE vertegenwoordigd

De must have voor elke geneeskunde student

Dit zijn hele handige boeken voor tijdens je coschappen. Alles staat er best compact in en je kan het makkelijk terugvinden allemaal!

Sara - Rotterdam

Voortgangstoets voorbereiden

Vier keer per jaar maken geneeskunde studenten uit heel Nederland de voortgangstoets, zo ook de coassistenten. Ook bij de 'zoveelste' voortgangstoets wordt van de coassistenten verwacht dat zij steeds beter scoren. Het is niet gek dat op den duur een stagnatie in de scores te merken is. Je hebt immers al zo veel geleerd, en deze basiskennis kan zich voor je gevoel iets minder uit gaan breiden. Gelukkig kun je na de toets inzien op welke onderwerpen je nog wel kan bijspijkeren. Pak voor de toets even de reeks erbij en oefen dat hoofdstuk waar jij minder goed op hebt gescoord. Aan het eind van elk hoofdstuk in de reeks kun je ook extra oefenen. De test jezelf vragen zijn gebaseerd op voortgangstoets vragen. Zo blijf je goed voorbereid op de volgende voortgangstoets en zullen je scores blijven stijgen!

2. Oefenen

met de flashcards

De flashcards van Compendium Geneeskunde maken het studeren tijdens je coschappen makkelijker en leuker. Nadat je het betreffende hoofdstuk in de reeks hebt bestudeerd is het tijd om jezelf te overhoren. Jezelf overhoren is een effectieve leerstrategie met een bewezen positief effect op onthouden. De kaartjes zijn klein en compact verpakt en de pakketten bestaan uit maximaal 50 kaartjes. Daarnaast zijn de kaartjes toegespitst op de belangrijkste onderwerpen van iedere discipline, zodat je direct tot de kern komt van wat je moet weten. De kaartjes leggen een goed verband tussen de theorie en de praktijk, dat is ook waarop je zal worden getoetst. 

De vragen staan op de ene en de antwoorden op de andere kant van de flashcards. In de bekende Compendium-stijl word je snel bijgespijkerd op de anatomie, lichamelijke onderzoeken en wordt je kennis aangevuld met praktische tips en weetjes.

Als voorbeeld worden in een aantal flashcards van de discipline Neurologie de hersengebieden met daarbij hun functies belicht. De flashcards zijn een aanvulling op de Compendium Geneeskunde boekenserie en de pockets en zorgen dat je de stof nog beter en sneller kunt onthouden. Op dit moment zijn er flashcards van de disciplines Neurologie en Traumachirurgie & orthopedie beschikbaar, deze zullen ook voor andere disciplines worden ontwikkeld! 

Overhoor jezelf of laat jezelf overhoren met de Compedium Geneeskunde Flashcards om je voor te bereiden op je volgende examen of toets!

Aan de ene kant de vraag, de andere kant het antwoord

Maak rijtjes van kaartjes die je niet wist

Blijf herhalen tot je alles weet

Stampen was nog nooit zo leuk

Nuttig naslagwerk in de praktijk!

Ideaal voor je coschap: vooral op de praktijk gericht met praktische tips bij bijv. status schrijven en zaken waar je op moet letten bij LO. Verder nog de nodige aanvullende uitleg die de basis aanhoudt, maar de diepte in gaat waar nodig.

Stan - Nijmegen

Met de pockets en zakkaartjes

3. De werkvloer op

Pockets
Met een pocket in je dokterjas heb je letterlijk de benodigde kennis binnen handbereik!

De pocketversies van Compendium Geneeskunde zijn kleine paperback boeken die perfect passen in de witte jas van elke coassistent. Het kleine formaat, de eenvoudige inhoudsopgave en de praktijkgerichte informatie maken het een fijn zakboekje om erbij te pakken. Zo kan je tussen de patiëntencontacten door eenvoudig iets opzoeken. Zoals je van ons gewend bent is ook de pocket heel overzichtelijk ingedeeld. Elk pocket behandelt een specifieke discipline. Per afdeling waar je je coschappen loopt kan je kijken welke pocket handig is om bij je te dragen. Je zult merken dat zelfs de afgestudeerde artsen nog wel eens in jouw pocket willen spieken. 

Zakkaartjes

Belangrijke informatie in één oogopslag

It’s in the name! De zakkaartjes kun je gemakkelijk meenemen in je witte jas en geven je in één oogopslag de informatie die jij nodig hebt. Zo staan op het zakkaartje ‘Functietesten craniale zenuwen’ alle hersenzenuwen met daarbij hun locatie en functietest. De zakkaartjes kan je gebruiken om jezelf te overhoren voor een toets maar kan je in de kliniek er ook gemakkelijk bij pakken. Op de zakkaartjes vind je per dicispline stof die lastig te onthouden is, maar die je eigenlijk niet moet vergeten. Pak regelmatig het zakkaartje erbij om de stof te herhalen en test hoeveel je hebt onthouden. Vlak voor je tentamen 1 blik op het kaartje en je bent weer up to date!

Geneeskundestudenten met een passie voor onderwijs

Tijdens onze studie geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam leerden we elkaar kennen. Al snel raakten we aan de praat over de studieboeken en dan in het bijzonder wat er volgens ons anders kon. Als geneeskundestudent moet je zó veel studiestof leren, dat je soms het overzicht kwijt raakt. Het leek ons geweldig om studenten te kunnen helpen dit overzicht (terug) te krijgen.

We deelden ons idee met meerdere studenten en specialisten en waren verrast om te horen dat velen van hen er net zo over dachten als wijzelf. Gaandeweg raakten we steeds enthousiaster en besloten we ons idee een meer concrete vorm te geven: Compendium Geneeskunde werd geboren! Na ruim anderhalf jaar hard werken, konden we dan eindelijk ons boek presenteren.

We hopen dat we jou met ons boek kunnen helpen bij jouw studie geneeskunde!

-

Instrumenten

Dit zijn de belangrijkse instrumenten die je nodig hebt tijdens je coschappen:

stethoscoop Oncologie Compendium Geneeskunde

Stethoscoop

Een stethoscoop (Grieks stèthos = borst(kas)) is een instrument om naar geluiden in het lichaam te luisteren. Dit heet auscultatie. Zo kan je onder andere naar het hart, de longen en de buikgeluiden luisteren. Het is vaak verplicht om deze aan te schaffen voor je praktijkcolleges en de coschappen zelf. 
Klik hier voor een geschikte stethoscoop! 

meurologie reflexhamer compendium geneeskunde

Reflexhamer

Een reflexhamer is een neurologisch onderzoeksinstrument. Het wordt gebruikt om spierrekkingsreflexen, bijvoorbeeld de achillespeesreflex en kniepeesreflex, op te wekken. 

Klik hier voor een geschikte reflexhamer. 

Pupillampje

Uitleg toevEen pupillampje is noodzakelijk om het onderzoek van de hersenzenuwen uit te voeren. Met een handige maatvoering van pupillen op de pen zelf, kun je de grootte altijd even checken. 
Klik hier voor een geschikt lampje!oegen

Meetlint

Een meetlint is onmisbaar bij de dermatologie en de gynaecologie! 

Met deze rolcentimeter meet je eenvoudig de oppervlaktes en omtrek van lichaamsdelen. Daarnaast kun je gemakkelijk de BMI bepalen met de draaischijf. 
Klik hier voor de meest ideale optie! 

neurologie stemvork compendium geneeskunde

Stemvork

De stemvork kan gebruikt worden om het gehoor en trillingsgevoeligheid bij de patiënt te controleren. Deze wordt vaak bij de neurologie en de KNO gebruikt.
Klik hier voor een geschikte stemvork! 

Agenda of planner?

Uitleg

4. Verdiepen

Handige sites

Deze sites zijn door onze studenten en artsen uitgekozen als de handigste sites voor coassistenten:

De coassistent

www.decoassistent.nl

Opgericht door Madelon Rodenburg. Zij rondde in 2018 haar opleiding af en deelt haar ervaringen om bij te dragen aan onderwijs voor coassistenten.

How to dokter

www.howtodokter.com

Opgericht door geneeskundestudenten en jonge artsen vanuit heel Nederland, om op laagdrempelige manier antwoord op vragen te krijgen.

-

Blogs

Verder lezen? Onderstaande blogs helpen je verder verdiepen. Bijv. interview relevante beroepsgroepen of tips voor relevante beroepsgroepen.

-

Podcasts

Deze podcasts zijn relevant voor geneeskundestudenten tijdens hun master. Zo vind je hier interviews met een specialist en een medisch inhoudelijke podcast van Medicast.

KoffieCo

Luister hem hier op de website!

In de verschillende podcast afleveringen wordt een medisch specialist in de breedste zin van het woord geïnterviewd. Tijdens de colleges wordt de focus met name gelegd op medisch inhoudelijke kennis maar het beroep zelf komt amper aan bod. Het doel van deze podcast is om de voelbare afstand tussen de coassistent en specialist te verkleinen en de drempel om vragen te durven stellen te verlagen.

Medicast de Podcast

Luister hem hier op de website!

Deze podcast helpt jou je medische kennis op te frissen in slechts 30 minuten!

Arts Claudia Warnar geeft duidelijke uitleg over uiteenlopende onderwerpen in de zorg. Ideaal om tijdens het wandelen, schoonmaken of een ander rustig moment even je kennis op te frissen.

Co-Cast

Luister hem hier op Spotify!

Een podcast over de assistenten van de assistenten. Van topdokter tot huilend op de wc, alles komt aan bod!

House of GodCast

Luister hem hier op Spotify!

Dit is een podcast voor coassistenten gemaakt door arts-assistenten. Deze podcast vult je kennis aan met informatie vanuit de klinische praktijk.

-

Video's

Beelden kunnen je helpen om informatie te begrijpen of te onthouden. Zo is ook uit onderzoek gebleken dat een boodschap die visueel is overgebracht beter wordt onthouden. De onderstaande video's kunnen je helpen als aanvulling op de boekenreeks en de pockets!

Osmosis

Klik hier om de video's te bekijken!

Video's gemaakt door medische experts, om Ingewikkelde medische onderwerpen eenvoudiger uit te leggen.

Meerdere kolommen

Deel informatie over het merk met uw klanten. Beschrijf een product, doe aankondigingen of verwelkom klanten in uw winkel.

Meerdere kolommen

Deel informatie over het merk met uw klanten. Beschrijf een product, doe aankondigingen of verwelkom klanten in uw winkel.

5. Verbinden

Wil je graag in contact komen met geneeskundestudenten en dus ook andere coassistenten? Mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.

Netwerk van honderden studenten, artsen en specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.

Mogelijkheid om elkaar vragen te stellen

Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.

Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren

Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten

Iedereen mag gratis lid worden van onze community!

Coschappen

Yes, het is tijd om coschappen te lopen! Eindelijk mag je na al het harde studeren en theorie stampen de afdeling op. Spannend? Dat is het zeker, want dit is de allereerste keer dat je met verpleegkundigen en artsen gaat werken en meer te weten komt over de hiërarchie en aanspreekvormen in het ziekenhuis. Je leert jouw kennis in de praktijk te brengen en om te gaan met alle stressfactoren (zoals overbezorgde patiënten). Een hele leerzame tijd die voorbij gaat vliegen!

Voorbereiding coschappen

Wanneer je start met je coschappen, wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. Je wil de beste co worden die ze ooit gehad hebben en daar gaat wel wat voorbereiding aan vooraf:

Verdiep je in de discipline

Raadpleeg de boeken en het internet om je in de discipline van jouw coschap te verdiepen. Weet welke ziektebeelden veel voorkomen, hoe je diagnoses moet stellen en wat de behandelmethodes zijn.

Toon initiatief

Schrijf op wat je graag wilt leren tijdens je coschappen en waar jij je op wilt focussen. Waar wil je beter in worden en welke leerdoelen wil je sowieso gehaald hebben aan het einde van je coschap?

Zorg voor een fijne sfeer

De verpleegkundigen en artsen zijn bereid om jou alles te vertellen wat je wilt weten en je hebt ruimte om fouten te maken. Respecteer hun kennis en ervaring en zorg voor een fijne communicatie.

Compendium Geneeskunde tijdens je coschappen

Hoe zat dat ook alweer met dat ene ziektebeeld? Tijdens je coschappen zal veel geleerde theorie weer terugkomen en je zult ook momenten hebben dat je het even niet helemaal meer weet. Dat is uiteraard niet erg. Met Compendium Geneeskunde 2.0 heb je het meest complete overzicht van de Geneeskunde in huis. Zo kun je makkelijk van elke discipline de belangrijkste theorie weer opzoeken en tot je nemen. En voor de tijdens de coschappen hebben we ook de handige pocketversies voor verschillende disciplines. Daarmee heb je letterlijk de kennis binnen handbereik.

Ook is het belangrijk je goed te verdiepen in de discipline van je coschappen. Zorg dat je goed voorbereidt bent, dat je weet welke ziektebeelden veel voorkomen en hoe je diagnoses moet stellen. Compendium Geneeskunde bevat 35 disciplines van de Geneeskunde, handig voor ter voorbereiding van je eigen coschap.