
Geneeskundestudent (master)
Studenten hebben hun Master Geneeskunde in het studiejaar 2020/2021 afgerond
Universiteiten begeleiden Nederlandse en Belgische studenten tijdens hun coschappen
Coassistenten zijn werkzaam in Nederland
Van de coassistenten is werkzaam in een algemeen ziekenhuis, de rest is werkzaam in een huisartsenpraktijk of academisch ziekenhuis

Begin met
1. De basis
In de master wordt veel studiestof uit de 3 jaar durende bachelor op een hoog tempo herhaald en getoetst. Daarbij ligt een grotere verantwoordelijkheid bij jezelf. Veel universiteiten bieden een overzicht van wat je moet kennen voor een tentamen. Dat is een grote hoeveelheid aan leerstof en vaak is het aan jezelf welke studieboeken of leerbronnen jij hiervoor wilt gebruiken. Zo wordt van jou verwacht dat je beschikt over de basiskennis van onder andere de anatomie, fysiologie en de onderzoeken die bij de verschillende specialismen horen. Daar waar het in de bachelor nog wel te doen was om de dikke studieboeken erbij te pakken, heb je hier simpelweg nu niet voldoende tijd meer voor. De boekenreeks van Compendium biedt dan een samenvatting die uitgebreid genoeg is om de kennis die je al had weer op te frissen en deze verder aan te vullen. De onderwerpen worden duidelijk maar niet té gedetailleerd besproken waardoor het overzichtelijk blijft.
In het hoofdstuk over de anatomie helpen de schematische afbeeldingen je om de uitleg te koppelen aan de anatomie. Vervolgens wordt de histologie op basis van de anatomie uitgelegd. De embryologie komt in de bachelor niet altijd uitgebreid aan bod waardoor dit nog een beetje vaag kan zijn. In onze hoofdstukken wordt uitgelegd hoe de structuren zich ontwikkelen en waardoor dit gebeurt. Dit helpt je bij het begrijpen, opnieuw samen met de schematische afbeeldingen.
Het hoofdstuk over de fysiologie focust op verschillende aspecten. Functies, neurologische aansturingen, hormonen, en effecten, al het nodige komt aan bod. Het grootste verschil tussen de bachelor en de master zijn natuurlijk de coschappen. Hierbij zijn de anamnese, lichamelijk onderzoek en het aanvullend onderzoek de grootste nieuwe leerpunten. De boekenserie helpt jou door per discipline weer te geven waar je op moet focussen bij de anamnese en welke onderzoeken je meer informatie geven. Tegelijkertijd wordt uitgelegd wat de onderzoeken inhouden en hoe je deze uitvoert. Op deze manier kan je je goed voorbereiden op de dagen in de kliniek!
Ruim 1500 afbeeldingen
Het eerste boek met ezelsbruggetjes
Test jezelf vragen aan het eind van elk hoofdstuk om jezelf te overhoren
Alle medische faculteiten van NL en BE vertegenwoordigd
De must have voor elke geneeskunde student
Dit zijn hele handige boeken voor tijdens je coschappen. Alles staat er best compact in en je kan het makkelijk terugvinden allemaal!
Sara - Rotterdam

Voortgangstoets voorbereiden
Vier keer per jaar maken geneeskunde studenten uit heel Nederland de voortgangstoets, zo ook de coassistenten. Ook bij de 'zoveelste' voortgangstoets wordt van de coassistenten verwacht dat zij steeds beter scoren. Het is niet gek dat op den duur een stagnatie in de scores te merken is. Je hebt immers al zo veel geleerd, en deze basiskennis kan zich voor je gevoel iets minder uit gaan breiden. Gelukkig kun je na de toets inzien op welke onderwerpen je nog wel kan bijspijkeren. Pak voor de toets even de reeks erbij en oefen dat hoofdstuk waar jij minder goed op hebt gescoord. Aan het eind van elk hoofdstuk in de reeks kun je ook extra oefenen. De test jezelf vragen zijn gebaseerd op voortgangstoets vragen. Zo blijf je goed voorbereid op de volgende voortgangstoets en zullen je scores blijven stijgen!

2. Oefenen
met de flashcards
De flashcards van Compendium Geneeskunde maken het studeren tijdens je coschappen makkelijker en leuker. Nadat je het betreffende hoofdstuk in de reeks hebt bestudeerd is het tijd om jezelf te overhoren. Jezelf overhoren is een effectieve leerstrategie met een bewezen positief effect op onthouden. De kaartjes zijn klein en compact verpakt en de pakketten bestaan uit maximaal 50 kaartjes. Daarnaast zijn de kaartjes toegespitst op de belangrijkste onderwerpen van iedere discipline, zodat je direct tot de kern komt van wat je moet weten. De kaartjes leggen een goed verband tussen de theorie en de praktijk, dat is ook waarop je zal worden getoetst.
De vragen staan op de ene en de antwoorden op de andere kant van de flashcards. In de bekende Compendium-stijl word je snel bijgespijkerd op de anatomie, lichamelijke onderzoeken en wordt je kennis aangevuld met praktische tips en weetjes.
Als voorbeeld worden in een aantal flashcards van de discipline Neurologie de hersengebieden met daarbij hun functies belicht. De flashcards zijn een aanvulling op de Compendium Geneeskunde boekenserie en de pockets en zorgen dat je de stof nog beter en sneller kunt onthouden. Op dit moment zijn er flashcards van de disciplines Neurologie en Traumachirurgie & orthopedie beschikbaar, deze zullen ook voor andere disciplines worden ontwikkeld!
Overhoor jezelf of laat jezelf overhoren met de Compedium Geneeskunde Flashcards om je voor te bereiden op je volgende examen of toets!
Aan de ene kant de vraag, de andere kant het antwoord
Maak rijtjes van kaartjes die je niet wist
Blijf herhalen tot je alles weet
Stampen was nog nooit zo leuk
Nuttig naslagwerk in de praktijk!
Ideaal voor je coschap: vooral op de praktijk gericht met praktische tips bij bijv. status schrijven en zaken waar je op moet letten bij LO. Verder nog de nodige aanvullende uitleg die de basis aanhoudt, maar de diepte in gaat waar nodig.
Stan - Nijmegen

Met de pockets en zakkaartjes
3. De werkvloer op
Pockets
Met een pocket in je dokterjas heb je letterlijk de benodigde kennis binnen handbereik!
De pocketversies van Compendium Geneeskunde zijn kleine paperback boeken die perfect passen in de witte jas van elke coassistent. Het kleine formaat, de eenvoudige inhoudsopgave en de praktijkgerichte informatie maken het een fijn zakboekje om erbij te pakken. Zo kan je tussen de patiëntencontacten door eenvoudig iets opzoeken. Zoals je van ons gewend bent is ook de pocket heel overzichtelijk ingedeeld. Elk pocket behandelt een specifieke discipline. Per afdeling waar je je coschappen loopt kan je kijken welke pocket handig is om bij je te dragen. Je zult merken dat zelfs de afgestudeerde artsen nog wel eens in jouw pocket willen spieken.

Zakkaartjes
Belangrijke informatie in één oogopslag
It’s in the name! De zakkaartjes kun je gemakkelijk meenemen in je witte jas en geven je in één oogopslag de informatie die jij nodig hebt. Zo staan op het zakkaartje ‘Functietesten craniale zenuwen’ alle hersenzenuwen met daarbij hun locatie en functietest. De zakkaartjes kan je gebruiken om jezelf te overhoren voor een toets maar kan je in de kliniek er ook gemakkelijk bij pakken. Op de zakkaartjes vind je per dicispline stof die lastig te onthouden is, maar die je eigenlijk niet moet vergeten. Pak regelmatig het zakkaartje erbij om de stof te herhalen en test hoeveel je hebt onthouden. Vlak voor je tentamen 1 blik op het kaartje en je bent weer up to date!

Geneeskundestudenten met een passie voor onderwijs
Tijdens onze studie geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam leerden we elkaar kennen. Al snel raakten we aan de praat over de studieboeken en dan in het bijzonder wat er volgens ons anders kon. Als geneeskundestudent moet je zó veel studiestof leren, dat je soms het overzicht kwijt raakt. Het leek ons geweldig om studenten te kunnen helpen dit overzicht (terug) te krijgen.
We deelden ons idee met meerdere studenten en specialisten en waren verrast om te horen dat velen van hen er net zo over dachten als wijzelf. Gaandeweg raakten we steeds enthousiaster en besloten we ons idee een meer concrete vorm te geven: Compendium Geneeskunde werd geboren! Na ruim anderhalf jaar hard werken, konden we dan eindelijk ons boek presenteren.
We hopen dat we jou met ons boek kunnen helpen bij jouw studie geneeskunde!
-
Instrumenten
Dit zijn de belangrijkse instrumenten die je nodig hebt tijdens je coschappen:
4. Verdiepen
Handige sites
Deze sites zijn door onze studenten en artsen uitgekozen als de handigste sites voor coassistenten:
-
Blogs
Verder lezen? Onderstaande blogs helpen je verder verdiepen. Bijv. interview relevante beroepsgroepen of tips voor relevante beroepsgroepen.
-
Podcasts
Deze podcasts zijn relevant voor geneeskundestudenten tijdens hun master. Zo vind je hier interviews met een specialist en een medisch inhoudelijke podcast van Medicast.
-
Video's
Beelden kunnen je helpen om informatie te begrijpen of te onthouden. Zo is ook uit onderzoek gebleken dat een boodschap die visueel is overgebracht beter wordt onthouden. De onderstaande video's kunnen je helpen als aanvulling op de boekenreeks en de pockets!

5. Verbinden
Wil je graag in contact komen met geneeskundestudenten en dus ook andere coassistenten? Mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.
Netwerk van honderden studenten, artsen en specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.
Mogelijkheid om elkaar vragen te stellen
Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.
Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren
Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten
Iedereen mag gratis lid worden van onze community!
Coschappen
Yes, het is tijd om coschappen te lopen! Eindelijk mag je na al het harde studeren en theorie stampen de afdeling op. Spannend? Dat is het zeker, want dit is de allereerste keer dat je met verpleegkundigen en artsen gaat werken en meer te weten komt over de hiërarchie en aanspreekvormen in het ziekenhuis. Je leert jouw kennis in de praktijk te brengen en om te gaan met alle stressfactoren (zoals overbezorgde patiënten). Een hele leerzame tijd die voorbij gaat vliegen!
Voorbereiding coschappen
Wanneer je start met je coschappen, wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. Je wil de beste co worden die ze ooit gehad hebben en daar gaat wel wat voorbereiding aan vooraf:
Compendium Geneeskunde tijdens je coschappen
Hoe zat dat ook alweer met dat ene ziektebeeld? Tijdens je coschappen zal veel geleerde theorie weer terugkomen en je zult ook momenten hebben dat je het even niet helemaal meer weet. Dat is uiteraard niet erg. Met Compendium Geneeskunde 2.0 heb je het meest complete overzicht van de Geneeskunde in huis. Zo kun je makkelijk van elke discipline de belangrijkste theorie weer opzoeken en tot je nemen. En voor de tijdens de coschappen hebben we ook de handige pocketversies voor verschillende disciplines. Daarmee heb je letterlijk de kennis binnen handbereik.
Ook is het belangrijk je goed te verdiepen in de discipline van je coschappen. Zorg dat je goed voorbereidt bent, dat je weet welke ziektebeelden veel voorkomen en hoe je diagnoses moet stellen. Compendium Geneeskunde bevat 35 disciplines van de Geneeskunde, handig voor ter voorbereiding van je eigen coschap.