Kennis van de Bedrijfsgeneeskunde

De Bedrijfsgeneeskunde valt onder het domein Arbeid + Gezondheid binnen de sociale geneeskunde. Als bedrijfsarts ben je onafhankelijk adviseur en heb je contact met zowel werknemers als werkgevers. De Bedrijfsgeneeskunde biedt medische begeleiding aan werknemers en geeft advies rondom re-integratie bij ziekte of uitval. Daarnaast is een belangrijke rol weggelegd voor preventieve geneeskunde ten aanzien van arbeidsgerelateerde ziekten.

Neurologie compendium geneeskunde boekenreeks

Stap 1: de basis

Begin bij het begin met het opfrissen van jouw basiskennis van de Bedrijfsgeneeskunde. Leer bijvoorbeeld over de taken van de bedrijfsarts of de onderdelen van de Wet verbetering poortwachter. De discipline Bedrijfsgeneeskunde is te vinden in boek 6 van de boekenreeks van Compendium Geneeskunde. De kern wordt hierin overzichtelijk samengevat. De handige, herkenbare opbouw volgens de Compendiummethode helpt jou bij het studeren van de basiskennis.

Stap 2: oefenen

Weet jij het nog? Om je de kennis over de Bedrijfsgeneeskunde écht eigen te maken, is herhaling belangrijk. Om te oefenen met de discipline Bedrijfsgeneeskunde kun je de Compendium App downloaden. Met de gratis oefenvragen, die wekelijks worden aangevuld, zorg jij dat je goed voorbereid bent voor de voortgangs-toets of een coschap. Daarnaast staan in de reeks vragen om jezelf te testen en zorgen we via onze social media dat je up-to-date blijft.

Stap 3: de werkvloer op

Binnen de Bedrijfsgeneeskunde kom je in aanraking met werkgevers en werknemers. Naast het hebben van brede medische kennis, moet een bedrijfsarts daarom afweten van het arbeidsproces, wetten en regelgeving. Goede basiskennis helpt hierbij, maar ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. Bovendien valt er veel te leren van collega's. Alle benodigdheden voor op de werkvloer, en tips van onze studenten en artsen, hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

Instrumenten

Dit zijn belangrijke instrumenten die je nodig hebt op de werkvloer bij de Bedrijfsgeneeskunde:

Een stijlvolle dokterstas

VanVeer maakt prachtige leren dokterstassen. Klik hier om jouw eigen tas te ontwerpen, en gebruik de kortingscode "compendium_geneeskunde" voor 5% korting.

Wattenstaafjes

Een wattenstaafje gebruik je voor sensibiliteitsonderzoek. Vaak zijn deze op de afdeling te vinden.

Gradenboog/goniometer Compendium Geneeskunde

Gradenboog/goniometer

Een goniometer meet het bewegingsbereik van verschillende gewrichten. Klik hier om een goniometer te bestellen.

opleiding Oncoloog Compendium geneeskunde

Opleiding Revalidatiegeneeskunde

De opleiding tot revalidatiearts duurt vier jaar en kan op verschillende plekken in Nederland worden gedaan. Tijdens de opleiding leer je alles over onder andere neuromusculaire aandoeningen, amputaties, cerebrale parese en niet-aangeboren hersenletsel. Meer hierover lees je op de website van Revalidatie Nederland en de Vereniging van Revalidatieartsen.

Meer lezen

Tips voor in de praktijk

  • - Oefen veel met het neurologisch onderzoek bij zowel poliklinische patiënten als opgenomen patiënten.

    - Verdiep je in het ICF-model en houd dit in je achterhoofd bij het beoordelen van het functioneren van patiënten.

    - Train jezelf om eerst zelf na te denken, dus probeer altijd eerst zelf een behandelvoorstel te maken.

    - Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

  • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

  • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

  • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

neurologie verdieping compendium geneeskunde

Stap 4: verdiepen

Wil je je verder verdiepen in de Revalidatiegeneeskunde na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!

Podcasts

Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcasts over de discipline Revalidatiegeneeskunde.

Bergen verzetten

Revalidatiearts Casper van Koppenhagen volgt zes deelnemers die een berg beklimmen ter afsluiting van een intense revalidatieperiode. Verhalen die gaan over het hervinden van jezelf, veerkracht, verdriet toelaten en hulp accepteren.

Ga naar de podcast

De Pijncast

Prof. dr. Rob Smeets en drs. René Oosterwijk, pijnrevalidatieartsen bij CIR revalidatie, vertellen over verschillende aspecten aangaande chronische pijn.

Ga naar de podcast

KoffieCo

Afl. 2 Revalidatiearts - Dr. Casper van Koppenhagen
Dr. van Koppenhagen is revalidatiearts en vertelt over de veerkracht van de mens, over vallen en opstaan, en dat revalideren eigenlijk vaak gaat over het opnieuw vinden van levensgeluk.

Ga naar de podcast

De Hoogstraat Revalidatie

Journalist en oud-revalidant Roos Oosterbaan volgt vier jonge mensen in hun zware revalidatieproces. Ieder via een eigen weg en met een andere uitkomst.
Ga naar de podcast

Video's

Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over de Revalidatiegeneeskunde.

Stap 5: verbinden

Wil je graag in contact komen met mensen binnen de Revalidatiegeneeskunde? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.

Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.

Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen.

Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.

Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren.

Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten.

Iedereen mag gratis lid worden van onze community!

Met dank aan

Onze boeken over de Revalidatiegeneeskunde waren niet mogelijk geweest zonder:

  • Compendium Geneeskunde reeks:
    Dr. I.J.W. van Nes (revalidatiearts, Sint Maartenskliniek), prof. dr. G.M. Rommers (revalidatiearts Maastricht UMC+) & Charlotte Vinkenvleugel (Universiteit Utrecht).

    Met dank aan: drs. M. van Haastrecht (AIOS revalidatiegeneeskunde, Amsterdam UMC), drs. S.C. Meijer (AIOS revalidatiegeneeskunde, Sint Maartenskliniek) & drs. E.A. Ravensbergen (AIOS revalidatie- geneeskunde, Basalt).

  • Jasmin Kaur, Yente Beentjes, Koen Ketelaars & Kim van den Nobelen.

  • Compendium Geneeskunde reeks:

    Kwaliteit gewaarborgd door: dr. J.A. de Graaf (revalidatiearts, UMC Utrecht), dr. I.J.W. van Nes (revalidatiearts, Sint Maartenskliniek), prof. dr. G.M. Rommers (revalidatiearts, Maastricht UMC+), dr. D. Steenbeek (revalidatiearts, Maastricht UMC+) & dr. N.B.M. Voet (revalidatiearts en senior onderzoeker, Klimmendaal en Radboudumc)

studenten auteurs pockets compendium geneeskunde
Bladzijde uit de Compendium Geneeskunde boekenreeks met daarop een afbeelding van verschillende soorten hoofdpijn, een kader met alarmsymptomen bij acute hoofdpijn en een weetje over het syndroom van Horner
Compendium Geneeskunde reeks studeren

100% voorbereid

>30.000 zorgprofessionals gebruiken onze reeks met daarin alle 35 disciplines.

✅ Kwaliteit: gewaarborgd door specialisten
✅ Efficiënt: geen woord te veel
✅ Visueel: icoontjes, schema's & afbeeldingen