Decentrale selectie

Wat is de decentrale selectie?

De decentrale selectie is een methode voor universiteiten om toekomstige studenten zelf te kiezen op basis van bepaalde criteria. Deze methode wordt toegepast op studies waar beperkte plekken beschikbaar zijn, zoals de studie geneeskunde.

De decentrale selectie is sinds 2017 actief en heeft de loting methode vervangen. Door de invoering van de decentrale selectie wordt er ook gekeken naar de motivatie en kennis van studenten.

De criteria voor de selectie verschillen per universiteit. Zorg dan ook dat je op de hoogte bent van wat de gang van zaken omtrent de selectie is op de universiteit van jouw keuze. Zo kun je je optimaal voorbereiden!

Ook wordt er wel eens gekeken naar de persoonlijkheid. Doe je bijvoorbeeld aan sport, of ben je al betrokken met projecten in het geneeskunde werkveld? Om uiteindelijk een sterk CV te hebben zul je er baat bij hebben zo vroeg mogelijk te bepalen hoe jij CV wilt verrijken met werkzaamheden naast je studie.

Wij zijn bijvoorbeeld altijd op zoek naar bloggers en ambassadeurs, een mooie bijbaan voor naast je studie!

Hoe vaak mag je meedoen aan de decentrale selectie?

Voor de studie Geneeskunde mag je per studiejaar aanmelden bij één universiteit. In totaal mag je drie keer meedoen aan een selectieprocedure, waarbij je niet altijd bij dezelfde universiteit kan meedoen. Bij de UvA kun je bijvoorbeeld maar één keer aanmelden voor de selectieprocedure in totaal.

Tips om je voor te bereiden op de decentrale selectie

Heb allereerst vertrouwen in jezelf! Een beetje zelfvertrouwen helpt je al een heel eind op weg.

Bereid je goed voor en wees op de hoogte van de criteria van de universiteit naar jouw voorkeur.

Ga op tijd naar bed en wees fit. Zorg dat je er representatief uitziet.

Neem genoeg tijd om te leren. Het kost tijd om de moeilijke stof te beheersen.

Schrijf alle medische termen die je tegenkomt en niet begrijpt op.

Mocht er ook een ronde zijn waarbij je bijvoorbeeld een slecht nieuws gesprek moet voeren, oefen deze dan met vrienden of familie.

Voorbereiding decentrale selectie

De decentrale selectie is een belangrijk moment dus het is van groot belang dat je zo goed mogelijk bent voorbereid. De selectieprocedure is verschillend per universiteit, maar vaak krijg je te maken met een kennistoets en een motivatiebrief.

Ter voorbereiding van de kennistoets kun je deelnemen aan een cursus waarin je wordt meegenomen in de leerstof en de bijbehorende uitleg. Ook zijn er een aantal boeken te koop die je kunt gebruiken ter voorbereiding.

Kan je niet wachten om aan de studie geneeskunde te beginnen? Neus dan alvast rond in de boekenreeks van Compendium Geneeskunde. Zo kun je je alvast wanen in de wereld van geneeskunde en bekend raken met de terminologie.

En voor wie echt goed voorbereid wil zijn, die kan alvast rondneuzen in de boekenreeks Compendium Geneeskunde. Hierin kun je je alvast inlezen in de essentie van de gehele studie geneeskunde. De boeken zijn geschreven om de studiestof zo makkelijk en overzichtelijk mogelijk samen te vatten, zodat je altijd alle kennis bij de hand heb.

Alles overzichtelijk in een pakket

Om het overzichtelijk te houden hebben we meerdere pakketten samengesteld. Bijvoorbeeld speciaal voor als je net begint met de studie, de coschappen of als je vooral bezig bent met een specifiek specialisme.