Kennis van de Farmacotherapie
Farmacotherapie speelt een rol binnen elke discipline van de geneeskunde en betekent
letterlijk de behandeling (therapie) van ziekten en aandoeningen met geneesmiddelen
(farmaca). Farmacotherapie is een belangrijke pijler in de behandeling van vrijwel iedere aandoening of ziekte. Het is van essentieel belang dat artsen over gedegen geneesmiddelenkennis beschikken om medicatie op een veilige manier voor te kunnen schrijven.
Klinische farmacologie is een specifieker vakgebied waarbinnen men zich
bezighoudt met het ontwikkelen van en onderzoek doen naar de therapeutische toepassing
van geneesmiddelen.
Stap 1: de basis
Begin bij het begin met het opfrissen van jouw basiskennis. De basis van de Farmacotherapie vind je in boek 4 van de boekenreeks Compendium Geneeskunde. De kern staat hierin overzichtelijk samengevat; van de farmacodynamiek en -kinetiek tot aan het WHO-6-stappenplan, voor het rationeel leren voorschrijven van medicatie. Door de handige, herkenbare opbouw van het hoofdstuk volgens de Compendiummethode, vind je precies wat je nodig hebt om de basis te bestuderen. De inhoud van het hoofdstuk in de boekenreeks is gebaseerd op de eindtermen voor de opleiding geneeskunde, zoals die zijn opgesteld door de werkgroep Landelijke Farmacotherapie Eindtoets Medicatieveiligheid.
Stap 2: oefenen
Blijf de kennis die je hebt vervolgens herhalen en oefenen. Om te oefenen met de discipline Farmacotherapie: download de Compendium App, met gratis oefenvragen die wekelijks worden aangevuld. Daarnaast staan in de reeks vragen om jezelf te testen en zorgen we via onze social media dat je up-to-date blijft.
Stap 3: ervaren
De werkvloer op
Farmacotherapie speelt een rol binnen elke discipline van de geneeskunde. Een goede basiskennis is dus belangrijk, maar ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. Bovendien leer je veel van collega's, patiënten en hun naasten. We hebben voor jou op een rijtje gezet wat je precies nodig hebt op de werkvloer. Aangevuld met waardevolle tips van onze artsen en studenten.
Opleiding farmacotherapie
Binnen elke medische discipline is medicatiekennis van belang. Verder specialiseren in de farmacotherapie, kan als internist-farmacoloog of klinisch farmacoloog, een differentiatie binnen de interne geneeskunde. De eerste vier jaar van de opleiding omvatten de algemene interne geneeskunde en daarna volgt een differentiatieperiode van twee jaar. Meer informatie is te vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Farmacologie en Biofarmacie.
Tips voor de praktijk
-
- Maak gebruik van de (patho)fysiologische kennis die je al hebt. Als je het werkingsmechanisme begrijpt, zijn de indicaties vaak ook makkelijker te onthouden.
- Probeer zo min mogelijk merknamen te gebruiken.
- Train jezelf om altijd eerst zelf na te denken. Probeer dus voor je gaat overleggen zelf een behandelvoorstel en medicatieadvies te maken. -
- Verpleegkunde vereist een grondige kennis van de farmacologie, aangezien dit een integraal onderdeel is van de praktijk.
- Om een vermelding van voorschrijfbevoegdheid te krijgen, kun je als verpleegkundige een post-hbo-opleiding over diabetes mellitus, oncologie, of astma en COPD volgen, met een onderdeel (module) farmacotherapie. -
Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.
-
- Zoek een PhD-traject dat bij je past: zowel het onderwerp als (co)promotor.
- Maak een realistische planning met genoeg ruimte voor uitloop.
-
Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.
Stap 4: verdiepen
Wil je je verder verdiepen in de Farmacotherapie na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!
Podcasts
Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcasts over de discipline Farmacotherapie.
Handige sites
Deze handige sites over Farmacotherapie worden aanbevolen door onze studenten en artsen:
Video's
Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over de Farmacotherapie.
Stap 5: verbinden
Wil je graag in contact komen met mensen binnen de Farmacotherapie? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.
Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.
Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen.
Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.
Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren.
Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten.
Iedereen mag gratis lid worden van onze community!
Met dank aan
Onze boeken over de Farmacotherapie waren niet mogelijk geweest zonder:
-
Compendium Geneeskunde reeks 1.0:
Auteurs: Rense Koops & Cas van der Made
Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
Redactie: Carlijn VeldmanAuteurs: Mark van Caem (Radboud Universiteit Nijmegen) & Faryel Badloe (Vrije Universiteit Amsterdam)
-
Compendium Geneeskunde reeks 1.0 en 2.0:
Susan Deelstra, Gulizar Durak, Koen Ketelaars
-
Compendium Geneeskunde reeks 1.0:
Kwaliteit gewaarborgd door: dr. B.J.J.W. Schouwenberg (Radboudumc, Nijmegen) & prof. dr. D.J. Touw (UMCG, Groningen)
Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
Kwaliteit gewaarborgd door: J.J. van Wattum (ziekenhuisapotheker in opleiding, Isala, Zwolle), dr. B.J.J.W. Schouwenberg (internist-klinisch farmacoloog, Radboudumc, Nijmegen), prof. dr. D.J. Touw (klinisch farmacoloog, UMCG, Groningen)
100% voorbereid
>30.000 zorgprofessionals gebruiken onze reeks met daarin alle 35 disciplines.
✅ Kwaliteit: gewaarborgd door specialisten
✅ Efficiënt: geen woord te veel
✅ Visueel: icoontjes, schema's & afbeeldingen