Kennis van Maatschappij en gezondheid

Maatschappij en gezondheid is een domein binnen de sociale geneeskunde. Als arts Maatschappij + Gezondheid ben je veel bezig met publieke en preventieve gezondheidszorg. Je kunt te maken krijgen met individuele gezondheidszorg, maar ook met maatschappelijke zorgvragen. Binnen het domein Maatschappij en gezondheid bestaan acht verschillende profielen: beleid & advies, donorgeneeskunde, infectieziektenbestrijding, tuberculosebestrijding, jeugdgezondheidszorg, medische milieukunde, sociaal medische indicatiestelling & advisering en vertrouwensarts. Binnen elk van deze profielen werk je als gezondheidsbevorderaar, geef je advies en intervenieer je waar nodig. Je werkt samen met veel andere disciplines en organisaties die een rol hebben in de volksgezondheid.

Neurologie compendium geneeskunde boekenreeks

Stap 1: de basis

Alle basiskennis van de discipline Maatschappij en gezondheid is te lezen in deel 6 van de boekenreeks Compendium Geneeskunde. Leer over de taken van een arts Maatschappij + Gezondheid en verdiep je in de verschillende profielen. Weet jij al wat een vertrouwensarts doet? Of hoe het takenpakket van een arts medische milieukunde eruitziet? Antwoorden op deze vragen en meer zijn gemakkelijk en snel te vinden in de reeks. Alle disciplines zijn opgebouwd volgens de bekende Compendiummethode. Hiermee studeer je sneller en efficiënter dan ooit tevoren en vind je precies wat je als geneeskundestudent nodig hebt om de basis te bestuderen. Handig!

Stap 2: oefenen

Oefenen is een belangrijk onderdeel van het leerproces. Wij helpen je hier graag bij door leren niet alleen nuttig, maar ook leuk te maken. Download de Compendium App, vol met gratis oefenvragen, om te oefenen met de discipline Maatschappij en gezondheid of een van de andere disciplines. De vragen worden wekelijks aangevuld, waardoor jij kunt blijven leren! De app is beschikbaar in de Google Play Store en App Store. Naast de app bevat de boekenreeks aan het einde van iedere discipline vragen om jezelf te testen. Ook kun je onze social media volgen om te zorgen dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Stap 3: de werkvloer op

Het werk binnen het domein Maatschappij en gezondheid is erg veelzijdig. Als arts Maatschappij + Gezondheid werk je aan gezondheidsvraagstukken die specifieke doelgroepen of zelfs de hele samenleving raken. Je pakt gezondheidsrisico's aan en bent actief bezig met preventie. Goede basiskennis helpt hierbij, maar ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. Daarnaast kun je veel leren van collega's. Alles wat je nodig hebt op de werkvloer, aangevuld met tips van onze studenten en artsen, hebben we hier voor jou op een rijtje gezet.

Instrumenten

Dit zijn de belangrijkste instrumenten die je nodig hebt op de werkvloer binnen het domein Maatschappij en gezondheid:

Laptop

Een goede laptop of computer is tegenwoordig een must-have. Het is onmisbaar voor onder andere dossiervoering, het raadplegen van richtlijnen of online meetings.

stethoscoop Oncologie Compendium Geneeskunde

Stethoscoop

Het is altijd handig om een stethoscoop op zak te hebben om te luisteren naar bijvoorbeeld het hart of de longen. Klik hier voor onze favoriete stethoscoop.

Een stijlvolle dokterstas

VanVeer maakt prachtige leren dokterstassen. Klik hier om jouw eigen tas te ontwerpen en gebruik "compendium_geneeskunde" voor 5% korting.

Notitieboekje

Een notitieboekje komt altijd van pas op de werkvloer, bijvoorbeeld om aantekeningen te maken of lijstjes bij te houden.

opleiding Oncoloog Compendium geneeskunde

Opleiding arts Maatschappij + Gezondheid

De opleiding tot arts Maatschappij + Gezondheid bestaat uit twee fasen van twee jaar. Gedurende de eerste twee jaar verdiep je je in één van de acht profielen. De tweede fase richt zich vooral op medisch leiderschap. Beleid, management en onderzoek spelen hierin een belangrijke rol. Beide fasen zijn erg praktijkgestuurd, waarbij je ongeveer vier dagen per week werkt en één dag per week besteedt aan onderwijs. Lees meer over de opleiding op de website van de Netherlands School of Public & Occupational Health (NSPOH).

Tips voor in de praktijk

  • Er komt op veel universiteiten steeds meer aandacht voor de sociale geneeskunde, waaronder Maatschappij en gezondheid. De mogelijkheden voor een coschap zijn echter verschillend. Ga na wat kan bij jouw universiteit of organiseer zelf een keuzecoschap of meeloopdag om een goed beeld te krijgen.

  • Ook binnen het sociale domein zijn er verschillende mogelijkheden voor verpleegkundigen. Denk bijvoorbeeld aan de jeugdgezondheidszorg of seksuele gezondheid en soa-bestrijding. Neem zelf het initiatief als je meer wil weten over deze werkvelden en organiseer een stage of meeloopdag.

  • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

  • In de tweede fase van de opleiding tot arts M+G krijg je te maken met onderzoek. Ook buiten de opleiding zijn er diverse mogelijkheden om onderzoek te doen. Benader bij interesse eens een opleider of de NSPOH.

neurologie verdieping compendium geneeskunde

Stap 4: verdiepen

Wil je je verder verdiepen in de discipline Maatschappij en gezondheid na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!

Podcasts

Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcasts over de discipline Maatschappij en gezondheid.

KoffieCo

In deze aflevering van KoffieCo vertelt Vionne van der Borden, jeugdarts en arts M+G, over haar vak. Ze vertelt over haar veelzijdige beroep, waarbij ze zowel werkt met cliënten als nadenkt over maatschappelijke vraagstukken en preventie.

Ga naar de podcast

KoffieCo

Dr. Van den Hazel is medisch milieukundige en vertelt over zijn nog relatief onbekende vakgebied. Hij houdt zich bezig met onder andere luchtkwaliteit, straling en voeding. Benieuwd geworden? Klik dan op de link hieronder!

Ga naar de podcast

KoffieCo

Elÿah Sanches is in opleiding tot vertrouwensarts. Luister in deze aflevering naar zijn verhaal, waarin hij onder andere vertelt over het beoordelen van onveilige situaties.

Ga naar de podcast

Video's

Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over de discipline Maatschappij en gezondheid:

Stap 5: verbinden

Wil je graag in contact komen met mensen binnen het domein Maatschappij en gezondheid? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.

Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.

Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen.

Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.

Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren.

Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten.

Iedereen mag gratis lid worden van onze community!

Met dank aan

Zodra de nieuwe reeks met de discipline Maatschappij en gezondheid is uitgebracht volgen hier alle namen van de betrokken professionals.

  • Compendium Geneeskunde reeks:
    Volgt

  • Volgt

  • Compendium Geneeskunde reeks:

    Volgt

studenten auteurs pockets compendium geneeskunde
Compendium Geneeskunde reeks studeren

100% voorbereid

>30.000 zorgprofessionals gebruiken onze reeks met daarin alle 35 disciplines.

✅ Kwaliteit: gewaarborgd door specialisten
✅ Efficiënt: geen woord te veel
✅ Visueel: icoontjes, schema's & afbeeldingen