Hematologie Compendium Geneeskunde

Kennis van de Hematologie

De Hematologie is onderdeel van de Interne geneeskunde. Binnen deze discipline houdt men zich bezig met bloed en bloedvormende organen, waaronder het beenmerg, de milt en de lymfeklieren. Het werkgebied van de Hematologie is grofweg te verdelen in benigne en maligne hematologische aandoeningen. Bij de benigne aandoeningen kan je denken aan anemie, hemofilie of thalassemie. Voorbeelden van maligne hematologische ziekten zijn leukemie en lymfoom. Veel hematologische aandoeningen zijn niet te genezen of vragen om een lang en intensief behandelproces. Als hematoloog kan je dus vaak een echte band opbouwen met jouw patiënten.

geneeskundeboeken boekenreeks 35 disciplines Compendium Geneeskunde

Stap 1: de basis

Begin bij het begin met het opfrissen van jouw basiskennis. De basis van de Hematologie vind je in boek 3 van de boekenreeks. De kern staat hierin overzichtelijk samengevat; van de hematopoëse en bloedgroepen, tot aan verschillende benigne en maligne hematologische aandoeningen. Door de handige, herkenbare opbouw van het hoofdstuk volgens de Compendiummethode, vind je precies wat je nodig hebt om de basis te bestuderen. Met deze basis kun jij in de praktijk onder andere leren lokaliseren en patronen herkennen.

Stap 2: oefenen

Blijf de kennis die je hebt vervolgens herhalen en oefenen. Wat is het verschil tussen de primaire en secundaire hemostase en hoe ontstaat rhesusincompatibiliteit? Om te oefenen met de discipline Hematologie: download de Compendium App, met gratis oefenvragen die wekelijks worden aangevuld. Daarnaast staan in de reeks vragen om jezelf te testen en zorgen we via onze social media dat je up-to-date blijft.

Stap 3: ervaren

De werkvloer op

Op de afdeling of polikliniek Hematologie kom je veel variatie tegen, in patiënten en aandoeningen, van jong tot oud en van relatief gezond tot heel ernstig ziek. Een goede basiskennis is dus belangrijk, maar ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. In de praktijk leer je het best patronen te herkennen. Bovendien leer je veel van collega's, patiënten en hun naasten. We hebben voor jou op een rijtje gezet wat je precies nodig hebt op de werkvloer. Aangevuld met waardevolle tips van onze artsen en studenten.

Instrumenten

Dit zijn de belangrijkste instrumenten die je nodig hebt op de werkvloer bij de Hematologie:

stethoscoop Oncologie Compendium Geneeskunde

Stethoscoop

Een stethoscoop gebruik je om te luisteren naar bijvoorbeeld het hart en de longen. Het is handig deze altijd op zak te hebben. Klik hier voor onze favoriete stethoscoop.

notitieboekje Compendium Geneeskunde

Notitieboekje

Een notitieboekje is onmisbaar op de werkvloer.

opleiding Oncoloog Compendium geneeskunde

Opleiding Hematologie

De opleiding tot internist-hematoloog begint bij de Interne Geneeskunde. Na een vierjarige vooropleiding kan gestart worden met de tweejarige differentiatie Hematologie. Meer informatie hierover vind je op de website van de Nederlandse Vereniging voor Hematologie.

Meer lezen

Tips voor de praktijk

  • - Zorg dat je de hematopoëse en verschillende hematologische celtypen goed kent. Op die manier kan je makkelijker begrijpen wat de gevolgen zijn van een specifieke aandoening en hoe behandeld moet worden.

    - Observeer de artsen in hun contact met patiënten, bij goed en bij slecht nieuws.

    - Train jezelf om altijd eerst zelf na te denken. Probeer dus altijd een differentiaaldiagnose en behandelvoorstel te maken voordat je overlegt met een arts.

    - Communicatieve vaardigheden zijn belangrijk. Oefen daarom met overdragen op zaal en tijdens de overdracht.

  • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

  • - Zorg voor kennis van veelvoorkomende en acute aandoeningen voor je eerste dienst. Denk bijvoorbeeld aan wat te doen als een patiënt binnenkomt met een sikkelcelcrise of als een patiënt op de afdeling na stamceltransplantatie koorts ontwikkelt met verhoogde infectieparameters.

    - Wees je bewust van verbale en non-verbale communicatie in het contact met patiënten.

  • - Zoek een PhD-traject dat bij je past: zowel het onderwerp als (co)promoter.

    - Maak een realistische planning met genoeg ruimte voor uitloop.

  • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

Opleiding tot Oncoloog compendium geneeskunde

Stap 4: verdiepen

Wil je je verder verdiepen in de Hematologie na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!

Podcasts

Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcasts over de discipline Hematologie.

podcast hematologie Compendium Geneeskunde

KoffieCo

Dr. Rob Fijnheer is internist-hematoloog en vertelt in deze podcast niet alleen over zijn vak, maar hij durft ook naar zijn eigen fout te kijken en blikt terug op betekenisvolle gebeurtenissen uit zijn loopbaan.

Ga naar de podcast

Medicast

Afl. 39 Stolling

In deze aflevering bespreekt arts Claudia de stollingscascade.

Ga naar de podcast

KoffieCo

Hematoloog en professor Zweegman praat over de stijgende kosten in de zorg, de nabijheid van de dood in haar vak en de toename van behandelmogelijkheden.

Ga naar de podcast

Handige sites

Deze handige sites over Hematologie worden aanbevolen door onze studenten en artsen:

Vademecum

Het Vademecum Hematologie is een initiatief van de staf hematologie van het Erasmus MC en is een leidraad voor de diagnostiek en behandeling van hematologische ziekten.

Ga naar de site

HOVON

De Haemato Oncologie Stichting Volwassenen Nederland is gericht op het verbeteren en promoten van behandelmethoden voor volwassen patiënten met maligne hematologische aandoeningen. Hier vind je de HOVON-studies en -behandelprotocollen.

Ga naar de site

Hematologie Groningen

Een initiatief van het UMCG, bevat zowel patiënteninformatie als informatie voor medische professionals werkzaam binnen de hematologie.

Ga naar de site

NVvH

De Nederlandse Vereniging voor Hematologie is een overkoepelende organisatie met als doel deelgebieden van de hematologie samen te brengen. Je vindt hier o.a. actuele richtlijnen, informatie over de opleiding en een overzicht van (lopende) hematologische onderzoeken.

Ga naar de site

Video's

Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over de Hematologie.

Stap 5: verbinden

Wil je graag in contact komen met mensen binnen de Hematologie? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.

Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.

Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen.

Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.

Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren.

Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten.

Iedereen mag gratis lid worden van onze community!

Met dank aan

Onze boeken over de Hematologie waren niet mogelijk geweest zonder:

  • Compendium Geneeskunde reeks 1.0:
    Auteurs: Lauré Fijen & Gerjan Dekkema

    Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
    Auteurs: Dayna van Heel (Universiteit Utrecht) & Rosa Sleddering (Vrije Universiteit Amsterdam)

  • Compendium Geneeskunde reeks 1.0 en 2.0:

    Yente Beentjes, Dagmar Bouwer, Cas van Cruchten, Susan Deelstra, Dite de Jong, Koen Ketelaars, Britt van Putten, Sophie Reese, Hanna van Rheenen

  • Compendium Geneeskunde reeks 1.0:
    Kwaliteit gewaarborgd door: prof. dr. J.C. Kluin-Nelemans (UMCG, Groningen)


    Compendium Geneeskunde reeks 2.0:

    Kwaliteit gewaarborgd door: dr. R.A.P. Raymakers (UMCU, Utrecht)

studenten auteurs pockets compendium geneeskunde
Compendium Geneeskunde reeks studeren

100% voorbereid

>30.000 zorgprofessionals gebruiken onze reeks met daarin alle 35 disciplines.

✅ Kwaliteit: gewaarborgd door specialisten
✅ Efficiënt: geen woord te veel
✅ Visueel: icoontjes, schema's & afbeeldingen