Kennis van de Psychiatrie
De discipline Psychiatrie houdt zich bezig met de preventie, diagnostiek en behandeling van psychiatrische ziektebeelden. Voorbeelden hiervan zijn stemmingsstoornissen, psychotische stoornissen en eetstoornissen. De Psychiatrie is een veelzijdig specialisme met veel verschillende ziektebeelden, zowel in de acute als (poli)klinische setting en waarbij intensief wordt samengewerkt met andere disciplines, binnen en buiten de gezondheidszorg.
Stap 1: de basis
Begin bij het begin met het opfrissen van jouw basiskennis. De basis van de Psychiatrie vind je in boek 1 van de reeks Compendium Geneeskunde. De kern staat hierin overzichtelijk samengevat; van de rollen van serotonine en dopamine bij psychiatrische stoornissen tot aan een overzicht van de cognitieve functies. Door de handige, herkenbare opbouw van het hoofdstuk volgens de Compendiummethode, vind je precies wat je nodig hebt om de basis te bestuderen. Met deze basis kun jij in de praktijk onder andere leren lokaliseren en patronen herkennen.
Stap 2: oefenen
Blijf de kennis die je hebt vervolgens herhalen en oefenen. Om te oefenen met de discipline Psychiatrie: download de Compendium App, met gratis oefenvragen die wekelijks worden aangevuld. Daarnaast staan in de reeks vragen om jezelf te testen en zorgen we via onze social media dat je up-to-date blijft.
Stap 3: ervaren
De werkvloer op
Binnen de Psychiatrie kun je veel verschillende patiënten en aandoeningen tegenkomen. Goede basiskennis is dus belangrijk, maar ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. In de praktijk leer je het best patronen te herkennen. Bovendien leer je veel van collega's, patiënten en hun naasten. Wat je precies nodig hebt op de werkvloer, en tips van onze studenten en artsen hebben wij voor jou op een rijtje gezet.
Instrumenten
Dit zijn de belangrijkste instrumenten die je nodig hebt op de werkvloer bij de Psychiatrie:
Opleiding Psychiatrie
De specialisatie tot psychiater duurt in totaal vierenhalf jaar. De opleiding bestaat uit een algemeen deel (tweeënhalf jaar), gevolgd door een gekozen aandachtsgebied. De aandachtsgebieden zijn kinder- en jeugdpsychiatrie, volwassenenpsychiatrie en ouderenpsychiatrie en duren elk twee jaar. Per jaar
kunnen er gemiddeld 150 artsen starten met de vervolgopleiding tot psychiater.
Tips voor de praktijk
-
- Verschillende patiënten vragen een verschillende benadering. Observeer anderen in hun contact met patiënten om te ontdekken welke benadering effectief kan zijn in een specifieke situatie.
- Psychiatrische statusvoering verschilt van wat je gewend bent van bijvoorbeeld de Interne geneeskunde. De pocket Psychiatrie bevat een handig voorbeeld van een psychiatrische status.
-
Heb je tips? Stuur ze dan op via het formulier onderaan deze pagina.
-
- Als basisarts kan het heel nuttig zijn om een jaar als ANIOS binnen de psychiatrie te werken. De kans is namelijk erg groot dat je gedurende jouw medische carrière met patiënten met psychiatrische problemen te maken krijgt.
-
- Zoek een PhD-traject dat bij je past: zowel het onderwerp als (co)promotor
- Maak een realistische planning met genoeg ruimte voor uitloop
-
Heb je tips? Stuur ze dan op via het formulier onderaan deze pagina.
Stap 4: verdiepen
Wil je je verder verdiepen in de Psychiatrie na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!
Podcasts
Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcasts over de discipline Psychiatrie.
Handige sites
Deze handige sites over Psychiatrie worden aanbevolen door onze studenten en artsen:
Blogs
Wil je nog meer weten en verder lezen over de discipline Psychiatrie? Deze blogs helpen je daarbij.
Video's
Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over de Psychiatrie.
Stap 5: verbinden
Wil je graag in contact komen met mensen binnen de Psychiatrie? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.
Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.
Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen.
Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.
Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren.
Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten.
Iedereen mag gratis lid worden van onze community!
Met dank aan
Onze boeken over de Psychiatrie waren niet mogelijk geweest zonder:
-
Compendium Geneeskunde reeks 1.0:
Auteurs: Carlijn Veldman & Doris VerwijmerenCompendium Geneeskunde reeks 2.0:
Auteur: Roos Mare van der Werf (Universiteit van Amsterdam)
Pocket Psychiatrie:
Auteurs: Roos Mare van der Werf (Universiteit van Amsterdam) & Ritchie Wijnker (Universiteit van Amsterdam) -
Compendium Geneeskunde reeks 1.0 en 2.0:
Susan Deelstra, Astrid Feikema, Koen Ketelaars, Sibylle Lange, Belle van Rosmalen, Carlijn Sturm
Pocket Psychiatrie:
Susan Deelstra, Gulizar Durak, Astrid Feikema, Koen Ketelaars, Sibylle Lange, Belle van Rosmalen, Carlijn Sturm
-
Compendium Geneeskunde reeks 1.0:
Kwaliteit gewaarborgd door: prof. dr. T.A.H. Doreleijers (Amsterdam UMC) & dr. K.P. Grootens (GGZ-instelling Reinier van Arkel, ’s-Hertogenbosch)
Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
Kwaliteit gewaarborgd door: drs. N.K. van Vliet (AIOS, Dimence, Deventer) & drs. P.J. Bogaard (psychiater, praktijk Bogaard, Sneek)
Pocket Psychiatrie:Met dank aan: drs. P.J. Bogaard (psychiater, praktijk Bogaard, Sneek), prof. dr. T.A.H. Doreleijers (Amsterdam UMC), dr. K.P. Grootens (GGZ-instelling Reinier van Arkel, ’s-Hertogenbosch), Nadine Hoonhout (Universiteit van Amsterdam)
100% voorbereid
>30.000 zorgprofessionals gebruiken onze reeks met daarin alle 35 disciplines.
✅ Kwaliteit: gewaarborgd door specialisten
✅ Efficiënt: geen woord te veel
✅ Visueel: icoontjes, schema's & afbeeldingen