Kennis van de Psychiatrie

De discipline Psychiatrie houdt zich bezig met de preventie, diagnostiek en behandeling van psychiatrische ziektebeelden. Voorbeelden hiervan zijn stemmingsstoornissen, psychotische stoornissen en eetstoornissen. De Psychiatrie is een veelzijdig specialisme met veel verschillende ziektebeelden, zowel in de acute als (poli)klinische setting en waarbij intensief wordt samengewerkt met andere disciplines, binnen en buiten de gezondheidszorg. 

geneeskundeboeken 35 disciplines Compendium Geneeskunde

Stap 1: de basis

Begin bij het begin met het opfrissen van jouw basiskennis. De basis van de Psychiatrie vind je in boek 1 van de reeks Compendium Geneeskunde. De kern staat hierin overzichtelijk samengevat; van de rollen van serotonine en dopamine bij psychiatrische stoornissen tot aan een overzicht van de cognitieve functies. Door de handige, herkenbare opbouw van het hoofdstuk volgens de Compendiummethode, vind je precies wat je nodig hebt om de basis te bestuderen. Met deze basis kun jij in de praktijk onder andere leren lokaliseren en patronen herkennen.

Testvragen VGT Oncologie Compendium Geneeskunde

Stap 2: oefenen

Hoe zat het ook alweer: wat zijn de kenmerken van een depressieve stoornis en hoe voer je een compleet psychiatrisch onderzoek uit? Kennis blijft beter hangen als je oefent. Door de stof te blijven herhalen en jezelf te overhoren zorg je dat je de basis altijd paraat hebt. Om te oefenen met de discipline Psychiatrie, staan in de boekenreeks vragen om jezelf te testen en via onze social media zorgen we dagelijks voor een nieuwe portie oefenvragen.

Stap 3: ervaren

De werkvloer op

Binnen de Psychiatrie kun je veel verschillende patiënten en aandoeningen tegenkomen. Goede basiskennis is dus belangrijk, maar ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. In de praktijk leer je het best patronen te herkennen. Bovendien leer je veel van collega's, patiënten en hun naasten. Wat je precies nodig hebt op de werkvloer, en tips van onze studenten en artsen hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

De pocket Psychiatrie

De pocket Psychiatrie is hét handige naslagwerk binnen de Psychiatrie en is gebaseerd op het hoofdstuk van de discipline in de boekenreeks van Compendium Geneeskunde. Aangevuld met alle informatie die je op de werkvloer graag op zak hebt, gepresenteerd op een overzichtelijke, schematische en compacte manier. Omdat de pocket Psychiatrie precies in de witte jas past, ben je altijd en overal in staat om jezelf een kleine opfriscursus te gunnen. In de pocket vind je praktische informatie, handige ezelsbruggetjes en waardevolle bijlagen, zoals het psychiatrisch onderzoek en de Mini Mental-State Examination (MMSE).

De pocket Neurologie

Lichamelijke aandoeningen kunnen leiden tot psychiatrische klachten en vice versa. Met name binnen de Neurologie bestaat er overlap met de discipline Psychiatrie. Hoe fijn is het om de basiskennis op zak te hebben met de pocket Neurologie? Een super overzichtelijk handoek met alle informatie die je graag in de zak van je witte jas wil hebben. De pocket Neurologie, gecheckt door neurologen, is bruikbaar voor verschillende zorgprofessionals (in spé) en is speciaal geschreven voor in de praktijk. Met handige DD-rijtjes, schema´s voor klinisch redeneren en praktische bijlagen over cognitieve testen, tips om een CT-hersenen te beoordelen en statusvoering.

Helemaal perfect!!

Ik heb de pocket versie psychiatrie en acute geneeskunde. Heel veel informatie, maar super duidelijk! Met leerzame illustraties. Daarnaast ook super snelle levering. Ik kan er geen slecht woord aan kwijt!


Noa, Rhoon

Uitgebreid maar toch compact.

Duidelijke tekeningen, tips, handigheidjes. Echt fijn om even iets op te zoeken. Ik heb een paar pockets erbij en ze zijn echt in zak formaat, heel handig voor in je rugzak mee naar coschappen!


Julia, Maastricht

Helemaal blij met deze pocket over psychiatrie!

Ideaal om in mijn tas mee te hebben en om in te lezen als ik even iets niet meer weet. Verliefd op dit boekje. Het staat zo duidelijk omschreven / geïllustreerd, dit maakt het leuk om te lezen.


Riwka, Amersfoort

Instrumenten

Dit zijn de belangrijkste instrumenten die je nodig hebt op de werkvloer bij de Psychiatrie:

notitieboekje Compendium Geneeskunde

Notitieboekje

Een notitieboekje is onmisbaar op de werkvloer.

opleiding Oncoloog Compendium geneeskunde

Opleiding Psychiatrie

De specialisatie tot psychiater duurt in totaal vierenhalf jaar. De opleiding bestaat uit een algemeen deel (tweeënhalf jaar), gevolgd door een gekozen aandachtsgebied. De aandachtsgebieden zijn kinder- en jeugdpsychiatrie, volwassenenpsychiatrie en ouderenpsychiatrie en duren elk twee jaar. Per jaar
kunnen er gemiddeld 150 artsen starten met de vervolgopleiding tot psychiater.

Meer lezen

Tips voor de praktijk

 • - Verschillende patiënten vragen een verschillende benadering. Observeer anderen in hun contact met patiënten om te ontdekken welke benadering effectief kan zijn in een specifieke situatie.

  - Psychiatrische statusvoering verschilt van wat je gewend bent van bijvoorbeeld de Interne geneeskunde. De pocket Psychiatrie bevat een handig voorbeeld van een psychiatrische status.

 • Heb je tips? Stuur ze dan op via het formulier onderaan deze pagina.

 • - Als basisarts kan het heel nuttig zijn om een jaar als ANIOS binnen de psychiatrie te werken. De kans is namelijk erg groot dat je gedurende jouw medische carrière met patiënten met psychiatrische problemen te maken krijgt.

 • - Zoek een PhD-traject dat bij je past: zowel het onderwerp als (co)promotor

  - Maak een realistische planning met genoeg ruimte voor uitloop

 • Heb je tips? Stuur ze dan op via het formulier onderaan deze pagina.

Opleiding tot Oncoloog compendium geneeskunde

Stap 4: verdiepen

Wil je je verder verdiepen in de Psychiatrie na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!

Podcasts

Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcasts over de discipline Psychiatrie.

PsychoseNet

In deze podcastserie gaat Jim van Os, hoogleraar psychiatrie en psychiater, in gesprek
met ervaringsdeskundigen, naasten en professionals.

Ga naar de podcast

De Correspondent

Goede Gesprekken - Psychiatrie

Eengesprek met psychiater Damiaan Denys over de vergissing dat het leven controleerbaar moet zijn en de invloed daarvan op de geestelijke gezondheidszorg.

Ga naar de podcast

Kritisch Denken

Zin, waanzin en onzin in de psychiatrie

De psychiatrie heeft in de loop van haar geschiedenis een grote evolutie doorgemaakt. Geerdt Magiels vertelt in drie afleveringen enkele markante feiten over de psychiatrie.

Ga naar de podcast

podcast neurologie compendium geneeskunde

KoffieCo

Afl. 6 Psychiater - Prof. Dr. Floortje Scheepers

Prof. Dr. Scheepers vertelt hoe zij in de psychiatrie is gerold en verklapt dat je als psychiater toch wel een tikkeltje gek moet zijn om dit beroep uit te kunnen oefenen.

Ga naar de podcast

De Balie Podcast

Lieve Thienpont over het zelfgekozen levenseinde en wat goed psychiaterschap behelst

Ga naar de podcast

Handige sites

Deze handige sites over Psychiatrie worden aanbevolen door onze studenten en artsen:

PsychiatrieNet

Een onafhankelijke selectie van de belangrijkste sites door psychiaters.

Ga naar de site

NVvP

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie is een ledenvereniging van, voor en door psychiaters. Je vindt hier o.a. patiënteninformatie, behandelrichtlijnen en informatie over de opleiding.

Ga naar de site

Video's

Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over de Psychiatrie.

Stap 5: verbinden

Wil je graag in contact komen met mensen binnen de Psychiatrie? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.

Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.

Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen.

Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.

Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren.

Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten.

Iedereen mag gratis lid worden van onze community!

Met dank aan

Onze boeken over de Psychiatrie waren niet mogelijk geweest zonder:

 • Compendium Geneeskunde reeks 1.0:
  Auteurs: Carlijn Veldman & Doris Verwijmeren

  Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
  Auteur: Roos Mare van der Werf (Universiteit van Amsterdam)

  Pocket Psychiatrie:

  Auteurs: Roos Mare van der Werf (Universiteit van Amsterdam) & Ritchie Wijnker (Universiteit van Amsterdam)

 • Compendium Geneeskunde reeks 1.0 en 2.0:

  Susan Deelstra, Astrid Feikema, Koen Ketelaars, Sibylle Lange, Belle van Rosmalen, Carlijn Sturm

  Pocket Psychiatrie:

  Susan Deelstra, Gulizar Durak, Astrid Feikema, Koen Ketelaars, Sibylle Lange, Belle van Rosmalen, Carlijn Sturm

 • Compendium Geneeskunde reeks 1.0:

  Kwaliteit gewaarborgd door: prof. dr. T.A.H. Doreleijers (Amsterdam UMC) & dr. K.P. Grootens (GGZ-instelling Reinier van Arkel, ’s-Hertogenbosch)

  Compendium Geneeskunde reeks 2.0:

  Kwaliteit gewaarborgd door: drs. N.K. van Vliet (AIOS, Dimence, Deventer) & drs. P.J. Bogaard (psychiater, praktijk Bogaard, Sneek)

  Pocket Psychiatrie:

  Met dank aan: drs. P.J. Bogaard (psychiater, praktijk Bogaard, Sneek), prof. dr. T.A.H. Doreleijers (Amsterdam UMC), dr. K.P. Grootens (GGZ-instelling Reinier van Arkel, ’s-Hertogenbosch), Nadine Hoonhout (Universiteit van Amsterdam)

studenten auteurs pockets compendium geneeskunde
Compendium Geneeskunde reeks studeren

100% voorbereid

>30.000 zorgprofessionals gebruiken onze reeks met daarin alle 35 disciplines.

✅ Kwaliteit: gewaarborgd door specialisten
✅ Efficiënt: geen woord te veel
✅ Visueel: icoontjes, schema's & afbeeldingen