Een dag meelopen in de ouderen ggz

Een dag meelopen in de ouderen ggz

Ik ben Jennifer, laatstejaars student verpleegkundige. Inmiddels heb ik bijna al mijn opdrachten en examens afgerond, waardoor ik nu vooral veel vlieguren moet gaan maken om te kunnen diplomeren. Vaak hoor ik van studenten dat ze het lastig vinden om een keuze te maken binnen de zorg, want er is zoveel wat je kunt doen en worden! Nu ben ik zelf vrij nieuwsgierig en leergierig aangelegd, dus uiteraard wil ik ook graag alles doen, zien, horen en beleven in de zorg. Daarom ga ik de komende tijd mijn horizon verbreden, kennis uitbreiden en vooral ontdekken wat er allemaal mogelijk is door meeloopdagen. Graag neem ik jullie tijdens deze dagen mee om een inkijk te geven in de vele kanten van de zorg. Gaan jullie mee ? 

Ouderen ggz 

Vandaag mag ik een dag meelopen binnen de ouderen ggz. Het is een woonzorgcentrum waar cliënten wonen met een GGZ-WLZ indicatie zowel met als zonder behandeling. Vandaag loop ik mee op een afdeling waar 36 cliënten zonder behandeling wonen. Dit betekent dat ze onder behandeling vallen van hun eigen huisarts of eigen specialisten. Alle cliënten hebben hun eigen appartement met woonkamer, slaapkamer en badkamer. Ze zijn allemaal vrijwillig opgenomen en mogen ook gaan en staan waar ze willen gedurende de dag. Ik loop vandaag mee met een collega die zorgcoördinator is en de opleiding MMZ4 heeft afgerond. Ik merk dat er een mooie mix is van vooropleidingen binnen het team, zowel MMZ als verzorgende IG als verpleegkundigen, waardoor er een goede balans is tussen wat elke collega toevoegt binnen de zorg voor de cliënten. 

Zorg 

We starten de dienst uiteraard met een overdracht vanuit de nachtdienst. Hier worden de bijzonderheden en agenda voor vandaag doorgenomen. En de werkzaamheden worden hier verdeeld. Ik ga vandaag mee naar verdieping 2, waar we beginnen met de zorg voor de cliënten. Het valt mij meteen op dat er al veel cliënten wakker zijn, maar dat zij ook al aangekleed rondlopen. Veel cliënten zijn hier vrij zelfstandig in hun eigen verzorging.

We gaan als eerste naar een cliënt met een alcoholverslaving. Deze cliënt zit al op zijn bank wanneer we binnenkomen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik best schrok van de geur en hygiëne in zijn kamer. Mijn collega vertelt dat cliënten in (bijna) alles de eigen regie hebben, mits het een gezondheidsrisico oplevert. Deze cliënt kiest er voor om op deze manier te leven en voelt zich hier prettig bij. Eigen regie en eigen wensen worden hier erg gerespecteerd. Dit geldt niet alleen voor de woonomgeving, maar ook voor bijvoorbeeld douchen, wassen, kleding, dagindeling etc. Sommige cliënten hebben voor opname op straat geleefd en het feit dat ze nu onderdak hebben en in een bed slapen is dus soms al een hele grote stap. We geven deze cliënt zijn medicatie en na het aanbieden van hulp blijkt dat hij onze hulp voor nu niet nodig heeft. 

De volgende cliënt komt al aangekleed bij ons langslopen voor zijn medicatie omdat hij naar zijn werk op de zorgboerderij moet. Mijn collega vertelt dat deze cliënt opgenomen is vanwege schizofrenie en een echte zorgweigeraar was. Voor deze cliënt is het dus al een hele stap dat hij hier woont en de hulp van de zorg accepteert tot een bepaalde hoogte. We vervolgen onze weg op de afdeling en komen bij een cliënt die chronisch psychotisch is. Hierdoor identificeert deze cliënt zich niet met haar eigen naam en leeftijd. De collega’s spreken deze cliënt wel aan met haar officiële naam, maar dit levert soms lastige situaties op. In haar beleving klopt dit niet.

Uiteenlopende cliënten 

Na deze cliënt geholpen te hebben lopen we langs de rest van de cliënten. Zij krijgen hun medicatie en we kijken meteen welke ondersteuning zij van ons nodig hebben. Hierin kom ik veel verschillende cliënten tegen met uiteenlopende ziektebeelden die voor mij nieuw zijn. Bijvoorbeeld een cliënt met een cannabisverslaving en een cliënt die psychotisch is met daarnaast autisme. We komen bij een cliënt met een manische depressie. In haar manie is ze niet te stoppen, heeft geen rem en blijft maar gaan. Terwijl ze, in haar depressieve periodes, de hele dag op een stoel voor zich uit kijkt. En daarnaast kom ik een aantal cliënten met borderline persoonlijkheidsstoornissen en schizofrenie tegen. Veel van deze cliënten hebben wanen, hallucinaties en belevingen. Denk hierbij aan een heer die in zijn belevingen denkt dat er gif in plaats van water uit de kraan komt. Veel cliënten krijgen tijdens deze ochtendronde ook een envelop met hun weekgeld, zij staan namelijk onder bewind. Veel cliënten hebben of hadden schulden, wat vaak ook te refereren is aan het ziektebeeld of de verslaving. Hierdoor zijn zij vaak het overzicht kwijt. 

Eigen regie 

Tijdens deze meeloopdag valt mij vooral op dat de eigen regie hier heel belangrijk is. Cliënten mogen en worden ook aangestuurd om zelf keuzes te maken, zelf dingen te proberen en zelf afspraken te maken. De verantwoordelijkheid wordt hierin ook gedeeld met de cliënten, niet alles wordt zomaar overgenomen. Mijn collega kwam met deze inspirerende quote “Laat je eigen normen en waarden thuis als je komt werken”. Dit vond ik heel mooi, omdat ik denk dat er binnen de zorg nog vaak dingen worden opgelegd en opgedrongen. Wij vinden dat je elke dag gewassen moet worden of dat je kamer elke dag schoongemaakt moet worden. Maar wat vindt de cliënt, wat zijn zijn normen en waarden en wat vindt hij belangrijk? Ik vind het bijzonder en inspirerend hoe hiermee op deze afdeling wordt omgegaan en hoeveel eigen regie deze cliënten hebben. 

Veel cliënten hebben een klein of zelfs geen netwerk meer. Ook hier wordt veel rekening mee gehouden. Er zijn welzijnsmedewerkers aanwezig van 8.30 tot 20.30 maar ook de zorg ondersteunt de cliënten hierin. Er wordt bijvoorbeeld ruimte gemaakt om met een cliënt naar de supermarkt te gaan voor zijn boodschappen of met een cliënt naar een terras te gaan. Op deze manier wordt er echt een band opgebouwd. 

Duidelijke afspraken 

Ook valt mij op dat er duidelijke en concrete afspraken gemaakt worden met cliënten. Dit is iets wat ik zeker ga meenemen in mijn eigen werk. Een cliënt wil bijvoorbeeld graag naar de supermarkt. Een collega spreekt af dat we om half 11 bij hem komen. Een andere cliënt wil zich niet tijdens de ochtendzorg scheren, mijn collega spreekt met hem af dat hij dit om 13 uur zelf doet en ze daarna langskomt om dit te checken. Zelf merk ik vaak dat ik tegen cliënten zeg “Ik kom er zo aan” of “Dat doen we straks even”. Dus dit concrete ga ik zeker meenemen en toepassen in mijn eigen werk. Dit biedt voor de cliënten veel meer duidelijkheid en op deze manier maak je ze ook medeverantwoordelijk voor de afspraak. Want wanneer ik er niet om 11 uur ben kunnen zij mij ook opzoeken of alarmeren. 

Ik wil de collega’s en cliënten van de afdeling heel erg bedanken voor deze inspirerende, leerzame en interessante dag! Heel mooi om op deze manier een inkijk te krijgen in de wereld van de ouderen ggz! 

Heb jij ook een hele toffe baan in de zorg en zou je het leuk vinden als ik ook een dag met jou mee kom lopen? Laat het dan weten in een comment hieronder of via klantenservice@compendiumgeneeskunde.nl. 

Liefs, Jennifer 

Laat een reactie achter