Tips om nog beter voor jezelf te zorgen
Als zorgverleners zorgen we elke dag voor anderen. En stellen we vaak het welzijn en belang van onze patiënten voorop. Maar zorgen we daarbij ook goed voor onszelf? Afgelopen maand stond zelfzorg in de spotlight bij Compendium Geneeskunde en samen met onze partners Me-Doc en Comaster maakten we een reeks filmpjes vol met tips! In deze blog vatten we alles nog eens voor je samen.
Een goede nachtrust
Zoek je eigen slaapritme en laat de zoektocht naar de perfecte slaap los. Het is normaal dat het zo’n 20 tot 30 minuten duurt voordat je in slaap valt en dat je zo’n 2 tot 3 keer per nacht wakker wordt. Houd je ook niet vast aan de 8 uur slaap die altijd genoemd wordt, gemiddeld hebben volwassenen zo’n 6 tot 8 uur slaap nodig. De tijden en lengte van de slaap zijn per persoon verschillend.. En als je dan ‘s nachts wakker wordt, kijk dan vooral niet op je wekker. Dit kan je alerter maken en de slaap bemoeilijken. Ook voordat je gaat slapen kun je een aantal voorbereidingen treffen voor een goede nachtrust. Bijvoorbeeld door 2 uur voordat je gaat slapen niet meer te sporten of eten. Stress zorgt ervoor dat je slechter slaapt, omdat je lichaam in een overlevingsstand terechtkomt. Probeer stress dus zo veel mogelijk te verminderen. Kijk hier voor nog meer tips voor een goede nachtrust.
Een gezonde werk-privé balans
Wees je bewust van je eigen grenzen, zeg niet te snel ja. Een ja op je werk is misschien een nee tegen in je privé. Je kunt niet altijd alle ballen in de lucht houden, verwacht dit ook niet van jezelf. Vraag hulp en besteed uit, zowel zakelijk als privé. Iedere dienst heeft een einde. Draag dus letterlijk over aan het einde van je dienst !
Kijk naar wat er wel lukt en vier je mijlpalen, dit geeft energie. En over energie gesproken, elimineer energievreters en kijk waar jij energie van krijgt. Reflecteer ook dagelijks op jezelf, kijk daarbij wat jouw sterke punten zijn en wat je valkuilen zijn. En bedenk elke dag 3 dingen waar je dankbaar voor bent, zo zie je in elke dag iets goeds ook al was je dag pittig. Ontspanning is super belangrijk, ontspan je geest en beweeg je lichaam. Zoek bijvoorbeeld een hobby waar jij je helemaal in kunt verliezen om je hoofd leeg te maken. En vergeet ook op je werk af en toe niet te ontspannen, drink bijvoorbeeld een kopje koffie met je collega’s. Hier vind je nog meer tips!
Gezonde voeding
Plan je week en zorg dat je altijd een gezonde maaltijd in de koelkast hebt liggen voor na je drukke dienst. Begin je dag altijd met een voedzaam ontbijt en neem tijdens je dienst altijd pauze. Eet tijdens je pauze een gezonde snack die een langdurig verzadigd gevoel geeft. Vermijd snacks met een te hoog suikerniveau zodat je energielevel stabiel blijft tijdens de hele dienst. Verrijk je maaltijden met vitamines door altijd groente en/of fruit toe te voegen. En kies voor volkorenproducten, deze zijn een gezondere keuze en geven een langdurig verzadigd gevoel. Kijk hier voor 10 tips over gezonde voeding.
Een productieve nachtdienst
Stem vooraf met je supervisor af wanneer je wel en niet moet bellen. Zo wordt het voor jezelf duidelijker en de drempel lager wanneer je toch moet bellen. En onthoud: bij twijfel altijd bellen! Je bent niet alleen tijdens de dienst, al voelt dat soms wel zo. Vraag je collega of een ervaren verpleegkundige om hulp. Maak het in de nacht gezellig met je collega’s, en geniet ook vooral van de stilte op de afdeling tijdens je nachtdienst. Wees je ervan bewust dat je je misschien wat labieler voelt en emotioneler reageert dan normaal. Je bent nu eenmaal wat vermoeider deze dagen. Laat je emoties niet met je aan de haal gaan.
Vraag overdag niet te veel van jezelf tijdens een serie nachtdiensten, probeer zo min mogelijk andere dingen te plannen. Accepteer dat je brak bent en dat je ritme helemaal omgedraaid is. Doe alleen spontane dingen als je hier zin in hebt. Blijf bewegen, maar overdrijf niet. Tijdens je periode van nachtdiensten kun je beter een eindje gaan lopen dan jezelf helemaal afmatten in de gym. Zorg bij het slapen voor een donkere kamer, slaap na je laatste nachtdienst niet langer dan 1,5 uur en vermijd blauw licht voor het slapen. Het is even doorbijten, maar hierdoor kom je wel sneller weer in je normale ritme. Kijk hier voor nog meer tips voor een productieve nachtdienst.
En nu aan de slag! Zorg niet alleen goed voor anderen, maar ook voor jezelf. Heb jij nog tips of tricks die je met ons wilt delen, laat het dan weten! En heb je onze tips geprobeerd? Dan zijn we super benieuwd naar het resultaat!