In opleiding tot Physician Assistant

In opleiding tot Physician Assistant
In mijn vorige blog vertelde ik dat ik de opleiding tot Physician Assistant mag gaan volgen. Daar zit ik dan, samen met 63 anderen, weer in de schoolbanken. Een grote klas. MPA cohort 2023 om precies te zijn. Even schiet de Corona crisis door me heen. Het is maar een benaming, maar de term cohort associeer ik stiekem toch even met de Covid cohort afdeling van toen. Iedereen is al werkzaam in de zorg en heeft al enige ervaring. De eerste twee weken staan in het teken van kennismaking. Elkaar leren kennen, maar ook kennismaken met de opleiding en de mentoren. De groep is gevarieerd. Er zijn collega’s vanuit allerlei verschillende disciplines. Er springt er niet één echt uit. Als je er één moet noemen, is dat wel de groep van de huisartsen. Ook komt iedereen van her en der uit het land en is ook verspreid in Nederland werkzaam. Al gauw bleek ik de oudste te zijn. Nooit oud genoeg om te leren…..
Uiteraard krijg je een bak vol informatie over je heen over de opleiding, de stages en de verschillende werkvormen. Ook wordt er een begin gemaakt met de eerste theorie van de geneeskunde in vogelvlucht. Zo wordt deze opleiding wel eens genoemd. En dat is misschien wel de beste omschrijving. Afhankelijk van de beschikbare ruimten, krijg je colleges in een standaard klaslokaal of in een “echte” collegezaal. Daarnaast zijn er werkgroepen, waarin je in een kleine groep een casus bespreekt. Niet om tot een diagnose te komen, maar meer om alles erbij te halen om zover te kunnen komen. Anatomie, fysiologie, epidemiologie, klinisch redeneren en terug en niet te vergeten de differentiaal diagnoses. Erg leerzaam. Ook zijn er praktijklessen. Het lichamelijk onderzoek, maar ook het afnemen van een anamnese. Waar iedereen naar uitkijkt is toch dat we naar de snijzaal mogen. Dat zal niet meer zo lang duren. 
De introductieweken vliegen voorbij en voordat je het weet ga je één keer per week naar school en ga je wat je geleerd hebt in de praktijk brengen op je eigen werkplek. De komende periode van 2,5 jaar zal pittig zijn, maar ik heb er erg veel zin in.
Wil je meer weten over de opleiding tot Physician Assistant? Stel je vraag hieronder of stuur een berichtje naar klantenservice@compendiumgeneeskunde.nl. Lees hier de vorige blog van Erwin!

Laat een reactie achter