Meeloopdag in de Parkinsonzorg

Meeloopdag in de Parkinsonzorg

Ik ben Jennifer en ik ben laatstejaars verpleegkundige. Inmiddels heb ik bijna al mijn opdrachten en examens afgerond, waardoor ik nu vooral veel vlieguren moet gaan maken. Vaak hoor ik van studenten dat ze het lastig vinden om een keuze te maken binnen de zorg, want er is zoveel wat je kunt doen en worden! Daarom ga ik de komende tijd mijn horizon verbreden, kennis uitbreiden en vooral ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Graag neem ik jullie tijdens mijn meeloopdagen mee om een inkijk te geven in de vele kanten van de zorg.

Parkinsonzorg

Vandaag loop ik een dagje mee met een verpleegkundige in de Parkinsonzorg. Zij is gespecialiseerd in de zorg voor patiënten met de ziekte van Parkinson en merkt met een nieuw combinatiemiddel. Dit middel wordt via een pomp continu gegeven, waardoor de cliënt niet voortdurend met de ziekte bezig hoeft te zijn. De verpleegkundige begeleidt de cliënten zowel bij plaatsing als bij het instellen van de pomp (de titratie week), het gebruik van de pomp en het evalueren van de dosering en klachten. Vanaf het moment dat de pomp wordt geplaatst, is de verpleegkundige ook aanwezig in het ziekenhuis.

Titratie Week

Tijdens deze week wordt de pomp volledig ingesteld. De verpleegkundige is deze week elke dag aanwezig en draait echt mee in het leven van de cliënt. Op die manier kan ze de dosering zo goed mogelijk instellen. Ook begeleidt ze deze week de familie en/of naasten van de cliënt en trainen ze samen met de cliënt om de pomp te gaan bedienen.

Begeleiding in het dagelijkse gebruik

Vandaag bezoeken we 4 cliënten die de medicatie via de pomp gebruiken. We gaan bij hen langs om te kijken hoe het met ze gaat en of de dosering van de medicatie nog toereikend is. Per cliënt bespreken we hoe het gaat, hoe vaak ze een extra dosis nemen en waar ze tegenaan lopen.

Bij de eerste cliënt zie ik vooral dat hij een angst heeft om ‘off’ te raken, hoewel hij tijdens ons gesprek erg dyskinetisch is. Hij neemt momenteel zo’n 6 extra doseringen per dag, dit is iets wat hij zelf kan toedienen via de pomp. We bespreken wanneer hij dit doet en hoe hij zich gedurende de dag voelt en hierop past de verpleegkundige de ochtenddosering en continue dosering aan.

De tweede cliënt geeft juist aan niet goed te weten wat te doen met de extra doseringen. Ze weet niet goed wanneer ze dit moet doen en geeft aan meerdere malen per dag een dip te hebben waarbij ze het gevoel heeft in een kuil te vallen. Ze is vooral angstig om zichzelf kwijt te raken in de ziekte en dat deze haar inhaalt. Hierop bieden we haar een luisterend oor en geven advies over de extra doseringen.

De derde cliënt is een complexe casus. Deze cliënt heeft niet alleen de ziekte van Parkinson, maar er spelen nog veel andere dingen. Ze is bijvoorbeeld 35 kg afgevallen de laatste maanden, er is een tumor ontdekt en ze is cognitief erg achteruit gegaan. Hierdoor is het lastig te bepalen hoe het met de ziekte van Parkinson gaat, welke klachten vanuit daar komen en of de dosering van de parkinsonmedicatie hierop nog goed aansluit. De verpleegkundige gaat contact opnemen met het ziekenhuis en de andere behandelaren om een verder plan te maken.

Bij de laatste cliënt gaat alles gelukkig goed, ze is erg blij met de pomp en tevreden over de resultaten. Het enige puntje is dat mevrouw op wat knoppen heeft gedrukt waardoor de pomp ontregeld is. De doseringen en instellingen worden weer teruggezet zoals het hoort en de pomp wordt vergrendeld. Dit zorgt ervoor dat dit niet opnieuw kan gebeuren.

Ik vond het heel leuk om deze dag  mee te mogen kijken. Ik heb eerder op een longstay gewerkt waar cliënten met de ziekte van Parkinson wonen, dus het was voor mij veel herkenning, wat erg leuk was. Ik vond het heel mooi om de ervaringen en belevingen van de cliënten te horen en heel leerzaam omdat ik nog niet bekend was met dit combinatiemiddel. Vooral vind ik het heel mooi om te zien dat er steeds meer behandelingen thuis mogelijk zijn, in de eigen vertrouwde omgeving. Dit is toch het allerfijnste denk ik!

Wil je meer weten over de ziekte van Parkinson en de behandelmogelijkheden? Lees er alles over in de pocket Neurlogie!

Laat een reactie achter