Studietips voor de verpleegkundige in opleiding
Het beginnen met een nieuwe opleiding is altijd spannend. Past het wel bij je? Kun je het wel aan? Wie weet is dit wel je droombaan en had je geen betere keuze kunnen maken. De overgang van de middelbare school naar een opleiding is een grote verandering. De manier van leren is anders en er wordt meer zelfstandigheid van je verwacht. Daarbij is niets zo vervelend als met je neus in de boeken zit en vervolgens niet weet waar of hoe je moet beginnen. Ik ga je daarbij helpen! Een paar tips die mij de afgelopen drie jaar tijdens mijn opleiding tot verpleegkundige hebben geholpen, tot waar ik nu ben.
Studieboeken
De opleiding begint bij het aanschaffen van studieboeken. Ik weet dat ze vaak duur zijn, maar je zult er veel aan hebben. Op Marktplaats en Bol.com zijn ook tweedehands studieboeken te vinden. Misschien ken je wel iemand, een familielid of iemand waarmee je bevriend bent die nog boeken in de kast heeft liggen. Het van tevoren inlezen, denk aan voor de les of voor het krijgen van een nieuw vak, zorgt ervoor dat je al wat aan kennis en begrip opbouwt voordat de docent jou de stof voordraagt in de les.
Studiegenoten
Het maken van vrienden en/of vriendinnen tijdens de opleiding kan naast heel gezellig, ook erg handig zijn. Samen studeren, ervaringen uitwisselen en aan projecten werken. Tijdens de opleiding werk je veel samen. Daarbij is het hebben van contact ook belangrijk, omdat je veel te maken krijgt met patiënten. Zo bouw je én communicatieve vaardigheden op én leer je samenwerken, wat je straks ook veel op de werkvloer gaat doen.
Notities
Koop een aantal schriften en leer jezelf aan om tijdens de lessen aantekeningen te maken. Door het maken van aantekeningen onthoud je de stof beter en dat gaat je helpen tijdens het leren voor tentamens. Daarnaast kun je altijd nog later je eigen aantekeningen teruglezen als je iets bent vergeten of je kennis op wil frissen.
Leren
Je kunt op verschillende manieren leren voor een tentamen. Je kunt de aantekeningen die je gemaakt hebt tijdens de lessen gebruiken om te leren. Dit is meteen een soort samenvatting. Het schrijven van korte samenvattingen vanuit je boek is ook een optie, maar misschien vind je het wel veel prettiger om filmpjes of afbeeldingen te bekijken. Het is van belang om je eigen manier van leren te ontdekken, zodat je weet wat voor jou werkt en wat niet. Het kan best een tijdje duren voordat je hierachter bent. Op tijd beginnen met leren is altijd aan te raden. Dit hangt er natuurlijk vanaf hoe groot het tentamen is, maar ga uit van twee weken van tevoren. Het hebben van een rustige werkplek is naast op tijd beginnen met leren belangrijk. Als je geen rustige omgeving hebt, ga dan niet s ’nachts leren, maar zoek bijvoorbeeld een plekje in een bibliotheek bij jou in de buurt, een parkje of misschien kan het wel bij de buren.
Plannen
Het maken van een goede planning duurt even, maar daar zul je veel baat bij hebben. Een goede planning zorgt voor overzicht in hoe jouw week eruitziet en wat je precies allemaal waar en wanneer moet doen. Daarnaast zorgt het voor rust in je hoofd. Hiermee voorkom je ook uitstelgedrag en vergroot je je eigen discipline en concentratie.
Gezonde leefstijl
Als verpleegkundige in opleiding heb je veel aan je hoofd. Naast een drukke schoolweek wil je ook nog wat vrije tijd en misschien lekker sporten en met vrienden/vriendinnen afspreken. Let goed op je gezondheid! Dus, op tijd naar bed, gezond eten en genoeg lichaamsbeweging. Als verpleegkundigen hebben we te maken met onregelmatige diensten en willen we er voor onze patiënten kunnen zijn!
Vooruitkijken
Door het stellen van doelen heb je iets om naartoe te werken. Misschien weet je al waar je na het afstuderen wil gaan werken, of heb je al een hele loopbaan in gedachten. Dit werkt motiverend, maar wees daarbij wel realistisch door niet te hoge eisen aan jezelf te stellen. En vergeet niet, vergelijk jezelf niet met anderen. Dit gaat je nergens bij helpen en maakt je onzeker. Je komt er vanzelf wel op jouw tempo!