5 tips voor een vliegende start op een nieuwe afdeling

5 tips voor een vliegende start op een nieuwe afdeling

Het is zover, binnenkort start je op een nieuwe afdeling of zelfs op jouw allereerste afdeling. Spannend! Ik ben zelf inmiddels derdejaars leerling verpleegkundige, bijna klaar met mijn opleiding en ga in oktober naar mijn vijfde leerwerkplek. Tijdens mijn tijd op de vorige vier afdelingen heb ik dus genoeg tips verzameld om jullie hopelijk een vliegende start te geven! 

1. Plan een gesprek in met jouw begeleider 

Het eerste wat ik altijd doe is een gesprek met mijn werk-en praktijkbegeleider inplannen. Doe dit meteen in je eerste week en bespreek je doelen. Je begeleiders kennen de afdeling al een stuk langer en kunnen je tips en suggesties geven voor opdrachten, leerdoelen of examens. Bespreek daarnaast de verwachtingen. Bespreek dit met elkaar en maak afspraken. Plan ook meteen een vervolggesprek in. Op een van mijn vorige leerwerkplekken had ik elke 2 weken een kort gesprekje met mijn werkbegeleider om elkaar bij te praten en lopende zaken te bespreken. Dit werkte voor mij heel goed!

Op een van mijn vorige leerwerkplekken had ik elke 2 weken een kort gesprekje met mijn werkbegeleider om elkaar bij te praten en lopende zaken te bespreken. Dit werkte voor mij heel goed!  

2. Kijk vooruit: wat wil je op deze afdeling doen? 

Tijdens mijn opleiding heb ik gemerkt dat planning echt key is! Door een goede planning en vooruitkijken, loop ik inmiddels qua theorie en examens een jaar voor ten opzichte van waar ik zou moeten zijn. Ik heb aan het begin van mijn opleiding gekeken naar de modules die er zijn en de opdrachten en examens die daarbij horen. Op basis daarvan ben ik gaan kijken welke opdrachten en welke examens het beste aansluiten bij de afdeling waar ik op dat moment ben. Hierdoor kwam ik er al snel achter dat vooruit werken voor mij heel goed werkt.  

Daarnaast is het ook goed om vooraf en in de eerste werkweken na te denken over wat jij wilt en kunt bijdragen in deze periode. Vanuit jouw eerdere ervaring kun jij ook bijdragen aan zaken op een afdeling. Wees daarom niet bang om veranderingen voor te stellen en verbetersuggesties te doen. Let alleen wel op de manier waarop je dit brengt ;) 

Wees daarom niet bang om veranderingen voor te stellen en verbetersuggesties te doen. Let alleen wel op de manier waarop je dit brengt ;) 

3. Breng je collega’s op de hoogte van jouw projecten en doelen

Jij weet (als het goed is) heel goed waar je mee bezig bent, welke opdrachten en examens je nog moet doen en welke skills je nog moet laten toetsen. Maar remember: jouw collega’s weten dat niet. Het is handig om ze hiervan op de hoogte te brengen. Ik heb zelf gemerkt dat je zo nog meer mogelijkheden en kansen kunt creëren. Wanneer jouw collega’s namelijk weten dat jij voor een examen nog een opnamegesprek moet voeren of dat jij nog een venapunctie moet laten toetsen, kunnen zij jou ook op de hoogte brengen wanneer dit op de afdeling voorkomt. Wanneer je leerdoelen hebt voor een dienst en hierop feedback wil vragen, deel dit dan ook voorafgaand aan de dienst met collega’s. Op deze manier kunnen zij hier rekening mee houden.

4. Take time to fit in 

Je start op een nieuwe afdeling met collega’s die je nog niet kent, maar die elkaar wellicht al wel heel lang kennen. Ze weten veel van elkaar, hebben leuke uitjes gepland en zien elkaar misschien ook wel privé. Kortom, veel om over te praten tijdens de koffiepauze. Het kan zijn dat je dit aan het begin als lastig ervaart, je bent nieuw en hoort er nog niet helemaal bij. De beste tips die ik je hierin kan geven: geef het tijd en wees jezelf!  Veel teams kijken vaak eerst de kat ook uit de boom en willen kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben (wauw 2 spreekwoorden in een zin!). Jij moet hen leren kennen, maar zij moeten jou ook leren kennen. Neem hiervoor de tijd. Mocht je hier uiteindelijk toch moeite mee hebben, bespreek dit dan met je begeleider. 

Jij moet je nieuwe collega's leren kennen, maar zij moeten jou ook leren kennen. Neem hiervoor de tijd.

5. Inwerkplan van de afdeling 

Vraag bij de start op de nieuwe afdeling altijd of er een inwerkplan beschikbaar is. Dit kan een inwerkplan van de afdeling, maar ook van de locatie zijn. Op dit inwerkplan vind je vaak ook praktische zaken zoals de BHV ronde, belangrijke telefoonnummers of waar je bepaalde zaken kunt terugvinden. Ik heb gemerkt dat in het inwerkplan vaak zaken staan die op de werkvloer vergeten worden of niet altijd voorkomen tijdens de inwerkperiode, maar die je dan toch plots nodig blijkt te hebben wanneer jij een verantwoordelijke dienst draait. Via een inwerkplan kun je dan ook alle zaken stuk voor stuk duidelijk afvinken en weet je zeker dat je alles hebt doorlopen! 

Ik wens jullie heel veel succes op jullie nieuwe afdelingen en ik hoop dat ik je met mijn tips een vliegende start heb kunnen geven. Ik ben ook heel benieuwd op wat voor afdeling jullie gaan starten of gestart zijn en hoe het gaat! Laten jullie mij dit weten? Reageren kan hieronder, of via klantenservice@compendiumgeneeskunde.nl. 

Liefs, Jennifer 

Laat een reactie achter