Een dag meelopen bij het VEAT

Een dag meelopen bij het VEAT

Ik ben Jennifer en ik ben laatstejaars verpleegkundige. Inmiddels heb ik bijna al mijn opdrachten en examens afgerond waardoor ik nu vooral veel vlieguren moet gaan maken om te kunnen diplomeren. Vaak hoor ik van studenten dat ze het lastig vinden om een keuze te maken binnen de zorg, want er is zoveel wat je kunt doen en worden! Nu ben ik zelf vrij nieuwsgierig en leergierig aangelegd, dus uiteraard wil ik ook graag alles doen, zien, horen en beleven in de zorg. Daarom ga ik de komende tijd mijn horizon verbreden, kennis uitbreiden en vooral ontdekken wat er allemaal mogelijk is door meeloopdagen. Graag neem ik jullie tijdens deze dagen mee om een inkijk te geven in de vele kanten van de zorg. Gaan jullie mee?

VEAT

Vandaag loop ik een dag met het VEAT mee. Dit staat voor verpleegkundig expertise en alarmeringsteam. De werkzaamheden bestaan uit het borgen van hoog complexe verpleegtechnische handelingen en het ondersteunen van de cliëntenzorg. In de praktijk betekent dit dat ze deze hoog complexe handelingen uitvoeren bij cliënten thuis en op locaties. En voor hulpvragen bereikbaar zijn voor de afdelingen met betrekking tot cliënten die achteruitgaan, bij afwezigheid van de arts, bij een acute situatie of voor ondersteuning bij een complexe handeling.

Werkdag

We beginnen deze dag op het kantoor waar alle collega’s bij elkaar komen. Hier ligt de agenda  klaar. Deze agenda ziet er elke dag anders uit. Er zijn cliënten die dagelijks op de agenda staan, omdat ze thuis peritoneaal dialyse krijgen. Er zijn cliënten waar we meerdere dagen achter elkaar komen voor een antibiotica kuur via de PICC. Die wekelijks bezoek ontvangen in verband met de verzorging van een PICC of waar het team regelmatig komt om een chemo via de PAC af te koppelen. Omdat deze cliënten vaak kwetsbaar zijn, gebeurt het ook regelmatig dat cliënten plots in het ziekenhuis worden opgenomen en onze zorg op dat moment niet nodig hebben thuis. Ik mag de agenda bekijken en aangeven wat ik interessant vind.

Ik heb al eerder 2 dagen met het VEAT meegelopen, waardoor ik al veel heb kunnen zien.  Toen bezochten we een cliënt die thuis een peritoneale dialyse kreeg, in de ochtend gingen we deze afkoppelen en alles opbouwen voor de avond. Hierna gingen we naar een cliënt, waarbij we de chemo hebben afgekoppeld, dit vond ik interessant om te zien, omdat ik eigenlijk niet wist dat je bepaalde chemo’s ook thuis kon krijgen. Ook bezochten we die dagen cliënten waarbij de PICC verzorgd en/of verwijderd moest worden. En cliënten op onze locaties waarbij een venapunctie moest worden uitgevoerd, we streven ernaar om dit door eigen verpleegkundigen van de afdeling te laten doen, maar wanneer er complicaties zijn komt het VEAT hiervoor.

Bloedtransfusie

Omdat ik de vorige keer al veel heb kunnen zien, koos ik er deze keer voor om mee te gaan naar een bloedtransfusie. We halen het bloed eerst op in het ziekenhuis. Dit krijgen we na een extra dubbelcheck mee in een koeltas. De beste bewaartemperatuur voor erytrocyten is namelijk tussen de 2 en 6 graden. Daarom wordt het bloed in een speciale koelkast bewaard en laten we het zo lang mogelijk in de koeltas. We rijden naar meneer toe en starten de behandeling. Het infuus wordt geprikt, de controles worden gedaan en we kunnen daarna het bloed aan hangen voor de transfusie. Na 10 minuten doen we nogmaals de controles om te controleren of meneer geen reactie heeft op het bloed. De transfusie, meneer krijgt vandaag 1 zak bloed, duurt ongeveer 1,5 uur en in die tijd maken we een praatje met meneer.

Brandwonden

In de middag staat toevallig een venapunctie op mijn eigen afdeling gepland, terwijl ik een grapje maak over dat ik daar vandaag toch niet wilde komen, roept de wondverpleegkundige mij. Zij gaat naar een oudere dame om brandwonden te verzorgen en vraagt of ik mee wil. Het klinkt altijd een beetje gek, maar JA graag ! De cliënt woont nog thuis en heeft soep over haar bovenbenen laten vallen. Ze heeft niet direct hulp ingeschakeld, maar geprobeerd zelf alles droog te deppen. Hierdoor heeft de soep dus een lange tijd kunnen ‘inbranden’. Mevrouw heeft zichtbaar veel pijn en ik schrik ook van de grootte van de wonden. De wondverpleegkundige verschoont het verband en verzorgt de wonden. Hierna schenken we nog een kopje chocolademelk in voor mevrouw, dit drinkt ze namelijk graag en de eiwitten bevorderen de wondgenezing!

Ik vond deze meeloopdagen super interessant en leerzaam en hoop jullie met deze blog een inkijk te hebben gegeven in de werkzaamheden van het VEAT. Heb jij ook een leuke, interessante, leerzame baan in de zorg en mag ik ook een dag met jou meelopen ? Laat het ons weten via een reactie onder deze blog of een mailtje naar klantenservice@compendiumgeneeskunde.nl. 

 

Laat een reactie achter