Compendium Geneeskunde Cardiologie en vasculaire geneeskunde

Kennis van de Cardiologie

De discipline Cardiologie en vasculaire geneeskunde richt zich op het hart en het cardiovasculaire systeem (m.n. de grote bloedvaten). De Cardiologie is een zeer breed specialisme met aandacht voor preventie gericht op levensstijl op de polikliniek tot het opvangen van een acuut hartinfarct dan wel reanimatie. Door middel van snelle technologische ontwikkelingen en de toepassingen van nieuwe invasieve, maar ook non-invasieve technieken is de prognose van de gemiddelde cardiologische patiënt de laatste jaren sterk toegenomen. Cardiologen werken nauw samen met thoraxchirurgen, longartsen, radiologen en ICD- dan wel pacemakertechnici.

geneeskundeboeken reeks 35 diciplines Compendium Geneeskunde

Stap 1: de basis

Begin bij het begin met het opfrissen van jouw kennis. Weet jij hoe de hartcyclus verloopt en wat de abnormaliteiten zijn van het ECG? Antwoord op die vragen vind je in boek 5 van de boekenreeks Compendium Geneeskunde, waarin de kern van de Cardiologie en vasculaire geneeskunde overzichtelijk wordt samengevat. Door de handige, herkenbare opbouw van het hoofdstuk volgens de Compendiummethode, vind je precies wat je nodig hebt om de basis te bestuderen. Daarmee kun je in de praktijk onder andere leren patronen te herkennen en klinisch te redeneren; vanuit de klacht naar een diagnose.

flashcards Cardiologie en Longgeneeskunde Compendium Geneeskunde

Stap 2: oefenen

Kennis blijft beter hangen als je oefent. Door de stof te blijven herhalen en jezelf te overhoren zorg je dat je de basis altijd paraat hebt. De serie flashcards Cardiologie en longgeneeskunde helpt je daarbij. Een serie van 40 kaartjes met vraag & antwoord, kort en bondig, in de herkenbare Compendiumstijl. Daarnaast staan in de boekenreeks vragen om jezelf te testen en via onze social media zorgen we dagelijks voor een nieuwe portie oefenvragen.

Stap 3: ervaren

De werkvloer op

Op de afdeling of polikliniek Cardiologie kom je veel variatie tegen, zowel wat patiënten als aandoeningen betreft. Een goede basiskennis is dus belangrijk, maar ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. In de praktijk leer je het best patronen te herkennen. Bovendien leer je veel van collega's, patiënten en hun naasten. We hebben voor jou op een rijtje gezet wat je precies nodig hebt op de werkvloer. Aangevuld met waardevolle tips van onze artsen en studenten.

pocket zakboek Cardiologie Compendium Geneeskunde

De pocket Cardiologie

De pocket Cardiologie en vasculaire geneeskunde is gebaseerd op de hoofdstukken in de Compendium Geneeskunde boeken, maar de pocket is uitgebreider. De pocket biedt meer informatie, handige rijtjes, schema’s en bijlagen. Je vindt alle informatie over de algemene anamnese, de anatomie, fysiologische kenmerken van het hart en de daarbij behorende systemen. Daarnaast gaat het zakboek in op ziektebeelden binnen de Cardiologie en de vasculaire geneeskunde. De pocket past precies in de zak van je doktersjas en is daarom het perfecte externe geheugen.

ABCDE-systemathiek zakkkaartje gratis Compendium Geneeskunde

Zakkaartje ABCDE-systematiek

In de kliniek kom je bij de Cardiologie regelmatig acute aandoeningen tegen, waarbij snel handelen een vereiste is. Denk aan bijvoorbeeld de opvang van een acuut hartinfarct of reanimatie. Dan wil je graag kort en bondig de belangrijkste informatie bij de hand hebben. Op het zakkaartje ABCDE-systematiek vind je in één oogopslag hoe te handelen bij traumaopvang.

Zeker een meerwaarde!

Heb de pocketversie Cardiologie en vasculaire geneeskunde gekocht, als beginnend verpleegkundige op de dienst CCU heb ik hier al veel aan gehad. Zeker een aanrader!


Vanessa, Gent

Wat een verrijking...ook voor een verpleegkundige in spé.

Heerlijk om in weg te dwalen maar toch overzichtelijk om in combinatie met de flashcards me bij de les te houden! De mooie afbeeldingen maken het gelijk inzichtelijk. Hier ga ik nog heel lang plezier van hebben!


Nm, Asperen

Uitgebreid maar toch compact

Duidelijke tekeningen, tips, handigheidjes. Echt fijn om even iets op te zoeken. Ik heb een paar pockets erbij en ze zijn echt in zak formaat, heel handig voor in je rugzak mee naar coschappen!


Julia, Maastricht

Instrumenten

Dit zijn de belangrijkste instrumenten die je nodig hebt op de werkvloer bij de Cardiologie:

stethoscoop Oncologie Compendium Geneeskunde

Stethoscoop

Een stethoscoop gebruik je om te luisteren naar bijvoorbeeld het hart en de longen. Het is handig deze altijd op zak te hebben. Klik hier voor onze favoriete stethoscoop.

notitieboekje Compendium Geneeskunde

Notitieboekje

Een notitieboekje is onmisbaar op de werkvloer.

bloeddrukmeter aanbevolen Compendium Geneeskunde

Bloeddrukmeter

Een bloeddrukmeter is
onmisbaar binnen de cardiologie. Klik hier voor onze favoriete bloeddrukmeter.

opleiding Oncoloog Compendium geneeskunde

Opleiding Cardiologie

De opleiding tot cardioloog duurt in totaal zes jaar, waarvan twee jaar vooropleiding Interne geneeskunde en vier jaar Cardiologie. De opleiding tot cardioloog kan zowel in een academisch centrum als in een perifeer centrum worden gevolgd. Gemiddeld zijn er ongeveer zestig opleidingsplekken per jaar.

Meer lezen

Tips voor de praktijk

  • -  Lees voor je begint aan het coschap Cardiologie de belangrijkste cardiologische aandoeningen goed door.

    - Verdiep je in de stapsgewijze beoordeling van een ECG.

    - Overweeg je om cardioloog te worden? Ga dan vooral in gesprek met cardiologen en AIOS over hun ervaringen.

  • - Als verpleegkundige moet je de alarmsymptomen van een mogelijke onderliggende cardiale aandoening leren herkennen. Train jezelf in het herkennen van de Red Flags.

    - Als verpleegkundige kun je je o.a. verder specialiseren tot CCU-verpleegkundige of IC-verpleegkundige.

    - Wie vraagt wordt slimmer! Snap je iets niet? Vraag dan gerust aan de arts waarom iets wordt gedaan of niet wordt gedaan.

  • - Een handig handvat bij de werkzaamheden als arts-assistent op de Cardiologie zijn de ESC-richtlijnen met duidelijke wetenschappelijke onderbouwing (zie ook het kopje handige websites).

    - Probeer de verschillende stroomgebieden van de coronairen te correleren aan de verschillende afleidingen op het ECG. Op die manier wordt het makkelijker om een infarct te lokaliseren.

    - Door herhaling leer je herkennen! Oefen ECG’s en vraag hulp bij twijfel.

    - Ben je verantwoordelijk voor de reanimatie? Spreek dit dan goed door en vraag, indien jij je niet bekwaam voelt, hulp van je supervisor.

  • - Zoek een PhD-traject wat bij je past, zowel het onderwerp als je (co)promotor.

    - Maak een realistisch tijdpad met voldoende ruimte voor uitloop.

  • - Vraag arts-assistenten om hulp bij bijvoorbeeld basiskennis vanuit andere specialismen.

Opleiding tot Oncoloog compendium geneeskunde

Stap 4: verdiepen

Wil je je verder verdiepen in de Cardiologie na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!

Podcasts

Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcasts over de discipline Cardiologie.

podcast cardiologie Compendium Geneeskunde

AP Cardiology

Engelstalige podcast waarin basale cardiologische kennis en begrippen worden besproken met een uitstapje naar de recente literatuur.

Ga naar de podcast

podcast cardioloog Compendium Geneeskunde

KoffieCo

Afl. 60 Cardioloog – Dr. Navin Bindraban

In deze podcast interviewen drie geneeskundestudenten dr. Navin Bindraban. Hij vertelt over het hart, een onmisbaar orgaan, en zijn werkzaamheden als cardioloog.

Ga naar de podcast

Medicast

Afl. 28 Hart

Alles over het hart, vanaf celniveau tot het ECG.
Ga naar de podcast

Medicast

Afl. 32 Lichamelijk onderzoek
van het hart

In deze aflevering wordt het onderzoek van het hart besproken en hoor je voorbeelden van diverse cortonen.

Ga naar de podcast

Handige sites

Deze handige sites over Cardiologie worden aanbevolen door onze studenten en artsen:

NVVC

De officiële website van de Nederlandse vereniging voor Cardiologie met informatie over congressen, vacatures en nationale richtlijnen.

Ga naar de site

European Society of Cardiology

Internationaal geldende richtlijnen voor de cardiologie met wetenschappelijke onderbouwing.

Ga naar de site

ECG Wave-Maven

Praktische website waarop je op verschillende niveaus kan oefenen met verschillende ECG’s.

Ga naar de site

Video's

Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over de Cardiologie.

Stap 5: verbinden

Wil je graag in contact komen met mensen binnen de Cardiologie? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.

Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.

Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen.

Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.

Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren.

Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten.

Iedereen mag gratis lid worden van onze community!

Met dank aan

Onze boeken over de Cardiologie en vasculaire geneeskunde waren niet mogelijk geweest zonder:

  • Compendium Geneeskunde reeks 1.0:

    Auteurs: Wilco Perini (Universiteit van Amsterdam) & Evangeline Warmerdam (Universiteit Utrecht)

    Compendium Geneeskunde reeks 2.0:

    Redactie: Carlijn Veldman
    Auteurs: Mirthe Fehrmann (Radboud Universiteit), Paul Hendriks (Universiteit Antwerpen), Marieke Ravensbergen (Universiteit Maastricht)

    Pocket Cardiologie en vasculaire geneeskunde:

    Redactie: Carlijn Veldman

    Auteurs: Lisa Cornelissen (MUMC+, Maastricht), Ingrid de Jong (Radboudumc, Nijmegen), Tessa Kerkman (UMCU, Utrecht), Cas van der Made (Radboudumc, Nijmegen), Wilco Perini (AMC, Amsterdam), Evangeline Warmerdam (UMCU, Utrecht)

  • Compendium Geneeskunde reeks 1.0 en 2.0:

    Yente Beentjes, Dagmar Bouwer, Cas van Cruchten, Susan Deelstra, Lotte Dupuis, Gulizar Durak, Astrid Feikema, Dite de Jong, Koen Ketelaars, Rosalie Krijl, Juliëtte Linskens, Britt van Putten, Sophie Reese, Hanna van Rheenen, Esther Simons


    Pocket Cardiologie en vasculaire geneeskunde:

    Yente Beentjes, Cas van Cruchten, Susan Deelstra, Lotte Dupuis, Gulizar Durak, Astrid Feikema, Dite de Jong, Koen Ketelaars, Juliëtte Linskens, Britt van Putten, Hanna van Rheenen

  • Compendium Geneeskunde reeks 1.0:
    Kwaliteit gewaarborgd door: dr. B.J.H. van den Born (Amsterdam UMC) & dr. A.S. Amin (Amsterdam UMC)

    Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
    Kwaliteit gewaarborgd door: dr. W. Perini (Amsterdam UMC), drs. R.W.F.H. Kuijpers (Catharina Ziekenhuis, Eindhoven), drs. S.P.G. van Vugt (Radboudumc, Nijmegen), drs. S.J.L. Leus (Catharina Ziekenhuis, Eindhoven), prof. dr. H.P. Brunner-La Rocca (cardioloog, MUMC+, Maastricht), drs. N.H.T. Dinh (cardioloog, MUMC+, Maastricht), dr. A.P.J. van Dijk (cardioloog, Radboudumc, Nijmegen), Nederlandse Vereniging voor Cardiologie

    Pocket Cardiologie en vasculaire geneeskunde:

    Met dank aan: Dr. A.S. Amin (Amsterdam UMC), dr. E.A.T. van Berkel (Afdeling Laboratoriumgeneeskunde, Laboratorium Klinische Chemie, Radboudumc, Nijmegen), dr. B.J.H. van den Born (Amsterdam UMC), prof. dr. H.P. Brunner-La Rocca (MUMC+,Maastricht), dr. A.P.J. van Dijk (Radboudumc, Nijmegen en Nederlandse Vereniging voor Cardiologie), drs. N.H.T. Dinh (MUMC+, Maastricht), dr. E.P.L.M. de Gouw (Afdeling Laboratoriumgeneeskunde, Laboratorium Klinische Chemie, Radboudumc, Nijmegen), drs. R.W.F.H. Kuijpers (Catharina Ziekenhuis, Eindhoven), drs. S.J.L. Leus (Catharina Ziekenhuis, Eindhoven), dr. W. Perini (Amsterdam UMC), drs. A. van der Plas (Radiologie, LUMC, Leiden), drs. B.J.J.W. Schouwenberg (Internist-klinisch farmacoloog, Radboudumc, Nijmegen), drs. P. Voets (Interne geneeskunde, Canisius-Wilhelminaziekenhuis, Nijmegen), drs. S.P.G. van Vugt (Radboudumc, Nijmegen), drs. T.X. Wildbergh (Medisch Centrum Amersfoort, Amersfoort), Nederlandse Reanimatieraad (NRR)

studenten auteurs pockets compendium geneeskunde
Compendium Geneeskunde reeks studeren

100% voorbereid

>30.000 zorgprofessionals gebruiken onze reeks met daarin alle 35 disciplines.

✅ Kwaliteit: gewaarborgd door specialisten
✅ Efficiënt: geen woord te veel
✅ Visueel: icoontjes, schema's & afbeeldingen