Compendium Geneeskunde Longgeneeskunde

Kennis van de Longgeneeskunde

De discipline Longziekten en tuberculose is een orgaanspecialisme wat zich richt op de longen. Het is een breed specialisme met differentiaties in onder andere de oncologie, interstitiële longziekten, chronisch hoesten, pulmonale hypertensie of bijvoorbeeld astma en COPD. Een longarts doet veel diagnostiek zelf waarbij gebruik wordt gemaakt van zowel invasieve als niet-invasieve technieken. Denk hierbij aan een bronchoscopie, longfunctieonderzoek, inspanningstest en de vele beeldvormende technieken. Er is veel patiëntencontact met een grote afwisseling tussen acute en chronische zorg. Longartsen werken nauw samen met thoraxchirurgen, radiotherapeuten en cardiologen.

geneeskundeboeken 35 disciplines Compendium Geneeskunde

Stap 1: de basis

Begin bij het begin met het opfrissen van jouw kennis. Wat is de rol van de alveoli en hoe is de tracheawand opgebouwd? Antwoord op die vragen vind je in boek 5 van de boekenreeks Compendium Geneeskunde, waarin de kern van de Longgeneeskunde overzichtelijk wordt samengevat. Door de handige, herkenbare opbouw van het hoofdstuk volgens de Compendiummethode, vind je precies wat je nodig hebt om de basis te bestuderen. Daarmee kun je in de praktijk onder andere leren patronen te herkennen en klinisch te redeneren; vanuit de klacht naar een diagnose.

Cardiologie en Longgeneeskunde flashcards Compendium Geneeskunde

Stap 2: oefenen

Hoe zat het ook alweer: wat is de streefwaarde voor de zuurstofsaturatie bij een patiënt met COPD en welke veranderingen in elektrolytsamenstelling verwacht je te zien bij een zweettest bij Cystische fibrose (CF)?

Kennis blijft beter hangen als je oefent. Zoals met de serie flashcards Cardiologie en Longeneeskunde, waarmee je jezelf of anderen kan overhoren. Een overzichtelijk pakket van 40 kaartjes, waarin de basis voorbij komt. Om te oefenen met de discipline Longgeneeskunde, staan daarnaast in de boekenreeks vragen om jezelf te testen en via onze social media zorgen we dagelijks voor een nieuwe portie oefenvragen.

Stap 3: ervaren

De werkvloer op

Op de afdeling of polikliniek Longgeneeskunde kom je veel variatie tegen, in patiënten en aandoeningen. Een goede basiskennis is dus belangrijk, maar ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. In de praktijk leer je het best patronen te herkennen. Bovendien leer je veel van collega's, patiënten en hun naasten. We hebben voor jou op een rijtje gezet wat je precies nodig hebt op de werkvloer. Aangevuld met waardevolle tips van onze artsen en studenten.

Longgeneeskunde pocket zakboek Compendium Geneeskunde

De pocket Longgeneeskunde

De pocket Longgeneeskunde is hét handige naslagwerk binnen de longziekten. In de pocket komen de meest basale onderwerpen van de Longgeneeskunde aan bod met aandacht voor de speciële anamnese, lichamelijk onderzoek en de belangrijkste diagnostiek. Daarnaast is er belangrijke beeldvormende casuïstiek toegevoegd! Denk hierbij aan de interpretatie van een X-thorax of CT-thorax mét daarnaast uitgebreide aandacht voor de longechografie. Tot slot brede differentiaaldiagnoses en handige bijlages, waaronder een overzicht van de verschillende antibiotica!
Kortom, onmisbaar voor elke (co)assistent.

Je kunt de pocket hier direct bestellen

Alle aspecten van de longziekten komen aan bod

Met deze praktisch ingerichte pocket Longgeneeskunde hoef je niet benauwd te zijn voor je dienst, omdat alle aspecten van de longziekten aan bod komen.

Dr. A. Aardenburg-Van Huisstede, Longarts, Noordwest-ziekenhuisgroep Alkmaar en Den Helder

Handig naslagwerk

Handig naslagwerk met de basale kennis voor de longgeneeskunde, met ook uitgebreid aandacht voor en visuele weergave van de long-echografie.


Drs. W.S. de Boer, AIOS Longziekten

Handige tips

Handige pulmonale tips en handvatten voor de jonge (co)assistent.


Marloes van den Berg, coassistent

Instrumenten

Dit zijn de belangrijkste instrumenten die je nodig hebt op de werkvloer bij de Longgeneeskunde:

stethoscoop Oncologie Compendium Geneeskunde

Stethoscoop

Een stethoscoop gebruik je om te luisteren naar bijvoorbeeld het hart en de longen. Het is handig deze altijd op zak te hebben. Klik hier voor onze favoriete stethoscoop.

notitieboekje Compendium Geneeskunde

Notitieboekje

Een notitieboekje is onmisbaar op de werkvloer van de Longgeneeskunde.

opleiding Oncoloog Compendium geneeskunde

Opleiding Longgeneeskunde

De opleiding tot longarts duurt in totaal zes jaar. De eerste maanden bestaan uit de vooropleiding met stages op de interne geneeskunde, cardiologie en intensive care. Daarna volgen stages binen de longziekten en tuberculose, zoals: oncologie, interstitiële longziekten, obstructieve longziekten, slaapgerelateerde ademhalingssttoornissen en tuberculose. De opleiding tot longarts kan zowel in een academisch centrum als in een perifeer centrum worden gevolgd. Er zijn gemiddeld 45 opleidingsplekken per jaar.

Meer lezen

Tips voor de praktijk

 • -  Lees voor je begint aan je coschap Longgeneeskunde de belangrijkste aandoeningen van de Longgeneeskunde goed door.
  - Luister bijvoorbeeld op YouTube naar de verschillende longgeluiden, zodat je ze tijdens het lichamelijk onderzoek beter kunt herkennen.
  - Overweeg je om longarts te worden? Ga dan vooral in gesprek met longartsen en AIOS van de longgeneeskunde over hun ervaringen.

 • - Als verpleegkundige moet je de alarmsymptomen van een mogelijke onderliggende pulmonale aandoening leren herkennen. Train jezelf in het herkennen van de Red Flags.

  - Als verpleegkundige kun je je o.a. verder specialiseren in oncologieverpleegkundige of physician assistant op de polikliniek Longziekten en tuberculose.  

  - Wie vraagt wordt slimmer! Snap je iets niet? Vraag dan gerust aan de arts waarom iets wordt gedaan of niet wordt gedaan.

 • - Probeer tijdens je coschap elke X-thorax systematisch zelf te beoordelen. Hoe vaker je een X-thorax hebt beoordeeld, des te beter word je in het herkennen van pathologie.

  - Bereid je voor op de interpretatie van een longfunctietest of een arterieel bloedgas.

 • - Zoek een PhD traject dat bij je past: zowel het onderwerp als (co)promoter

  - Maak een realistische planning met genoeg ruimte voor uitloop

 • - Vraag arts-assistenten om hulp bij bijvoorbeeld basiskennis vanuit andere specialismen.

Opleiding tot Oncoloog compendium geneeskunde

Stap 4: verdiepen

Wil je je verder verdiepen in de Longgeneeskunde na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!

Podcasts

Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcasts over de discipline Longgeneeskunde.

KoffieCo

Aan de hand van aangrijpende passages uit zijn boek “slotcouplet” belicht dr. De Hosson verschillende onderwerpen binnen de palliatieve zorg.

Ga naar de podcast

Met Volle Teugen

Longartsen gaan in gesprek met andere longartsen in heel Nederland. Zij bespreken hot topics, de laatste richtlijnen, verschillende expertises en nog veel meer.

Ga naar de podcast

podcast longgeneeskunde Compendium Geneeskunde

Longtalks

De stichting Rotterdam-Leeuwarden Expertise Obstructieve Longziekten is opgericht in 201 door de vakgroepen van het MCL in Leeuwarden en het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Gedurende korte longtalks worden belangrijke elementen van de obstructieve longpathologie besproken.

Ga naar de podcast

podcast interne geneeskunde Compendium Geneeskunde

House of GodCast

Twee AIOS interne geneeskunde bespreken verschillende belangrijke basale onderwerpen van de geneeskunde: van blaaskatheters tot antihypertensiva.

Ga naar de podcast

podcast longgeneeskunde Compendium Geneeskunde

Deep Breaths: Updates from CHEST

Wetenschappelijke updates van verschillende pulmonale aandoeningen. Denk aan nieuwe behandelingen en diagnostische tools.  

Ga naar de podcast

Handige sites

Deze handige sites over Longgeneeskunde worden aanbevolen door onze studenten en artsen:

NVALT

De officiële website van de Nederlandse Vereniging Artsen Longziekten en Tuberculose (NVALT) met informatie over congressen, vacatures en landelijke richtlijnen.

Ga naar de site

Radiology masterclass

Op radiology masterclass kun je oefenen met de interpretatie van een X-thorax.

Ga naar de site

Video's

Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over de Longgeneeskunde.

Stap 5: verbinden

Wil je graag in contact komen met mensen binnen de Longgeneeskunde? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.

Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.

Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen.

Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.

Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren.

Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten.

Iedereen mag gratis lid worden van onze community!

Met dank aan

Onze boeken over de Longgeneeskunde waren niet mogelijk geweest zonder:

 • Compendium Geneeskunde reeks 1.0:
  Auteurs: Lisa Cornelissen (Universiteit Maastricht) & Rob van de Graaf (Erasmus Universiteit Rotterdam)

  Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
  Redactie: Carlijn Veldman

  Auteur: Toine Bruggink (Universiteit Utrecht)

  Pocket Longgeneeskunde:
  Senior redactie: Carlijn Veldman (AIOS Longziekten)

  Junior redactie: Rachel Janssen (Vrije Universiteit Amsterdam), Jur van Dijk (AIOS Longziekten)

  Auteurs: Mariëlle Hartjes (Vrije Universiteit Amsterdam), Marloes van den Berg (Rijksuniversiteit Groningen)

 • Compendium Geneeskunde reeks 1.0 en 2.0:

  Cas van Cruchten, Susan Deelstra, Lotte Dupuis, Gulizar Durak, Astrid Feikema, Dite de Jong, Jasmin Kaur, Koen Ketelaars, Sophie Reese, Hanna van Rheenen, Belle van Rosmalen, Isabel Versmissen

  Pocket Longgeneeskunde:

  Yente Beentjes, Wytze de Boer, Cas van Cruchten, Susan Deelstra, Lotte Dupuis, Gulizar Durak, Jasmijn van Es (afbeeldingsmanager), Astrid Feikema, Dite de Jong, Jasmin Kaur, Koen Ketelaars, Juliëtte Linskens, Britt van Putten, Sophie Reese, Hannah van Rheenen, Belle van Rosmalen, Carlijn Sturm, Carlijn Veldman, Isabel Versmissen, Gwen Vuurberg, Linda Xie

 • Compendium Geneeskunde reeks 1.0:

  Kwaliteit gewaarborgd door: prof. dr. H.C. Hoogsteden (longarts Erasmus MC Rotterdam)


  Compendium Geneeskunde 2.0:

  Kwaliteit gewaarborgd door: drs. K.M. Smit (AIOS, UMCU Utrecht), drs. D.J.M. van Beuningen (AIOS, JBZ Den Bosch), dr. L.C. Urlings-Strop (longarts-intensivist, OLVG Amsterdam)


  Pocket Longgeneeskunde:

  Met dank aan: prof. dr. H.C. Hoogsteden (Longarts, Erasmus MC), dr. L.C. Urlings-Strop (Longarts-intensivist, Reinier de Graaf), dr. S. Simons (Longarts, Maastricht UMC), dr. W.H. van Geffen (Longarts, Medisch centrum Leeuwarden), dr. A. Aardenburg-Van Huisstede (Longarts, Noordwest-ziekenhuisgroep Alkmaar en Den Helder), dr. W. Al-Kailany (Longarts, Ziekenhuis Amstelland), drs. K.M. Smit (AIOS, UMCU), drs. D.J.M. van Beuningen (AIOS, JBZ, Den Bosch), Gwen Vuurberg (AIOS Radiologie), B. Dorreman-Grotentraast (Fysiotherapeut Isala ziekenhuis Zwolle), M. Bunk (Verpleegkundig specialist palliatieve zorg, St Jansdal ziekenhuis Harderwijk)


  Klankbordgroep:

  Drs. W. De Boer (Isala ziekenhuis, Zwolle), drs. F. Beyaz (Rijnstate ziekenhuis Arnhem), drs. M. Schimmel (Rijnstate ziekenhuis Arnhem), drs. A. Grutters (Isala ziekenhuis, Zwolle), drs. A. Bruinen (Rijnstate ziekenhuis Arnhem), drs. L. Michon (Rijnstate ziekenhuis Arnhem), drs. W.A.M. Geerts (Rijnstate ziekenhuis Arnhem), drs. M. Wiertz (Isala ziekenhuis, Zwolle), drs. S. Nanninga (Noordwest Ziekenhuisgroep, Alkmaar)

studenten auteurs pockets compendium geneeskunde
Compendium Geneeskunde reeks studeren

100% voorbereid

>30.000 zorgprofessionals gebruiken onze reeks met daarin alle 35 disciplines.

✅ Kwaliteit: gewaarborgd door specialisten
✅ Efficiënt: geen woord te veel
✅ Visueel: icoontjes, schema's & afbeeldingen