Femke de Geele

6 tips voor je nachtdienst

6 tips voor je nachtdienst

"Mijn eerste nachtdiensten", ik weet het nog heel goed. Ik had er drie achter elkaar. Ik had me de hele dag voorbereid op mijn eerste nacht; Ontspanning, uitslapen en genoeg eten meenemen. De eerste nacht kwam ik goed door. Ik werd ‘s middags om 1 uur wakker en had de rest van de dag niet meer geslapen. De tweede nacht was verschrikkelijk. Doordat ik zo weinig slaap had gehad, maar wel veel moest doen begin van de nacht, werd ik niet lekker. Ik heb een bak yoghurt gepakt, maar ik kreeg het niet weg. Met het gevolg dat ik tijdens mijn ronde om 6 uur heel erg moe was. Om kwart voor 8 was ik klaar en ben ik zo snel mogelijk naar huis gegaan. Ik heb die dag geslapen tot half 6 ‘s middags. De 3e nacht beviel me prima. Nu ik vaak met verschillende collega’s in de nachtdienst zit, zie en hoor ik veel herkenning om me heen. Daarom maakte ik deze tips voor jullie.

Tip 1: Kijk van te voren met welke collega je werkt

Ik heb leuke collega’s waar ik de hele nacht mee kan kletsen, maar er zijn ook collega’s die ‘s nachts vaak wat rustiger willen zijn achter de computer. Ik zorg dat ik altijd iets mee heb om me te vermaken. Dingen die ik vaak meeneem zijn:

Oortjes en telefoonlader, een leesboek, puzzelboekje.

Tip 2: Kijk of je iets kan doen aan je e-learning.

Misschien zit je wel in een werkgroep en moet je daarvoor nog dingen uitzoeken waar je thuis geen zin in had. Ik neem dan vaak een schriftje mee met een to do lijst. Tijdens een dagdienst heb je niet altijd tijd om te werken aan e-learning of andere opdrachten. Tijdens je nachtdienst heb je vaak wel een langere tijd niets te doen. 

Tip 3: Neem genoeg eten mee, maar denk er wel aan wat je eet.

Vaak honger in je nachtdienst? probeer dan eiwitrijk te eten en zo min mogelijk koolhydraten (ook goed voor de lijn). Ik neem vaak suikervrije limonade, een bakje yoghurt met fruit, rijstwafels en een proteïnereep mee. Ik probeer tussendoor deze lichte maaltijden te nemen om ervoor te zorgen dat ik wel energie krijg maar niet meer calorieën binnenkrijg dan dat ik verbrand in mijn dienst. Ook let ik op het nemen van suikers en cafeïne. Hoe meer je ervan neemt hoe moeilijker je in slaap komt tegen de tijd dat je thuis bent.

Wil je meer tips over hoe je gezond kunt blijven eten tijdens je nachtdienst, klik dan hier.

Tip 4: Denk aan je rust en je eigen ritme.

Ik word na mijn dienst vaak om 2 uur wakker. Ik probeer dan wel mijn eigen dagritme vast te houden. Ik begin met een licht ontbijt waarna ik bij mooi weer vaak even ga wandelen of fietsen naar de supermarkt om eten te halen voor de volgende diensten. Het voordeel van deze vrije uren vind ik dat je je hobby weer lekker kan oppakken. Ik maak armbanden, halsbanden en heb genoeg tijd om mijn serie te kijken, want iedereen werkt toch.

Rond 4 uur neem ik een boterham en een soepje en rond etenstijd eet ik mee met mijn familie. Na het eten ga ik dan nog slapen van 8 tot half 10 /10 uur, zodat ik met genoeg energie de nacht in ga.

Tip 5: Neem een vestje mee.

Na een paar uur stilzitten wordt het erg koud. Om goed wakker te kunnen blijven, moet je zorgen dat je lekker warm blijft.

Tip 6: Een kleine maar belangrijke tip.

Neem een kleine zaklamp mee. Als een patiënt je belt, hoef je niet alle lampen aan te zetten. Je telefoon gebruiken kan ook, maar de kans dat je die laat vallen terwijl je bezig bent is groot. En het is niet zo hygiënisch.

Tijd over in je nachtdienst of tussen de diensten door? Hier vind je film, serie en boekentips om te ontspannen met een medisch thema.

Femke de Geele Ik ben Femke en ik ben 23 jaar. Ik ben in 2020 afgestudeerd als hbo verpleegkundige en werk als regieverpleegkundige in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. In mijn vrije tijd ben ik danser in een wedstrijdteam en werk ik ook nog bij Event Medical Service. Al vanaf het eerste jaar van de opleiding weet ik niet welke tak van de zorg ik het leukste vind. Ik vind namelijk alles leuk om te doen. Ik ben daarom begonnen op de chirurgie afdeling in het ziekenhuis om meer medische kennis en ervaring op te doen. Nu een jaar later ben ik er achter gekomen welke patiëntencategorie mij ligt en dat zijn kinderen en jongvolwassenen. Hier ga ik mij nu op focussen en ik neem jullie daarin graag mee in mijn ervaringen. Door middel van mijn blogs geef ik jullie een kijkje in mijn leven als beginnend verpleegkundige en wil ik laten zien dat het niet erg om nog niet goed te weten wat je precies wil doen na je afstuderen.

Laat een reactie achter