Femke de Geele

Functiedifferentiatie: van verpleegkundige naar regieverpleegkundige

Functiedifferentiatie: van verpleegkundige naar regieverpleegkundige

Sinds een half jaar werk ik nu in het Spaarne Gasthuis. Hier was vraag naar collega’s die graag wilden meewerken aan het opzetten van de regiefunctie binnen onze afdeling. Zo zijn ben ik in mei 2021 met zijn twee anderen gestart om de functie regieverpleegkundige op te zetten op onze afdeling chirurgie. Al een aantal afdelingen binnen het ziekenhuis hadden zoiets al en nu was het onze taak om te kijken hoe wij deze functie zouden gaan invullen. Best een uitdaging, want door de grote verschillen tussen afdelingen in een ziekenhuis is er geen standaard takenpakket voor zo’n regieverpleegkundige. Ik neem jullie graag mee in onze ideeën en werkwijze als regieverpleegkundigen op de chirurgie.

Allereerst wat is nou eigenlijk een regieverpleegkundige? Het doel van deze functie op onze afdeling is het werken aan verbeterplannen om de kwaliteit van zorg te bevorderen. Door middel van deze functie zorgen wij er voor dat er vaste aanspreekpunten zijn bij knelpunten en nieuwe ideeën. De verbeterplannen worden door ons opgezet en gecoördineerd. Wij schakelen de juiste werkgroepen en specialisten in om het plan compleet te maken en te kunnen implementeren op de afdeling.

Onderwijs

Wij zijn een brede chirurgische afdeling met ongeveer 35-38 bedden met veel verschillende specialisaties. Bij ons heb je de bariatrie, mammachirurgie, longchirurgie, buikchirurgie en hoofd/hals chirurgie (KNO, MKA, kaak)

Doordat er veel soorten operaties voorkomen op de afdeling, vinden wij het belangrijk dat er geregeld klinische lessen gegeven worden. Deze lessen worden gegeven door chirurgen, arts-assistenten, verpleegkundigen en leerlingen. Bij ons op de afdeling was er geen specifieke groep die zulke klinische lessen organiseerde. De regieverpleegkundigen hebben het verzorgen van klinische lessen daarom opgenomen in het takenpakket. Wij werken voor dit onderwijs met thema’s van twee maanden. Twee keer in de week wordt een klinische les of evaluatiemoment gegeven over het thema. Ons huidig thema is: “werkplezier”. Hiervoor hebben wij het 'kwaliteiten spel" aangeschaft, heeft de praktijkopleider de collega’s tijdens de koffiepauze de tijd gegeven om alle vragen over leerlingbegeleiding te stellen, en hebben wij lessen over positieve feedback gegeven

Nieuwsbrief

Je kent het vast wel. Je bent een paar dagen vrij geweest en je hele mailbox staat vol met losse mailtjes. Om dit te voorkomen zijn wij een nieuwsbrief gestart. Alle losse mailtjes met informatie worden naar ons gestuurd en elke maand maken wij hier een nieuwsbrief van. In de koffiekamer hangt een 'verbeter bord'. De punten die erop zijn gezet, worden verwerkt in de nieuwsbrief. Als laatste stellen wij elke maand twee collega’s voor aan de afdeling. Dit zijn niet alleen nieuwe collega’s, maar ook collega’s die al ruim tien jaar op de afdeling werken.

De leerwerkplaats

Verder zijn wij nu verantwoordelijk voor de leerwerkplaats op onze afdeling in samenwerking met een aantal senior verpleegkundigen. Voor de corona pandemie werd er namelijk door drie senior verpleegkundigen aan de leerwerkplaats gewerkt. Het kost echter veel tijd en die was er op dat moment niet. Nu wij zijn begonnen als regieverpleegkundigen, kunnen wij op onze kantoordagen aan de slag met de vormgeving van deze afdeling. Wij kunnen hierbij onze kennis en overstijgende blik op de werkvloer delen met de senior verpleegkundigen.

Overleg en evaluatie

Één keer in de maand hebben wij een vergadering met elkaar. Daarnaast overleggen we eens in de 6-8 weken met de senior verpleegkundigen. Tussentijds spreken wij het afdelingshoofd en delen wij onze voortgang met haar. Vanaf oktober 2021 zijn de regieverpleegkundigen nu bij ons op de afdeling aan de slag gegaan. Hoe dit ons afgaat, zal ik later met jullie delen.

Wil je weten hoe een reguliere dag van een verpleegkundige op een chirurgie afdeling eruitziet? Klik dan hier.

Femke de Geele Over Femke de Geele
Ik ben Femke en ik ben 23 jaar. Ik ben in 2020 afgestudeerd als hbo verpleegkundige en werk als regieverpleegkundige in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. In mijn vrije tijd ben ik danser in een wedstrijdteam en werk ik ook nog bij Event Medical Service. Al vanaf het eerste jaar van de opleiding weet ik niet welke tak van de zorg ik het leukste vind. Ik vind namelijk alles leuk om te doen. Ik ben daarom begonnen op de chirurgie afdeling in het ziekenhuis om meer medische kennis en ervaring op te doen. Nu een jaar later ben ik er achter gekomen welke patiëntencategorie mij ligt en dat zijn kinderen en jongvolwassenen. Hier ga ik mij nu op focussen en ik neem jullie daarin graag mee in mijn ervaringen. Door middel van mijn blogs geef ik jullie een kijkje in mijn leven als beginnend verpleegkundige en wil ik laten zien dat het niet erg om nog niet goed te weten wat je precies wil doen na je afstuderen.

Laat een reactie achter