Meeloopdag op de acute opname afdeling

Ik ben Jennifer en ik ben laatstejaars verpleegkundige. Inmiddels heb ik bijna al mijn opdrachten en examens afgerond, waardoor ik nu vooral veel vlieguren moet gaan maken. Vaak hoor ik van studenten dat ze het lastig vinden om een keuze te maken binnen de zorg, want er is zoveel wat je kunt doen en worden! Daarom ga ik de komende tijd mijn horizon verbreden, kennis uitbreiden en vooral ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Graag neem ik jullie tijdens mijn meeloopdagen mee om een inkijk te geven in de vele kanten van de zorg. Vandaag loop ik mee op de acute opname afdeling. 

Acute opname afdeling

Op deze verpleegafdeling in het ziekenhuis komen patiënten die met spoed worden opgenomen. Ze worden hier onderzocht, behandeld en verpleegd. Op deze afdeling worden patiënten uit allerlei verschillende specialismen opgenomen, denk hierbij aan MDL, neurologie, interne geneeskunde of longgeneeskunde. Ze mogen hier maximaal 72 uur verblijven. Daarna wordt bekeken of de patiënt naar huis kan of op een interne verpleegafdeling moet worden opgenomen.

Controles

Ik loop vandaag mee met een verpleegkundige. We starten de dag in de zusterpost met een overdracht vanuit de nachtdienst. De kamers worden verdeeld onder de collega’s en een van de collega’s heeft de overkoepelende dienst waarbij hij de gehele afdeling monitort, contact heeft met interne afdelingen over het overplaatsen van cliënten, contact heeft met de SEH voor opname van nieuwe patiënten en het ondersteunen van de collega’s op de afdeling waar nodig. De verpleegkundige waar ik met mee mag meelopen start met een rondje langs “onze” kamers waarbij we bij alle patiënten de vitale functies controleren en kijken hoe het met ze gaat. De vitale functies worden meteen in het ECD gezet, waarbij ik het heel interessant vind om te zien dat hier in het systeem meteen de EWS score wordt berekend. Op die manier weet je meteen of je wel of niet moet handelen en zo ja, hoe dan. Daarnaast maakt de verpleegkundige ook een rapportage over de cliënt naar aanleiding van de vragen die ze gesteld heeft. Hierbij wordt gevraagd naar hoe de patiënt heeft geslapen, hoe hij/zij zich voelt, of er sprake is van pijn of andere klachten en uiteraard hetgeen wat wij zien.

Medische visites

Omdat er patiënten op de afdeling liggen vanuit allerlei specialismen komen er ook verschillende artsen voor de medische visite. Deze lopen op verschillende tijden gedurende de ochtend binnen en checken bij ons of wij patiënten voor hen hebben. Zo bespreken we bijvoorbeeld 4 patiënten met de longarts, hebben we niemand voor de MDL-arts en bespreken we een aantal patiënten bij de interne geneeskunde. Op basis van dit overleg en het bezoek van de arts aan de patiënt erna wordt besloten of de patiënt nog op deze afdeling blijft, naar huis kan of intern naar een verpleegafdeling wordt verplaatst. Dit maakt dat het op deze afdeling heel dynamisch is, zowel wat betreft verschillende specialismen als de snelle doorstroom van patiënten.

Middag

In de middag gaat dit eigenlijk ook continu door, patiënten worden vanuit de SEH gebracht voor opname, patiënten gaan naar de CT of röntgen, gaan met ontslag of worden intern verhuisd. Verder bestaat de middag uit het bijwerken van dossiers, het geven van medicatie en patiënten helpen.

Ik vond het super om een dag een inkijkje te mogen krijgen op de AOA, vooral de dynamiek op de afdeling sprak mij persoonlijk erg aan. De patiënten zijn heel divers, zowel qua leeftijd als ziektebeelden, als specialismen en de doorstroomsnelheid is zo hoog dat de afwisseling hier enorm is.

Laat een reactie achter