Op pad met de verloskundige

Op pad met de verloskundige

Momenteel zit ik in het 2 e jaar van Geneeskunde op de Erasmus Universiteit, waarin we een week meelopen met een verpleegkundige of verloskundige. Ik vind zwangerschap en bevalling heel interessant, en heb dus voor het laatste gekozen. Lees mee over mijn ervaringen!


Als dienstdoende verloskundige begint de dag met huisbezoeken. Hierbij ga je langs vrouwen die recent bevallen zijn om te kijken hoe alles gaat, of ze nog ergens klachten hebben en natuurlijk ook hoe het met de baby’s gaat. Deze bezoekjes zijn meestal heel erg vrolijk, de ouders leven op een roze wolk met hun baby, ook al vinden de meeste ouders het natuurlijk ook hartstikke spannend om voor hun kersverse baby te zorgen.


Als de huisbezoeken klaar zijn gaan we naar de praktijk. Hier ontvangen we vrouwen op het spreekuur voor zwangerschapscontroles, om echo’s te maken, een bevalplan op te stellen maar ook spiralen te plaatsen of te verwijderen. Super leuk hoe afwisselend de gesprekken zijn! Toen ik meeliep was er een stel dat een paar dagen daarvoor er achter was gekomen dat ze onverwachts zwanger waren terwijl ze voor hun 1 e baby een lang traject met IVF hebben ondergaan. Eenmaal op het spreekuur bleek de vrouw al 24 weken zwanger te zijn. Super bijzonder dat je voor de familie bij zo'n groot moment in hun leven kan zijn! 


Het viel mij tijdens de spreekuren op hoe dicht je bij de zwangeren staat. Veel
aanstaande ouders vinden alles super spannend en jij bent echt voor alles hun
aanspreekpunt. De praktijk waar ik liep had ook laagdrempelig contact met alle
zwangere vrouwen, waardoor je die 9 maanden echt een onderdeel bent van hun
leven.


Als laatste begeleid je als dienstdoende verloskundige natuurlijk ook de vrouwen die op dat moment gaan bevallen. Zelf heb ik een thuisbevalling mee mogen maken. Dit was denk echt het mooiste wat ik ooit heb meegemaakt! De liefde tussen twee ouders, de rust die de moeder de hele bevalling over zich heen had en natuurlijk een super lieve baby aan het eind.


Het was heel interessant om een week lang de blijere kant van de zorg te zien en
even weg te zijn uit het ziekenhuis. Ik heb heel erg veel geleerd en gezien op deze stage. De gezelligheid, warmte en gastvrijheid die ik van iedereen heb mogen ontvangen zal ik zeker niet snel vergeten. Ik hoop later net zo enthousiast te zijn over mijn baan als deze verloskundigen dat zijn over hun mooie beroep.

 

Lees alles over de verloskunde in onze pocket Gynaecologie en obstetrie!

Laat een reactie achter