Van ziekenhuis naar marineschip

Van ziekenhuis naar marineschip

Zeg nou zelf, bij de gedachte aan een verpleegkundige denk je hoogstwaarschijnlijk aan iemand in een wit pak naast het bed van een patiënt in het ziekenhuis. Toch is dat niet altijd het geval. Stel nou dat je dat witte pak inruilt voor een blauw pak, je patiënten je collega’s worden en je niet in een ziekenhuis werkt maar ergens midden op de oceaan. Vandaag spreken we Maxime, die het ziekenhuis achterliet voor een baan als militair verpleegkundige bij defensie.

 

“Laten we beginnen met een voorstelronde.”

Mijn naam is Maxime, ik ben 24 jaar oud. In 2020 ben ik afgestudeerd als verpleegkundige. Ik heb de opleiding gevolgd aan de Hanze Hogeschool in Groningen. Na mijn opleiding ben ik direct aan het werk gegaan in het ziekenhuis. Dit was middenin de Covid-periode. Hierdoor werd ik gelijk in het diepe gegooid, spannend, maar ook erg leerzaam.

 

Waar heb je gewerkt in het ziekenhuis?”

Ik werkte als verpleegkundige in de flex. Dit houdt in dat je op verschillende afdelingen ingezet kan worden, met uitzondering van de gespecialiseerde afdelingen, zoals de IC. Na gewerkt te hebben op de Covid-afdeling, ben ik geplaatst op de longafdeling. Ondanks de hectische start in de Covid-periode, heb ik naast de zware momenten ook mooie momenten met zowel de patiënten als mijn collega’s kunnen ervaren. De samenwerking binnen het team was enorm, iedereen stond voor elkaar klaar. Daarnaast heb ik tijdens deze drie jaren veel klinische ervaring opgedaan en ben ik gegroeid als persoon. Ik kan het iedereen aanraden om in de flex te beginnen. Je kan op verschillende afdelingen werken en er hierdoor achter komen wat bij je past.

 

“En toch heb jij besloten dat het ziekenhuis niet bij je past, want je hebt een switch gemaakt. Kan je hier wat meer over vertellen?”

Jazeker! Na een aantal jaren in het ziekenhuis te hebben gewerkt had ik behoefte aan een nieuw avontuur, een nieuwe uitdaging. Ik merkte dat ik toe was aan meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Daarnaast heb ik een grote passie voor reizen. Dus ik was opzoek naar iets waarbij ik mijn baan met reizen zou kunnen combineren. Defensie had altijd al mijn interesse en laat het nou net zo zijn dat je daar regelmatig in het buitenland bent voor je werk. De keuze was dus al snel gemaakt, richting de marine!

 

“Betekent dit dat je nu als verpleegkundige bij defensie aan het werk bent?”

Bijna! Op dit moment ben ik nog in opleiding tot AMV’er (Algemeen Militair Verpleegkundige), want je kan niet direct aan de slag als verpleegkundige. Doordat je een veel bredere kennis nodig hebt van onder andere de trauma-/spoedzorg, handelingen en protocollen bij defensie, heb je aanvullende opleidingen nodig. Het kan zo zijn dat je op een schip wordt geplaatst zonder arts en jij verantwoordelijk bent voor de medische zorg van iedereen aan boord. Naast deze taken, heb je eigenlijk ook een bedrijf wat je moet runnen. Je moet ervoor zorgen dat het schip altijd gereed is om te vertrekken. Denk hierbij onder andere aan het controleren van medische apparatuur, bevoorrading van medicatie en de inzetgereedheid van je collega’s (bijv. vaccinaties in het geval van verre reizen).

 

“Kijk je uit naar het moment dat je mag gaan varen?”

Ja! Het lijkt mij erg gaaf om te gaan varen en de wereld te kunnen zien. Daarbij draag ik door het uitvoeren van mijn werk bij aan de veiligheid in de wereld.

 

“Je hebt met deze keuze een grote stap gemaakt. Heb je tips voor mensen die nadenken over een carrièreswitch of op het punt staan zo’n grote stap te nemen?”

De keuze die je nu maakt hoeft niet voor eeuwig te zijn. Je kan je pad altijd nog aanpassen. Het is misschien spannend om de eerste stap te nemen, maar als je het niet probeert krijg je achteraf wellicht spijt. Het is belangrijk om iets te doen waar je gelukkig van wordt, dus, volg je hart!

 

Heb je vragen naar aanleiding van het lezen van dit interview, stel deze hieronder! Ben je benieuwd naar wat jij kan betekenen voor defensie, neem dan een kijkje op de website.

Laat een reactie achter