Kennis van de MDL

De discipline maag-, darm- en leverziekten (MDL) houdt zich bezig met verschillende organen die betrokken zijn bij de spijsvertering. Dit loopt uiteen van levercirrose en pancreascarcinoom tot inflammatoire darmziekten en poliepen. De endoscopie neemt een grote plaats in binnen het vak van de MDL. De combinatie van de interne problematiek en het zelf oplossen van problemen met de scoop wordt vaak bestempeld als de perfecte combinatie van denken én doen. Daarnaast is werken in de MDL een teamsport: er wordt veel samengewerkt met andere specialismen zoals de Chirurgie en Radiologie.

Stap 1: de basis

Begin bij het begin met het opfrissen van jouw kennis. Kun jij de onderdelen benoemen van de oesofagus en omliggende structuren, net als de functies van de gastro-intestinale organen? Antwoord op die vragen vind je in boek 4 van de reeks Compendium Geneeskunde, waarin de kern van de MDL overzichtelijk wordt samengevat. Door de handige, herkenbare opbouw van het hoofdstuk volgens de Compendiummethode, vind je precies wat je nodig hebt om de basis te bestuderen. Daarmee kun je in de praktijk onder andere leren patronen te herkennen en klinisch te redeneren; vanuit de klacht naar een diagnose.

Stap 2: oefenen

Hoe zat het ook alweer: aan welke vitamine onstaat een tekort bij patiënten met coeliakie en is er een relatie tussen zeurende buikpijn en een veranderd defecatiepatroon? Kennis blijft beter hangen als je oefent. Door de stof te blijven herhalen en jezelf te overhoren zorg je dat je de basis altijd paraat hebt. Om te oefenen met de discipline MDL: download de Compendium App, met gratis oefenvragen die wekelijks worden aangevuld. Daarnaast staan in de reeks vragen om jezelf te testen en zorgen we via onze social media dat je up-to-date blijft.

Stap 3: ervaren

De werkvloer op

Op de afdeling of polikliniek MDL kom je veel variatie tegen, in patiënten en aandoeningen. Een goede basiskennis is dus belangrijk, maar ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. In de praktijk leer je het best patronen te herkennen. Bovendien leer je veel van collega's, patiënten en hun naasten. We hebben voor jou op een rijtje gezet wat je precies nodig hebt op de werkvloer. Aangevuld met waardevolle tips van onze artsen en studenten.

Pocket Maag-, Darm-, en Leverziekten

De pocket MDL

De pocket MDL is sinds februari 2023 beschikbaar. Het compacte boek, dat past in je witte jas, is geschreven door vier enthousiaste masterstudenten en de kwaliteit is gewaarborgd door AIOS en specialisten. Romée Snijders, initiatiefnemer van Compendium Geneeskunde en tevens PhD-student MDL, heeft samen met Suzanne Anjie, ook PhD-student MDL, de redactie verzorgd. De illustratieve pocket is gericht op de kliniek en speciaal geschreven voor coassistenten en arts-assistenten. De pocket bevat o.a. het nieuwe hoofdstuk ‘De benadering van een patiënt met ..‘ met duidelijke overzichten van veelvoorkomende acute MDL-problemen.

Deze pocket is dé kapstok waar alle MDL onderwerpen zowel visueel als in tekst beknopt en overzichtelijk terug te vinden zijn.


Dr. Tom van Gils, AIOS MDL, Amsterdam UMC

Hoe was ooit de stage MDL überhaupt mogelijk zonder het Compendium?


Dr. Michael Klemt-Kropp, MDL-arts, Noordwest Ziekenhuisgroep

Overzichtelijk en handig in de dagelijkse praktijk, geïllustreerd met mooie endoscopiefoto’s.


Dr. Marcel Spanier, MDL-arts, Rijnstate

Instrumenten

Dit zijn de belangrijkste instrumenten die je nodig hebt op de werkvloer bij de MDL:

stethoscoop Oncologie Compendium Geneeskunde

Stethoscoop

Een stethoscoop gebruik je om bijvoorbeeld naar de buik te luisteren. Het is handig deze altijd op zak te hebben. Klik hier voor onze favoriete stethoscoop.

notitieboekje Compendium Geneeskunde

Notitieboekje

Een notitieboekje is onmisbaar op de werkvloer van de MDL.

opleiding Oncoloog Compendium geneeskunde

Opleiding MDL

De opleiding tot MDL-arts duurt zes jaar (waarvan twee jaar vooropleiding) en kan op verschillende plekken in Nederland worden gedaan. Uiteindelijk kan de AIOS zich ook verder ontwikkelen in een paar gebieden: o.a. hepatologie, gastro-intestinale oncologie, neuro-gastroenterologie en motiliteit of geavanceerde endoscopie.
Meer hierover lees je op de website van de Nederlandse Vereniging voor Gastro-Enterologie.

Meer lezen

Tips voor de praktijk

  • - MDL is een vrij praktisch vak. Steek je handen dus uit de mouwen. Initiatief en leergierigheid worden beloond.

    - Ook communicatieve vaardigheden zijn van groot belang. Oefen met overdragen, zowel op zaal als tijdens de overdracht.

    - Overleg zelf met de assistent van de radiologie indien mogelijk.

    - Stel altijd een brede differentiaaldiagnose op en denk verder dan alleen de spijsverteringsorganen.

  • - Bij de MDL is er de mogelijkheid om op zaal en op de afdeling endoscopie te werken.

    - Op zaal sta je aan het bed van de patiënt en vind je veel afwisseling in patiënten (jong en oud) en ziektebeelden (acute en chronische problematiek).

    - Werken op de endoscopie is een stuk technischer: hierbij ondersteun je de artsen bij het uitvoeren van endoscopieën.

    - Er zijn veel mogelijkheden voor het verder specialiseren, bijvoorbeeld verpleegkundig specialist bij de inflammatoire darmziekten (IBD) of hepatologie.

  • - Zorg voor kennis van veelvoorkomende en acute aandoeningen voor je eerste dienst, bijvoorbeeld de opvang van een tractus digestivusbloeding en een acute pancreatitis.

    - Observeer endoscopieën, het is erg leerzaam en zo kun je patiënten beter voorlichten.

    - MDL is een heel logisch vak, zeker bij een goede basiskennis van de anatomie en fysiologie.

  • - Zoek een PhD-traject dat bij je past: zowel het onderwerp als (co)promotor.

    - Maak een realistische planning met genoeg ruimte voor uitloop.

  • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

Opleiding tot Oncoloog compendium geneeskunde

Stap 4: verdiepen

Wil je je verder verdiepen in de MDL na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!

Podcasts

Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcasts over de MDL.

Door het oog van de scoop

Een reis door het maag-, darm- en leverstelsel, met oog voor verschillende aandoeningen, huidige inzichten en een blik op de wetenschap.

Ga naar de podcast

Medicast

Afl. 16 Appendicitis acuta
Leer over de typische en
atypische presentatie van een patiënt met een appendicitis acuta en maak kennis met de Alvarado score.

Ga naar de podcast

Medicast

Afl. 30 Hoge
gastro-intestinale bloeding

Leer waar je op moet letten met je anamnese en lichamelijk onderzoek en wat de acute behandeling is bij patiënten met een hoge gastro-intestinale bloeding.

Ga naar de podcast

KoffieCo

Afl. 76 Maag-darm-leverarts
- Marco Mundt

Een goudeerlijk gesprek over de mooie en moeilijke kanten van het bestaan van een MDL-arts.

Ga naar de podcast

Handige sites

Deze handige sites over de MDL worden aanbevolen door onze studenten en artsen:

NVMDL

Officiële website van de Nederlandse vereniging van MDL-artsen, een wetenschappelijke vereniging voor het specialisme MDL-ziekten. Bevat informatie voor (huis)artsen en patiënten.

Ga naar de site

Richtlijnendatabase

Actuele richtlijnendatabase van de Federatie Medisch Specialisten.

Ga naar de site

Video's

Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over de MDL.

Stap 5: verbinden

Wil je graag in contact komen met mensen binnen de MDL? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.

Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.

Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen.

Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.

Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren.

Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten.

Iedereen mag gratis lid worden van onze community!

Met dank aan

Onze boeken over de MDL waren niet mogelijk geweest zonder:

  • Compendium Geneeskunde reeks 1.0:
    Auteurs: Diederik van Beuningen & Jantine Röttgering

    Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
    Redactie: Carlijn Veldman, Veerle Smit, Romée Snijders

    Auteurs: Ina Thijs (Radboud Universiteit Nijmegen), Charlotte Verburgt (Universiteit Leiden), Astrid Machielsen (Universiteit Maastricht)

    Pocket MDL:
    Redactie: Romée Snijders (PhD student gastroenterologie en hepatologie, Radboud UMC) & Suzanne Anjie (PhD student gastroenterologie Amsterdam UMC)
    Auteurs: Niels Broekman (Universiteit Leiden), Veronique Goudberg (Universiteit Leiden), Linde Verburgh (Universiteit van Amsterdam), Jessica van der Weijden (Rijksuniversiteit Groningen)

  • Compendium Geneeskunde reeks 1.0 en 2.0:

    Yente Beentjes, Dagmar Bouwer, Cas van Cruchten, Susan Deelstra, Lotte Dupuis, Astrid Feikema, Iza Hogenelst, Dite de Jong, Koen Ketelaars, Rosalie Krijl, Juliëtte Linskens, Britt van Putten, Hanna van Rheenen, Carlijn Sturm, Isabel Vermissen


    Pocket MDL:

    Yente Beentjes, Hebe Boerhout, Dagmar Bouwer, Cas van Cruchten, Susan Deelstra, Maria van Doorn, Lotte Dupuis, Jasmijn van Es (Afbeeldingsmanager), Astrid Feikema, Iza Hogenelst, Jasmin Kaur, Koen Ketelaars, Rosalie Krijl, Juliëtte Linskens, Kim van den Nobelen, Carlijn Sturm, Isabel Versmissen, Linda Xie

  • Compendium Geneeskunde reeks 1.0 en 2.0:
    Kwaliteit gewaarborgd door: Dr. M.P. Lamberts (Radboudumc Nijmegen), dr. T. van Gils (aios, Amsterdam UMC), prof. dr. D. de Looze (MDL-arts Universitair ziekenhuis Gent), prof. dr. J.P.H. Drenth (MDL-arts Radboudumc Nijmegen)

    Pocket MDL:

    Met dank aan: Dr. R.C.J. Beckers (AIOS MDL, Maastricht UMC+), dr. F.A.C. Berden (AIOS MDL, Radboudumc), dr. L.H.P. Bernts (AIOS microbiologie, Radboudumc), dr. S. Bos (MDL-arts, Treant Zorggroep), prof. dr. D. De Looze (MDL-arts, Universitair Ziekenhuis Gent), prof. dr. J.P.H. Drenth (MDL-arts, Radboudumc), dr. T. van Gils (AIOS MDL, Amsterdam UMC), dr. I.E.G. van Hellemond (Internist-oncoloog, Catharina Ziekenhuis), dr. M. Klemt-Kropp (MDL-arts, Noordwest Ziekenhuisgroep), dr. M.P. Lamberts (MDL-arts, VieCuri, Venlo), dr. B.W.M. Spanier (MDL-arts, Rijnstate), dr. S.E.M. van de Ven (AIOS MDL, Erasmus MC), drs. A.L.J. Verhulst (AIOS interne geneeskunde, Amsterdam UMC), dr. M.C. Visschedijk (MDL-arts, UMC Groningen), dr. R.P. Voermans (MDL-arts, Amsterdam UMC), dr. G. Vuurberg (AIOS radiologie, Rijnstate), dr. R.A. Weersink (AIOS ziekenhuisfarmacie, Deventer Ziekenhuis), dr. E.P.M. van der Zanden (MDL-arts, Ziekenhuis Amstelland), Vereniging Arts en Leefstijl

studenten auteurs pockets compendium geneeskunde
Compendium Geneeskunde reeks studeren

100% voorbereid

>30.000 zorgprofessionals gebruiken onze reeks met daarin alle 35 disciplines.

✅ Kwaliteit: gewaarborgd door specialisten
✅ Efficiënt: geen woord te veel
✅ Visueel: icoontjes, schema's & afbeeldingen