Compendium Geneeskunde Radiologie

Kennis van de Radiologie

De discipline Radiologie houdt zich bezig met de medische beeldvorming van het gehele lichaam en is daarom vaak ook de spin in het web tussen alle verschillende disciplines. Naast diagnostische beeldvorming worden op de afdeling Radiologie ook diagnostische puncties verricht of minimaal invasieve (m.n. intravasculaire) behandelingen uitgevoerd. Om een goed antwoord te krijgen op je diagnostische vraag is het van belang basiskennis te hebben van de verschillende beeldvormingsmodaliteiten en wanneer welke modaliteit geïndiceerd is.

geneeskundeboeken 35 disciplines Compendium Geneeskunde

Stap 1: de basis

Begin bij het begin met het opfrissen van jouw kennis. Weet jij wat het verschil is tussen een Doppler- en Duplexonderzoek en hoe een X-thorax wordt beoordeeld? Antwoord op die vragen vind je in boek 1 van de reeks Compendium Geneeskunde, waarin de kern van de Radiologie wordt samengevat in het hoofdstuk Kliniek. Door de handige, herkenbare opbouw van het hoofdstuk volgens de Compendiummethode, vind je precies wat je nodig hebt om de basis te bestuderen. Daarmee kun je in de praktijk onder andere leren patronen te herkennen en klinisch te redeneren; vanuit de klacht naar een diagnose.

Stap 2: oefenen

Blijf de kennis die je hebt vervolgens herhalen en oefenen. Om te oefenen met de discipline Radiologie: download de Compendium App, met gratis oefenvragen die wekelijks worden aangevuld. Daarnaast staan in de reeks vragen om jezelf te testen en zorgen we via onze social media dat je up-to-date blijft.


Om met name de anatomie te oefenen zijn er de flashcards Traumachirurgie & orthopedie en Cardiologie & longgeneeskunde.

Stap 3: ervaren

De werkvloer op

Op de afdeling of polikliniek Radiologie kom je veel variatie tegen, in patiënten en aandoeningen. Een goede basiskennis is dus belangrijk, maar ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. In de praktijk leer je het best patronen te herkennen. Bovendien leer je veel van collega's, patiënten en hun naasten. We hebben voor jou op een rijtje gezet wat je precies nodig hebt op de werkvloer. Aangevuld met waardevolle tips van onze artsen en studenten.

Radiologie pocket zakboek Compendium Geneeskunde

De pocket Radiologie

Hoewel in de reeks Compendium 2.0 de Radiologie en Nucleaire geneeskunde alleen kort is besproken, is de pocket Radiologie de eerste pocket die gestructureerd de meest voorkomende dienstcasuïstiek bespreekt met niet alleen de belangrijkste kliniek, maar ook de bijbehorende beeldvorming én bevindingen op die beeldvorming. Algemene onderwerpen die aan bod komen tijdens je coschappen, stage en/of dienst worden besproken. Zoals bijvoorbeeld beeldvormingsmodaliteiten of invasieve diagnostiek. Daarna volgen de belangrijkste radiologische invalshoeken op acute aandoeningen op een beknopte, visuele en schematische wijze. Achterin vind je een handige bijlage met de meest gestelde vragen tijdens de dienst.

Neurologie zakkaartje gratis Compendium Geneeskunde

Zakkaartjes

Met onze zakkaartjes zie je in één oogopslag alles wat je niet mag vergeten tijdens je dienst. Zo heb je met de zakkaartjes Neurologie altijd de functietesten craniale zenuwen, neurologische status, dermatomen en perifere zenuwen op zak. Handig tijdens je dienst.

Geweldig!

Compact, algemeen en diepgaand. Allen in één. I love it! De omslag, gebruikte foto's en tabellen zijn allen kleurrijk, plezierig om naar te kijken en simpel te begrijpen. Bedankt!


Senem Berksan, Rotterdam

Top!

Heel overzichtelijk en duidelijk. Niet te lang, niet te kort. Precies goed dus! Ik ben er heel blij mee!


Dorien, BE-Hoogstraten

Compact en overzichtelijk samengevat

De pocket boeken geven op een overzichtelijk en compacte manier de belangrijkste kennis weer!


Ashlee, Maastricht

Instrumenten

Dit zijn de belangrijkste instrumenten die je nodig hebt op de werkvloer bij de Radiologie:

klompen coschappen compendium geneeskunde

Klompen

Het is fijn om je eigen klompen aan te schaffen. Zo weet je zeker dat er altijd klompen zijn en het zit lekker onder je witte broek. Klik hier voor onze favoriete klompen.

notitieboekje Compendium Geneeskunde

Notitieboekje

Een notitieboekje bij de hand op de werkvloer van de Radiologie: goed idee!

Radiologie opleiding Compendium Geneeskunde

Opleiding Radiologie

De opleiding Radiologie is een 5-jarige opleiding en is sinds 2015 een samengevoegde opleiding van Radiologie en Nucleaire geneeskunde. Je wordt opgeleid tot Nucleair radioloog waarbij de eerste helft bestaat uit een zogeheten ‘Common Trunk’ en de tweede helft uit de differentiatiefase. Solliciteren voor de opleiding verschilt per opleidingsregio. Sommige ziekenhuizen hebben een individuele sollicitatieronde waar andere regio’s een gemeenschappelijke sollicitatieronde kennen voor alle opleidingsziekenhuizen binnen die regio.

Meer lezen

Tips voor de praktijk

  • - Je komt tijdens je coschappen vaak beperkt in aanraking met de Radiologie. Het is altijd mogelijk mee te lopen of verdieping te vinden voor bijvoorbeeld een eindopdracht als je zelf initiatief hiervoor neemt en contact opneemt met de afdeling Radiologie.
    - Probeer niet alleen de conclusies van een verslag over te nemen maar ook te begrijpen wat er waarom gezegd wordt, daar leer je het meeste van. In het verslag legt de Radioloog uit wat hij/zij ziet en in de conclusie worden de bevindingen zo mogelijk tot een diagnose gebundeld.

  • - In de dienst is het belangrijk te overwegen of een aanvraag op dat moment klinische consequenties heeft, of dat deze kan wachten tot de volgende werkdag.

  • - De Radiologie is een heel breed en in sommige aspecten ook technisch vak. Zoek een PhD-traject dat bij je past, de breedte is er, jij kiest waar je verdieping zoekt.
    - Zorg dat je aansluiting vindt bij de klinische discipline die bij jouw onderzoek betrokken is, dat geeft inzicht in de klinische relevantie.

  • Hieronder 10 tips om het bezoek van patiënten en verpleegkundigen bij de radiologie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

    Aanvraag/order: Zonder aanvraag kan de radiologie niets. Soms word je gevraagd om te bellen voor een foto of een scan. Zolang de aanvragend arts geen order heeft geplaatst hiervoor, kan radiologie de patiënt niet helpen. Dit is geen onwil maar de order is nodig om de beelden te koppelen aan de patiënt en vervolgens het verslag te koppelen aan het juiste dossier. Zonder aanvraag kan wel gescand worden, maar komt de informatie dus niet in het (juiste) dossier.

    Straling:
    Een röntgenfoto en CT-scan maken gebruik van röntgenstraling. Om deze reden staan laboranten achter een
    loodscherm bij het maken van de beelden. Indien je als verpleegkundige (of arts of zorgmedewerker) bij een foto, scan of interventie aanwezig bent, zal worden gevraagd om ook achter het loodscherm plaats te nemen of loodbescherming te dragen. Let op bij zwangere collega’s. Om een ongeboren kind zo veel mogelijk te beschermen, heeft wachten buiten de ruimte of, als het echt niet anders kan, afstand houden, het liefst achter het loodscherm, de voorkeur.

    Straling:
    Een echo (geluidsgolven) en MRI-scan (magnetische straling) maken geen gebruik van schadelijke (röntgen)straling. Contrast:
    Verschillende beeldvormende modaliteiten kunnen worden ingezet om de nadruk te leggen op andere organen/structuren. Daarnaast kan contrastvloeistof (oraal/i.v.) helpen om een orgaan, structuur of bloedvat nog beter te beoordelen. Voorafgaand aan het onderzoek is het daarom van belang dat een mogelijke contrastallergie is uitgevraagd en de nierfunctie het onderzoek toelaat (GFS 30 i.g.v. i.v. CT-contrast). Na een onderzoek met oraal contrast is het belangrijk om de patiënt voldoende te laten drinken om obstipatie te voorkomen.

    Voorbereiding:
    Voor bepaalde beeldvormende
    onderzoeken/interventies moeten patiënten nuchter zijn. Bijvoorbeeld in het geval van een echo abdomen om de galblaas beter à vue te krijgen. Voor veel kleine interventies, zoals het plaatsen van een PICC-lijn, is dit niet meer nodig. Het is dus belangrijk om te kijken wat lokaal de afspraken zijn per onderzoek/ingreep om te voorkomen dat een patiënt onnodig nuchter is, of dat een ingreep juist niet kan doorgaan omdat de patiënt niet nuchter is.

    Voorbereiding: Voor een CT-scan of MRI-scan met contrast is het belangrijk dat de patiënt met een roze of groen infuus naar de scan komt en dat dit infuus boven de pols zit. Dit is nodig om snel genoeg voldoende contrast via het infuus de bloedbaan in te pompen voor een goede scan.

    Voorbereiding: Bij een echo is het vaak wenselijk dat de blaas (half)vol is om de organen onder in de buik goed in beeld te krijgen.

    MRI:
    Een MRI-scan trekt metalen voorwerpen aan door een magnetisch veld. Bij het voorbereiden van een patiënt moeten dus alle metalen voorwerpen worden verwijderd. Denk hierbij aan een riem, oorbellen, BH (beugel), etc. Wanneer je als verpleegkundige of zorgmedewerker de MRI-ruimte ingaat, moeten ook alle metalen voorwerpen uit je eigen zak worden verwijderd, zoals een schaar, pennen en telefoon. Dit omdat bijv. een schaar uit je zak kan schieten richting de MRI. De MRI is zo sterk dat je geen controle meer hebt over het voorwerp. Raakt de schaar een collega of de patiënt dan kan dit levensgevaarlijke situaties
    opleveren.

    MRI: Een radiodiagnostisch laborant is geen verpleegkundige. Zij mogen dus niet alle medische handelingen uitvoeren die een verpleegkundige wel mag uitvoeren. Een voorbeeld hiervan is het afkoppelen van infuuspompen. Wanneer een patiënt met infuuspompen naar de radiologie gaat voor een MRI, moeten deze pompen vooraf worden afgekoppeld omdat een ‘reguliere’ infuuspomp niet mee een MRI-ruimte in mag.

  • - In de dienst is het belangrijk te overwegen of een aanvraag op dat moment klinische consequenties heeft, of dat deze kan wachten tot de volgende werkdag.

Opleiding tot Oncoloog compendium geneeskunde

Stap 4: verdiepen

Wil je je verder verdiepen in de Radiologie na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!

Podcasts

Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcast over de discipline Radiologie.

podcast Radiologie Compendium Geneeskunde

Radiology podcast RSNA

Over onder meer de rol van Artificial Intelligence in de Radiologie.

Ga naar de podcast

KoffieCo de podcast

Afl. 11 Radioloog dr. Rutger Jan Nievelstein

Dr. Nievelstein, (kinder)radioloog, vertelt in deze aflevering wat het vak radiologie precies inhoudt.

Ga naar de podcast

KoffieCo de podcast

Afl. 117 Interventieradioloog Michiel de Haan

In deze aflevering vertelt prof. dr. de Haan over het vak en de toekomst van de interventieradiologie.

Ga naar de podcast

Radiology News Network

Een podcast over actualiteiten binnen de discipline radiologie.

Ga naar de podcast

Handige sites

Deze handige sites over Radiologie worden aanbevolen door onze studenten en artsen:

Radiopaedia

De missie van Radiopaedia is om het beste radiologische naslagwerk te maken dat de wereld ooit heeft gezien en om het gratis beschikbaar te stellen, voor altijd, voor iedereen.

Ga naar de site

Nederlandse vereniging voor Radiologie

Nieuws en de agenda van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR), de beroepsvereniging van radiologen in Nederland.

Ga naar de site

Radiology Assistant

De website met alle info die je als AIOS Radiologie moet weten.

Ga naar de site

Video's

Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over de Radiologie.

Stap 5: verbinden

Wil je graag in contact komen met mensen binnen de Radiologie? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.

Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.

Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen.

Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.

Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren.

Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten.

Iedereen mag gratis lid worden van onze community!

Met dank aan

Onze boeken over de Radiologie waren niet mogelijk geweest zonder:

  • Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
    Redactie: Gwen Vuurberg (aios Radiologie)

    Auteur: drs. M.M. Cabri (Amsterdam UMC)

    Pocket Radiologie:

    Redactie: Gwen Vuurberg (aios Radiologie)
    Auteurs: Ikram Achbar (Radboud Universiteit Nijmegen), Noa Antonissen (Radboud Universiteit Nijmegen), Yntor von Brucken Fock (ZGT Almelo), Aniek Deckers (Universiteit Maastricht), Eefke Polling (Rijksuniversiteit Groningen), Donna Rog (Universiteit van Amsterdam) en Carlijn Verkroost (Radboud Universiteit Nijmegen)

  • Pocket Radiologie:
    Yente Beentjes, Cas van Cruchten, Susan Deelstra, Maria van Doorn, Jasmijn van Es (afbeeldingsmanager), Iza Hogenelst, Nicky Janssen, Jasmin Kaur, Koen Ketelaars, Rosalie Krijl, Juliëtte Linskens, Hanna van Rheenen, Flori Sintenie, Carlijn Sturm, Gwen Vuurberg, Linda Xie

  • Pocket Radiologie:

    Met dank aan: dr. M.L. Bernsen (Radioloog, Rijnstate Ziekenhuis), dr. C.F. van Dijke (Radioloog, Noordwest Ziekenhuisgroep), dr. W. Foppen (Radioloog, UMC Utrecht), prof. dr. M. Maas (Radioloog, Amsterdam UMC), dr. C. Meeuwis (Radioloog, Rijnstate Ziekenhuis), drs. F.F. Smithuis (Radioloog, Amsterdam UMC), drs. Y. von Brucken Fock (aios Radiologie, ZGT Almelo), drs. S.F. Amirkhan (anios Orthopedie, ZMC)

studenten auteurs pockets compendium geneeskunde
Compendium Geneeskunde reeks studeren

100% voorbereid

>30.000 zorgprofessionals gebruiken onze reeks met daarin alle 35 disciplines.

✅ Kwaliteit: gewaarborgd door specialisten
✅ Efficiënt: geen woord te veel
✅ Visueel: icoontjes, schema's & afbeeldingen