Coschappen

Coschappen

Yes, het is tijd om coschappen te lopen! Eindelijk mag je na al het harde studeren en theorie stampen de afdeling op. Spannend? Dat is het zeker, want dit is de allereerste keer dat je met verpleegkundigen en artsen gaat werken en meer te weten komt over de hiërarchie en aanspreekvormen in het ziekenhuis. Je leert jouw kennis in de praktijk te brengen en om te gaan met alle stressfactoren (zoals overbezorgde patiënten). Een hele leerzame tijd die voorbij gaat vliegen!

Voorbereiding coschappen

Wanneer je start met je coschappen, wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. Je wil de beste co worden die ze ooit gehad hebben en daar gaat wel wat voorbereiding aan vooraf:

Verdiep je in de discipline

Raadpleeg de boeken en het internet om je in de discipline van jouw coschap te verdiepen. Weet welke ziektebeelden veel voorkomen, hoe je diagnoses moet stellen en wat de behandelmethodes zijn.

Toon initiatief

Schrijf op wat je graag wilt leren tijdens je coschappen en waar jij je op wilt focussen. Waar wil je beter in worden en welke leerdoelen wil je sowieso gehaald hebben aan het einde van je coschap?

Zorg voor een fijne sfeer

De verpleegkundigen en artsen zijn bereid om jou alles te vertellen wat je wilt weten en je hebt ruimte om fouten te maken. Respecteer hun kennis en ervaring en zorg voor een fijne communicatie.

Tips voor tijdens je coschappen

Doe je best en blijf jezelf. Steek voldoende tijd in de voorbereiding maar zorg ook voor genoeg ontspanning.
Verdiep je in de discipline waar je coschappen gaat lopen. Wees op de hoogte van wat je tegen kan komen.
Toon initiatief. Stel liever honderd vragen dan nul en laat zien aan de artsen dat je wil leren!
Goede communicatie met zowel je begeleiders als je medestudenten is erg belangrijk.

Lees de ervaringen van andere studenten

Benieuwd hoe andere geneeskundestudenten hun coschappen hebben ervaren? Lees het in de blogs hieronder en wie weet kun je de tips gebruiken om het maximale uit jouw coschappen te halen.

het witte jassen effect

Het witte jassen effect

Het witte jassen effect wordt vaak gebruikt als term om te verklaren dat er bij veel patiënten een wat hogere bloeddruk wordt gemeten bij de

Lees verder »