Ons verhaal: van idee tot een bestseller

Ons verhaal: van idee tot een bestseller
Door: Veerle Smit & Romée Snijders

Toen we elkaar tijdens onze bachelor geneeskunde leerden kennen, liepen we tegen dezelfde uitdaging aan: wat een aanbod aan leermateriaal! Waar begin je? Voor elk tentamen hadden we weer een nieuwe tactiek. Tijdens onze bachelor kwamen we erachter dat overzicht een belangrijk aspect is binnen de studie. Het is belangrijk om een kapstok te creëren waaraan je alle kennis ophangt. Gedurende de bachelor ontdekten we dat je per aandoening een vast aantal componenten moet weten: hoe presenteert een patiënt zich? Wat zijn de risicofactoren en oorzaken? Hoe kom je tot een diagnose en wat is vervolgens de behandeling en prognose? In onze aantekeningen gebruikten we hier handige icoontjes voor: eindelijk overzicht! Rond dezelfde tijd maakten we voor het eerst een voortgangstoets, een toets over alles wat je na zes jaar geneeskunde behoort te weten. Bij de uitslag hoor je op welke onderwerpen je goed scoort en op welke onderwerpen wat minder. Maar hoe leer je voor de onderwerpen die je lastig vindt? Op dat moment ontstond het idee voor Compendium Geneeskunde. Een overzicht van alle disciplines: beknopt genoeg om kennis op te frissen, uitgebreid genoeg om van te leren. De boeken moesten visueel worden en we dachten gelijk aan de icoontjes uit onze aantekeningen. Gaandeweg raakten we steeds enthousiaster en besloten we ons idee een meer concrete vorm te geven. We deelden ons idee om deze boeken te gaan schrijven met meer dan duizend studenten via een online vragenlijst en de reactie was unaniem: doen! Dit gaf voor ons de doorslag, we begonnen aan een missie om alle studenten verder te helpen. Met z’n tweeën zou dit nooit lukken en daarom verzamelden we een team van meer dan honderd studenten en specialisten. Na een jaar hard werken met verschillende tegenslagen en vooral leuke en leerzame momenten, hadden we in 2016 de eerste reeks van Compendium Geneeskunde in onze handen. Wat daarna gebeurde, hadden wij nooit durven dromen. De eerste druk was al voor de lancering uitverkocht en dat was nog maar het begin van een achtbaanrit waar we nog steeds niet uit zijn gestapt. In de afgelopen drie jaar zijn de reeksen meer dan 16.000 keer verkocht. We mochten ons verhaal vertellen in onder andere de Volkskrant en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en zijn drie keer aangeschoven bij De Wereld Draait Door. Het mooiste van alles was echter de enorme hoeveelheid enthousiaste reacties die we van geneeskundestudenten en specialisten ontvingen.

Na een jaar waren we beiden aan onze master begonnen en veel geneeskundestudenten vroegen ons naar pocketversies van het boek om te gebruiken tijdens de coschappen. We gingen aan de slag en schreven samen met andere studenten drie handige pocketversies: Cardiologie en vasculaire geneeskunde, Gynaecologie en obstetrie en Neurologie. Op een winterse avond kregen we het wilde idee om een scheurkalender te maken met medische weetjes. Sindsdien zien we de Compendiumkalender steeds vaker aan de muur hangen op verschillende plekken in het ziekenhuis, in studentenhuizen, maar ook bij de specialist thuis op de wc.

Met alle ervaring die we tijdens de coschappen hadden opgedaan, ontwikkelden we een vernieuwde visie op Compendium Geneeskunde. We wilden alles nóg visueler. Elke afbeelding moest in een oogopslag laten zien hoe een patiënt zich presenteert. De icoontjes moesten anders en een aantal belangrijke disciplines, zoals Huisartsgeneeskunde en Chirurgie misten. Kortom: de reeks moest opnieuw geschreven worden.

Deze keer gingen we aan de slag met een team van meer dan 250 enthousiaste studenten, artsen en specialisten, nu uit Nederland én België. Een team van illustratoren (tevens geneeskundestudenten) ondersteunde de auteurs om elke discipline zo visueel mogelijk te maken. Na een jaar hard werken presenteren we nu met trots: Compendium Geneeskunde 2.0.

Volgend jaar zullen wij met veel energie onze loopbaan als arts in het ziekenhuis vervolgen. Wij hopen die nog lang te combineren met Compendium, want we zitten nog vol met nieuwe ideeën!


Benieuwd naar de rest van het team? Check dan deze pagina.

Laat een reactie achter