Nicky van den Bosch

“Year of the nurse”

“Year of the nurse”

200 jaar geleden werd Florence Nightingale, grondlegger van de moderne verpleegkunde, geboren. Om deze reden heeft de WHO ‘2020’ uitgeroepen tot ‘year of the nurse’. Dat ‘2020’ ook gepaard zou gaan met een pandemie en overvolle ziekenhuizen had niemand kunnen bedenken. Maar nog nooit was er zoveel aandacht voor de zorg én het verpleegkundig vak. Misschien dat het ons ook eindelijk meer waardering oplevert. En dan heb ik het over meer dan alleen een applaus.

Sommige mensen denken dat een verpleegkundige alleen orders van een arts uitvoert. Maar een verpleegkundige is al langere tijd, niet meer ondergeschikt aan een arts. Het verpleegkundig vak is zoveel meer dan alleen het wassen van patiënten of het uitdelen van medicatie. Door continu klinisch te redeneren en op te komen voor mijn patiënt toon ik mijn verpleegkundige expertise. Iets wat zeer gewaardeerd wordt door artsen waarmee ik werk. Van hiërarchie is bij mij op de afdeling sowieso weinig merkbaar.

Naar mijn mening is een verpleegkundige namelijk de spin in het web van het gehele zorgproces. Als verpleegkundige ben je niet alleen de oren en ogen van de arts, maar vertegenwoordig je ook de stem van de patiënt. Verpleegkundig leiderschap is hierbij voor mij vanzelfsprekend. Zeker door de specifieke en kwetsbare patiëntencategorie waar ik zorg voor mag dragen.

Al jarenlang is er een groot tekort aan (gespecialiseerde) verpleegkundigen met alle gevolgen van dien. Maar als wij niet laten zien hoe mooi ons vak is en hoe trots we zijn op onze beroepsgroep; hoe kunnen we dan jongeren stimuleren om voor het verpleegkundig vak te kiezen? Dus wees niet langer bescheiden. Je bent niet “maar een verpleegkundige”. Wees trots en inspireer mensen met verhalen over ons prachtige vak.

Nicky van den Bosch Nicky is een gedreven intensive care neonatologie verpleegkundige. Dagelijks zorgt zij samen met haar collega’s in het Amsterdam UMC locatie VUmc voor de allerkleinste en meest kwetsbare patiëntjes. Nieuwsgierig? Op het Instagram account @babiesareourbusiness geeft zij, samen met haar collega’s, een kijkje achter de deuren van hun mooie maar ook indrukwekkende afdeling.

Laat een reactie achter