Geriatrie Compendium Geneeskunde

Kennis van de Geriatrie

Binnen de klinische Geriatrie ligt de focus op de diagnostiek en behandeling van de oudere patiënt, vaak met een scala aan medische problemen en aandoeningen. Ook een specialist ouderengeneeskunde houdt zich over het algemeen bezig met de oudere patiëntenpopulatie. Het belangrijkste verschil tussen beide medisch specialisten is dat de klinisch geriater met name in het ziekenhuis werkt, zowel academisch als in de periferie, en de specialist ouderengeneeskunde kom je vooral tegen in de eerstelijnszorg, bijv. het verpleeghuis, de GGZ of een hospice.

geneeskundeboeken boekenreeks 35 disciplines Compendium Geneeskunde

Stap 1: de basis

Begin bij het begin met het opfrissen van jouw basiskennis. De basis van de Geriatrie vind je in boek 3 van de boekenreeks Compendium Geneeskunde. De kern staat hierin overzichtelijk samengevat; van de fysiologie van het ouder worden tot de meest voorkomende aandoeningen bij ouderen. Door de handige, herkenbare opbouw van het hoofdstuk volgens de Compendiummethode, vind je precies wat je nodig hebt om de basis te bestuderen. Met deze basis kun jij in de praktijk onder andere leren lokaliseren en patronen herkennen.

Stap 2: oefenen

Blijf de kennis die je hebt vervolgens herhalen en oefenen. Om te oefenen met de discipline Geriatrie: download de Compendium App, met gratis oefenvragen die wekelijks worden aangevuld. Daarnaast staan in de reeks vragen om jezelf te testen en zorgen we via onze social media dat je up-to-date blijft.

Stap 3: ervaren

De werkvloer op

Binnen de Geriatrie kom je per definitie oudere patiënten tegen, maar de aandoeningen kunnen zeer uiteenlopen. Goede basiskennis is dus belangrijk, maar ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. In de praktijk leer je het best patronen te herkennen. Bovendien leer je veel van collega's, patiënten en hun naasten. Wat je precies nodig hebt op de werkvloer, en tips van onze studenten en artsen hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

Instrumenten

Dit zijn de belangrijkste instrumenten die je nodig hebt op de werkvloer bij de Geriatrie:

Compendium Geneeskunde student arts tas dokterstas stijlvolle dokterstas

Een stijlvolle dokterstas

VanVeer maakt prachtige leren dokterstassen. Klik hier om jouw eigen tas te ontwerpen, en gebruik "compendium_geneeskunde" voor 5% korting.

stethoscoop Oncologie Compendium Geneeskunde

Stethoscoop

Een stethoscoop gebruik je om te luisteren naar bijvoorbeeld het hart en de longen. Het is handig deze altijd op zak te hebben. Klik hier voor onze favoriete stethoscoop.

lampje neurologie hersenzenuwen compendium geneeskunde

Lampje

Een lampje gebruik je om de hersenzenuwen te testen, zoals de pupilreflex, of om goed in de mond te kunnen kijken. Klik hier voor ons favoriete lampje.

meurologie reflexhamer compendium geneeskunde

Reflexhamer

Een reflexhamer heb je nodig tijdens het neurologisch onderzoek om de reflexen zoals bijv. de kniepeesreflex te testen. Klik hier om een reflexhamer te bestellen.

notitieboekje Compendium Geneeskunde

Notitieboekje

Een notitieboekje is onmisbaar op de werkvloer.

opleiding Oncoloog Compendium geneeskunde

Opleiding Geriatrie

De opleiding tot klinisch geriater duurt vijf jaar en bestaat uit een vooropleiding Interne geneeskunde (twee jaar) met daarna de blokken Somatische geriatrie, Neurologie en Geriatrie in de GGZ/ouderenpsychiatrie. Meer informatie vind je op de website van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie.

De opleiding tot specialist ouderengeneeskunde duurt drie jaar. Gedurende de opleiding doe je praktijkervaring op in een verpleeghuis, GGZ-instelling en ziekenhuis. Hier vind je meer informatie.

Tips voor de praktijk

 • -  Train jezelf om altijd eerst zelf na te denken. Probeer dus altijd een differentiaaldiagnose en behandelvoorstel te maken voordat je overlegt met een arts.

  - Polyfarmacie is een veelvoorkomend en belangrijk probleem onder ouderen. Het kan heel leerzaam zijn om de medicatie van een oudere patiënt op de afdeling in kaart te brengen. Let daarbij bijvoorbeeld op interacties en doseringen.

 • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

 • - Als basisarts kan het heel nuttig zijn om een jaar als ANIOS binnen de geriatrie/ouderengeneeskunde te werken. De kans is namelijk erg groot dat je gedurende jouw medische carrière regelmatig met oudere patiënten te maken krijgt.

 • - Zoek een PhD-traject dat bij je past: zowel het onderwerp als (co)promotor.

  - Maak een realistische planning met genoeg ruimte voor uitloop.

 • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

Opleiding tot Oncoloog compendium geneeskunde

Stap 4: verdiepen

Wil je je verder verdiepen in de Geriatrie na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!

Podcasts

Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcasts over de discipline Geriatrie.

podcast geriatrie Compendium Geneeskunde

Tergooi podcast

Klinisch geriater Jacqueline Schuur vertelt over de invloed die ouder worden heeft op gezondheid.

Ga naar de podcast

podcast geriatrie Compendium Geneeskunde

KoffieCo

Drs. Olav Schuth is een jonge specialist ouderengeneeskunde. In deze podcast vertelt hij enthousiast over zijn vak en de bijzondere dingen die hij dagelijks meemaakt.

Ga naar de podcast

podcast geriatrie Compendium Geneeskunde

KoffieCo

Dr. Sander de Hosson is longarts en schrijver van het boek Slotcouplet, met verhalen over leven en dood met als doel om jonge dokters te laten leren over de palliatieve zorg in zijn puurste vorm.

Ga naar de podcast

BNR Beter

Een podcast over de problemen die ontstaan door zorgmijding van ouderen die wantrouwen koesteren tegen professionals.

Ga naar de podcast

Handige sites

Deze handige sites over de Geriatrie worden aanbevolen door onze studenten en artsen:

Farmacotherapeutisch Kompas

Een overzicht van de invloed die ouder worden heeft op o.a. farmacokinetiek en

-dynamiek, bijwerkingen en geneesmiddelenkeuze.

Ga naar de site

NVKG

De officiële website van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie. Hier vind je o.a. meer informatie over de opleiding tot klinisch geriater, maar ook handige richtlijnen, bijv. de richtlijnen polyfarmacie en dementie.

Ga naar de site

Ouderengeneeskunde.nu

Dé website voor basisartsen met interesse voor de ouderengeneeskunde. Je vindt hier o.a. uitgebreide informatie over de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde (SO), interviews en podcasts. Ook kun je in contact komen met SO’s en je aanmelden voor een meeloopdag.

Ga naar de site

Verenso

Verenso is de vereniging voor specialisten ouderengeneeskunde. Op de website vind je o.a. een overzichtelijke richtlijnendatabase.

Ga naar de site

Video's

Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over de Geriatrie.

Stap 5: verbinden

Wil je graag in contact komen met mensen binnen de Geriatrie? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.

Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.

Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen.

Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.

Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren.

Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten.

Iedereen mag gratis lid worden van onze community!

Met dank aan

Onze boeken over de Geriatrie waren niet mogelijk geweest zonder:

 • Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
  Redactie: Carlijn Veldman
  Auteurs: Lot van der Ben (Universiteit Utrecht), Maxime Garritsen (Universiteit van Amsterdam), Pim Hessel (Universiteit van Amsterdam)

 • Compendium Geneeskunde reeks 1.0 en 2.0:

  Yente Beentjes, Cas van Cruchten, Lotte Dupuis, Astrid Feikema, Koen Ketelaars, Carlijn Sturm.

 • Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
  Kwaliteit gewaarborgd door: dr. E. Hiemstra-Droogsma (Medisch Centrum Leeuwarden), drs. A.L. Meendering (Rijnstate, Arnhem), drs. M.J. Binnendijk (OLVG, Amsterdam), dr. F.R. de Graaf (Meander Medisch Centrum, Amersfoort), dr. A.C. Drenth-van Maanen (UMCU, Utrecht), drs. J. Duits (Rode Kruis Ziekenhuis, Beverwijk)studenten auteurs pockets compendium geneeskunde
Compendium Geneeskunde reeks studeren

100% voorbereid

>30.000 zorgprofessionals gebruiken onze reeks met daarin de 35 disciplines.

✅ Kwaliteit: gewaarborgd door specialisten
✅ Efficiënt: geen woord te veel
✅ Visueel: icoontjes, schema's & afbeeldingen