Kennis van de Preventieve geneeskunde
De Preventieve geneeskunde is het onderdeel van de gezondheidszorg dat de nadruk legt op het voorkómen van ziekten. Preventieve geneeskunde omvat zorg voor gezonde en voor zieke mensen, die asymptomatisch zijn of de klachten niet als zodanig ervaren dat zij hiervoor de huisarts raadplegen. De Preventieve geneeskunde richt zich niet alleen op het voorkomen dat mensen ziek worden, maar ook op het bevorderen van gezond zijn en gezond blijven.
Arts en Leefstijl
Voor de discipline Preventieve geneeskunde werken we samen met Vereniging Arts en Leefstijl. De vereniging ziet leefstijlgeneeskunde als fundament voor zowel preventie als behandeling van chronische aandoeningen en zet zich in om leefstijlgeneeskunde te implementeren.
Meer lezen
Stap 1: de basis
Begin bij het begin met het opfrissen van jouw kennis. Weet jij het verschil tussen primaire, secundaire en tertiaire preventie, of wat opportunistische preventie inhoudt? Antwoord op die vragen vind je in boek 1 van de boekenreeks Compendium Geneeskunde, waarin de kern van de Preventieve geneeskunde overzichtelijk wordt samengevat. Door de handige, herkenbare opbouw van het hoofdstuk volgens de Compendiummethode, vind je precies wat je nodig hebt om de basis te bestuderen.
Stap 2: oefenen
Blijf de kennis die je hebt vervolgens herhalen en oefenen. Om te oefenen met de discipline Preventieve geneeskunde: download de Compendium App, met gratis oefenvragen die wekelijks worden aangevuld. Daarnaast staan in de reeks vragen om jezelf te testen en zorgen we via onze social media dat je up-to-date blijft.
Stap 3: ervaren
De werkvloer op
Preventieve geneeskunde komt in bijna alle specialismen aan bod. Vooral binnen de Sociale geneeskunde speelt de Preventieve geneeskunde een grote rol. Goede basiskennis is belangrijk, maar ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. Bovendien kan je veel van collega's leren. Wat je precies nodig hebt op de werkvloer, en tips van onze studenten en artsen, hebben wij voor jou op een rijtje gezet.
Instrumenten
Dit zijn de belangrijkste instrumenten die je nodig hebt op de werkvloer bij de Preventieve geneeskunde.
Opleidingen gericht op Preventieve geneeskunde
Vooral opleidingen binnen de Sociale geneeskunde richten zich op de Preventieve geneeskunde. Ook huisartsen en andere medisch specialisten houden zich regelmatig bezig met de Preventieve geneeskunde. De opleidingen binnen de Sociale geneeskunde duren gemiddeld vier jaar. De opleiding tot arts Maatschappij + Gezondheid bestaat uit twee fasen van elk twee jaar. Tijdens het eerste deel kies je een profiel, het tweede deel focust op medisch leiderschap. Meer hierover lees je op de website van de NSPOH (Netherlands School of Public & Occupational Health).
Meer lezen
Tips voor de praktijk
-
- Preventieve geneeskunde is een discipline die in heel veel specialismen terugkomt. Probeer bij verschillende specialismen te observeren op wat voor manier preventieve geneeskunde een rol speelt.
- Het verschilt per universiteit hoeveel aandacht er binnen het curriculum is voor de Sociale geneeskunde binnen de studie Geneeskunde. Organiseer meeloopdagen bij de sociale disciplines om een idee te krijgen van de Sociale geneeskunde.
-
- Als verpleegkundige kun je de specialisatie verpleegkundige Maatschappij en Gezondheid volgen en je bijvoorbeeld specialiseren tot jeugdverpleegkundige. Neem zelf het initiatief als je meer zou willen weten over deze beroepen, of organiseer een stage.
-
- Zorg ervoor dat je je bewust bent van je rol als arts binnen de curatieve, maar ook de preventieve geneeskunde.
-
- Zoek een PhD-traject dat bij je past: zowel het onderwerp als (co)promotor.
- Maak een realistische planning met genoeg ruimte voor uitloop.
-
Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.
Stap 4: verdiepen
Wil je je verder verdiepen in de Preventieve geneeskunde na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!
Podcasts
Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcasts over de discipline Preventieve geneeskunde.
Handige sites
Deze handige sites over Preventieve geneeskunde worden aanbevolen door onze studenten en artsen:
Blogs
Wil je nog meer weten en verder lezen over de Preventieve geneeskunde? Deze blogs helpen je daarbij.
Video's
Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over de Preventieve geneeskunde.
Stap 5: verbinden
Wil je graag in contact komen met mensen binnen de Preventieve geneeskunde? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.
Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.
Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen.
Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.
Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren.
Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten.
Iedereen mag gratis lid worden van onze community!
Met dank aan
Onze boeken over de Preventieve geneeskunde waren niet mogelijk geweest zonder:
-
Compendium Geneeskunde reeks 1.0:
Auteurs: Robin Klabbers & Isabelle van Zeventer
Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
Redactie: Carlijn Veldman
Auteur: Sanne de Wit (Universiteit van Amsterdam) -
Compendium Geneeskunde reeks 1.0 en 2.0:
Dagmar Bouwer
-
Compendium Geneeskunde reeks 1.0:
Kwaliteit gewaarborgd door: prof. dr. C.P. van Schayck (hoogleraar Preventieve geneeskunde, Universiteit Maastricht)
Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
Kwaliteit gewaarborgd door: dr. W. Perini (Sociale geneeskunde, Amsterdam UMC) & drs. I.J.M. Swaans (docent Public Health/arts M&G, Juliuscentrum, UMCU, Utrecht)
100% voorbereid
>30.000 zorgprofessionals gebruiken onze reeks met daarin alle 35 disciplines.
✅ Kwaliteit: gewaarborgd door specialisten
✅ Efficiënt: geen woord te veel
✅ Visueel: icoontjes, schema's & afbeeldingen