Stichting Student en Leefstijl

Een gezonde leefstijl was nog nooit zo belangrijk

Een gezonde leefstijl was nog nooit zo belangrijk

De coronapandemie die ons het afgelopen jaar in haar greep heeft gehad, heeft in ieder geval ook één positief effect gehad: leefstijl kwam nog nooit zo onder de aandacht. En, leefstijl was nog nooit zo belangrijk. In de loop van de tijd is er één ding steeds duidelijker geworden: mensen die lijden aan leefstijl-gerelateerde aandoeningen zoals overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 hebben een groter risico op een ernstig beloop van een COVID-19 infectie. Het is zelfs zo dat ongeveer 3 op de 4 patiënten op de intensive care lijden aan overgewicht. In landen waarin overgewicht minder voor komt, zoals in sommige Aziatische landen, lijden relatief minder mensen aan een ernstig beloop van een COVID-19 infectie dan in landen waarin overgewicht veel voor komt, zoals in de Verenigde Staten.

Leefstijl en Corona

Voordat we uitleggen wat hier ten grondslag aan ligt, moeten we eerst uitleggen wat er onder leefstijl valt. Er zijn zes factoren die allemaal invloed op elkaar hebben: beweging, voeding, slaap, ontspanning, sociaal en zingeving. Deze factoren hebben allemaal invloed op elkaar. Wanneer je leefstijl uit balans is, bijvoorbeeld door veel stress of slecht slapen, werkt het immuunsysteem niet optimaal. 

Door een ongezonde leefstijl is de kans ook groter dat iemand aan overgewicht lijdt. Hierdoor ontstaat metabole ontregeling, vetcelverzadiging en een toename van buik vet. Dit veroorzaakt inflammatie, waardoor bijvoorbeeld bloedvaten beschadigen en er (meer) insuline-resistentie plaats vindt. Samengevat kunnen we deze inflammatie scharen onder ‘chronische, laaggradige ontsteking’. Aan de buitenkant merk je niets: iemand krijgt geen koorts of andere ontstekingsverschijnselen. Ook door bijvoorbeeld stress of chronisch slaap te kort kan er een dergelijke laaggradige ontsteking ontstaan. Wanneer er een ziekteverwekker, zoals een virus, binnendringt, kan het immuunsysteem in dit geval minder optimaal reageren dan in een gezond persoon met een gezonde leefstijl en zonder overgewicht. Iemand wordt dus zieker.

Tot slot is het ook zo dat mensen met deze laaggradige chronische ontsteking, minder goed reageren op vaccinaties! Het is dus nú al van belang om met z’n allen gezond te gaan leven. De samenleving gezond laten leven begint met voldoende kennis over een gezonde leefstijl. Wist je dat artsen de eerste aanspreekpunten zijn voor veel mensen als het gaat over een gezonde leefstijl? Maar dat maar 4% van het basiscurriculum van de geneeskundeopleidingen gaat over voeding en leefstijl? Het begint dus eigenlijk met meer kennis over voeding en leefstijl bij (toekomstige) artsen. Dat is precies waar wij als Student en Leefstijl voor zorgen! 

Gezond leven in tijden van corona

Maar kan je gezond (blijven) leven, wanneer alles waar je vroeger zeker over was in je dagelijks leven ontwricht wordt? Wanneer de sportscholen dicht zijn, ontspannen met vrienden niet meer kan, je stress of angstige gevoelens hebt en je meer zit dan ooit op je kleine (studenten)kamer? Voordat je anderen kan helpen, moet je eerst jezelf helpen. De overkoepelende oplossing is: zoek een nieuwe dag structuur. Hier een aantal tips voor een gezonde leefstijl voor jezelf:

Tip 1: Het is verleidelijk om lekker lang in bed te blijven liggen en lekker pauze te nemen wanneer je wilt, maar het is veel prettiger om weer een vast patroon in je dagen te krijgen. Sta dus op regelmatige tijden op, ga op regelmatige tijden naar bed en probeer tenminste 7,5 uur tot maximaal 9 uur per nacht te slapen. 

Tip 2: Drink weinig tot geen alcohol. Dit heeft ook invloed op je slaapkwaliteit.

Tip 3: Eet regelmatig drie gezonde maaltijden per dag en neem niet te veel tussendoortjes. Eet veel groenten, peulvruchten, volkoren producten, onverzadigde vetten zoals olijfolie, avocado of vette vis en laat producten met snelle suikers staan (daaronder vallen ook veel vruchtensappen).

Tip 4: Plan beweging in! Maak bijvoorbeeld lunchwandelingen, zo kun je tegelijk bijkletsen met vrienden op gepaste afstand (buiten is de besmettingskans ook nog eens lager), Je kunt ook home work-outs doen: op YouTube staan ontelbaar veel sportfilmpjes voor thuis. Staand achter je bureau vergaderen of college volgen kan natuurlijk ook. 

Tip 5: Bovendien: zorg voor ontspanning. Werk na vijf uur niet meer langer door en neem efficiënt pauze. Probeer eens mindfulness oefeningen uit en zoek een “corona-hobby”: iets nieuws om te leren. 

Stichting Student & Leefstijl

Kijk voor meer leefstijlfeitjes of informatie over Student en leefstijl op onze website www.studentenleefstijl.nl, of volg ons op sociale media. Samen komen we hier doorheen! 

Referenties:

Stichting Student en Leefstijl

Reacties (1)

  • Title: Beheren van Account Beveiligingsopties: Een Gids voor Veilig Accountgebruik

    Introduction:
    Het beheren van de beveiligingsopties van je account is van vitaal belang om de integriteit en vertrouwelijkheid van je gegevens te waarborgen. Of je nu te maken hebt met een e-mailaccount, sociale media, of andere online diensten, het nemen van proactieve stappen om je account te beveiligen is essentieel in de digitale wereld. Deze gids biedt een overzicht van de belangrijkste beveiligingsopties die je kunt beheren en hoe je ze kunt optimaliseren.

    1. Sterke Wachtwoorden Gebruiken:
    Het gebruik van sterke wachtwoorden is de eerste verdedigingslinie tegen ongeautoriseerde toegang. Zorg ervoor dat je wachtwoord:

    Minstens 12 tekens lang is.
    Een combinatie bevat van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens.
    Uniek is voor elk account om het risico van compromittering te minimaliseren.
    2. Twee-Staps Verificatie Inschakelen:
    Twee-Staps Verificatie (2FA) voegt een extra beveiligingslaag toe aan je account. Naast het invoeren van je wachtwoord, vereist 2FA een extra verificatiestap, zoals een sms-code of een authenticator-app. Schakel 2FA in indien beschikbaar.

    3. Account Activiteitsmeldingen Instellen:
    Houd je accountactiviteiten in de gaten door meldingen in te schakelen voor verdachte of ongebruikelijke activiteiten. Ontvang waarschuwingen voor aanmeldingen van onbekende apparaten of wijzigingen in accountinstellingen.

    4. Periodiek Wachtwoordwijzigingen Doorvoeren:
    Hoewel het belangrijk is om sterke wachtwoorden te gebruiken, is het ook raadzaam om wachtwoorden periodiek te wijzigen om het risico van langdurige compromittering te verminderen. Kies voor nieuwe, unieke wachtwoorden.

    5. Herstel- en Veiligheidsinformatie Bijwerken:
    Zorg ervoor dat de herstel- en veiligheidsinformatie van je account up-to-date is. Dit omvat het toevoegen van een herstel-e-mailadres, telefoonnummer of beveiligingsvragen voor het geval je ooit de toegang tot je account verliest.

    6. App-Toegang Beheren:
    Als je apps toegang hebt gegeven tot je account (bijvoorbeeld via OAuth), controleer dan regelmatig welke apps toegang hebben en verwijder onnodige of verdachte toegangen.

    7. Gebruik Veilige Verbindingen (HTTPS):
    Zorg ervoor dat je accounts altijd worden geopend via een beveiligde verbinding (HTTPS). Vermijd het gebruik van openbare Wi-Fi voor gevoelige activiteiten en gebruik indien mogelijk een Virtual Private Network (VPN) voor extra beveiliging.

    Conclusie:
    Het beheren van de beveiligingsopties van je account is een doorlopend proces dat de basis vormt van een veilige online ervaring. Door deze maatregelen te implementeren en regelmatig te controleren, minimaliseer je de kans op ongeautoriseerde toegang en bescherm je je persoonlijke gegevens tegen potentiële bedreigingen.

    Visit Webmail!

    webmailmanager

    22-02-2024

Laat een reactie achter