Tessa Vellema

Vier vragen over gezond eten

Vier vragen over gezond eten

Naar aanleiding van week 3 van de #CompendiumChallenge kregen wij nog een aantal vragen. Week 3 ging over gezond eten en was in samenwerking met Stichting Student en Leefstijl. In deze blog geeft Tessa Vellema van Student en Leefstijl antwoord op jullie vragen. Tessa is derdejaars geneeskundestudent in Rotterdam en tevens afgestudeerd en zelfstandig diëtist. Via Student & Leefstijl probeert Tessa bij te dragen aan de ontwikkeling van het specialisme ‘leefstijlgeneeskunde', want daar valt nog heel veel winst te behalen. Voorkomen is beter dan genezen! 

1. Als je heel gevarieerd eet en drinkt, maar amper fruit eet. Kan dat dan kwaad?

Gevarieerd eten is sowieso heel goed. Dit doe je om van de verschillende voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen voldoende binnen te krijgen. Fruit speelt hierin echter wel een hele belangrijke rol. Er is eigenlijk geen goede compensatie die net zoveel vitamines, mineralen en vezels bevat en tegelijk weinig calorieën levert. Daarnaast is bewezen dat voldoende fruit beschermt tegen coronaire hartziekten, een beroerte, darm- en longkanker en diabetes [1]. Het advies is om 200 gram fruit per dag te eten, wat ongeveer gelijk staat aan twee stuks fruit. Daarbij is het beter om het uit de hand te eten, dan om er een shake van te maken. Denk aan de vezels en verzadiging! Een glas sap drink je zo weg, maar drie sinaasappels schillen en eten doet (bijna) niemand. 

2. Is een vegetarisch dieet gezond?

Een vegetarisch voedingspatroon kenmerkt zich door het niet eten van vlees en vleesproducten. Soms worden daarbij ook andere dingen zoals vis, zuivel en eieren weggelaten. Van het vegetarische voedingspatroon is bewezen dat het een lagere bloeddruk geeft en het gaat samen met een afname van het risico op coronaire hartziekten. [2] Daarnaast kan het een gezonder gewicht stimuleren en vallen mensen vaak af wanneer zij overgaan op vegetarisch eten.

3. Wat zijn nu echt gezonde snacks?

Gezonde snacks bevatten bij voorkeur niet te veel suiker, vet en zout. Maar wat is te veel? Dat is soms lastig te zeggen. Het liefst bevat je snack helemaal geen toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte popcorn is bijvoorbeeld een prima gezonde snack, maar dan moet je er dus geen zout of suiker overheen strooien. Maak het lekker op smaak met knoflook, paprika- of chilipoeder. Verder kun je altijd lekker snacken met verschillende soorten (gedroogd) fruit, groenten zoals komkommer, tomaat, wortel, radijs of bleekselderij (voor de liefhebber). Zelfs ongezouten noten zijn een gezonde snack (neem alleen niet te veel, want ze bevatten wel veel calorieën). Heb je toch echt trek in die ene ongezonde snack? Neem dan als uitzondering een klein beetje en geniet er volop van! Wil je weten of iets gezond is? Zoek het dan op in de KiesIkGezond-app van het Voedingscentrum.

4. Wat zijn goede vervangers van ongezondere dingen zoals ketchup bij je aardappeltjes, Optimel in de ochtend etc.?

Wil je een gezonder voedingspatroon aanleren? Bekijk dan eens goed hoe je huidige voedingspatroon eruit ziet. Verdiep je in de productkeuzes die je maakt en ga op zoek naar gezondere varianten. Vaak is er een gezonder alternatief beschikbaar! En ga ook eens opzoek naar heerlijke gezonde recepten. Het zal je verbazen dat je ook lekker kunt eten zonder ketchup of mayonaise. ;) Vind je het lastig om alles tegelijk aan te pakken? Doe het dan stap voor stap en maak het tot je nieuwe gewoonte. Je aardappeltjes kun je bijvoorbeeld op smaak maken door ze lekker te kruiden of je maakt er een saus of dressing bij. Optimel en andere melkdranken zijn vooral een gewoonte-ding. Het is de zoete smaak waar de mens zo van houdt. Gelukkig kun je dat jezelf afleren! Bouw het langzaam af, zodat je op den duur genoeg hebt aan gewone melk, karnemelk, kefir of iets anders en daar ook van kunt genieten. Hetzelfde geldt voor koffie of thee waar altijd extra suiker bij moet. Doe iedere week een schepje minder en op den duur kun je het heerlijk suikervrij drinken! Het kan zelfs zijn dat je de koffie of thee met suiker ineens mierzoet gaat vinden. 


[1] Gezondheidsraad. Groente en fruit - Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad; 2015: publicatienr. A15/12 en A15/30.

[2] Gezondheidsraad. Voedingspatronen - Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad; 2015: publicatienr. A15/29. 

Tessa Vellema Tessa is derdejaars geneeskundestudent in Rotterdam en tevens afgestudeerd en zelfstandig diëtist. Via Student & Leefstijl probeert Tessa bij te dragen aan de ontwikkeling van het specialisme ‘leefstijlgeneeskunde', want daar valt nog heel veel winst te behalen. Voorkomen is beter dan genezen!

Reacties (1)

  • De thuisinternetdiensten van Tele2 in Nederland zijn overgestapt naar een nieuwe aanbieder genaamd Odido

    ahsan

    24-02-2024

Laat een reactie achter