Medische podcasts als studiehulpje

Medische podcasts als studiehulpje

Inmiddels alweer ruim 20 jaar oud, maar niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van de homo modernicus: podcasts! Reizend naar je werk of tijdens die lange autovakantie waarbij de gespreksonderwerpen zo langzamerhand wel exponentieel afnemen; het is altijd leuk om je geestelijk te verrijken met politieke analyses, het gebrom van Maarten van Rossem of True Crime Stories die, ondersteund met melodramatische deuntjes, overdreven bombastisch verteld worden door mensen die net doen alsof ze erbij waren. Maar gelukkig is er ook voor medisch studenten een berg aan informatieve podcasts te beluisteren. Hieronder aanbevelingen die mij tijdens m’n studie hebben geholpen!

House of Godcast

Deze podcast, vernoemd naar het vooral onder oudere artsen befaamde boek, wordt gehost door twee AIOS Interne Geneeskunde en behandelt dan ook niet geheel verrassend ziektebeelden binnen dit vakgebied: van levercirrose tot de interpretatie van een bloedbeeld en van nefrotische syndromen tot leukemieën. In grofweg 45 minuten wordt volgens een zeer overzichtelijk stramien een onderwerp belicht, opgeluisterd met veel tot de verbeelding sprekende praktijkvoorbeelden. Tijdens meerdere coschappen heb ik veel gehad aan de wijze en vaak grappige woorden van dr. Tim Dekker en dr. Ernst-Jan van ‘t Wout - ze hebben er zelf overduidelijk lol in!

De Grote Visite

Wederom een door internistische onderwerpen gedomineerde podcast, gemaakt door de Nederlandse Internisten Vereniging. Voor het coschap Interne Geneeskunde vond ik dit waanzinnig handig, want je wordt op heel praktijkgerichte wijze door een onderwerp heen gepraat! Vooral de afleveringen over hematologische onderwerpen, bijvoorbeeld Multiple Myeloom/MGUS en amyloïdose vond ik zeer verhelderend! Daarnaast wordt er ruimte geboden aan vakoverstijgende onderwerpen als tuchtrechtspraak, duurzaamheid en zorginnovaties.

NTvG

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde neemt je in hun podcast mee langs alles wat ook maar raakt aan geneeskunde. Het is eigenlijk een verlengstuk van het inmiddels maandelijks uitgegeven tijdschrift, waarin soms auteurs worden geïnterviewd, soms een diepgaande analyse van behandelde onderwerpen plaatsvindt en soms met inspirerende artsen wordt stilgestaan bij belangrijke, discipline-overstijgende items!

Ninja Nerd

In navolging van het uiterst succesvolle YouTube-kanaal, waarin complexe aandoeningen rijkelijk geïllustreerd worden afgepeld tot behapbare porties, is er ook de Ninja Nerd Podcast. In een uur tijd word je langs de belangrijkste items van de etiologie, de epidemiologie, de diagnostiek en behandeling van een aandoening geloodst! Persoonlijk vind ik dat een deel van het succes van Ninja Nerd verloren gaat door het gebrek aan de fantastische tekeningen die hij op YouTube maakt, maar desalniettemin is dit zeer bruikbaar voor een overzichtelijke recap!

Harrison’s Podclass

Deze podcast, waarin geen minuut voorbij gaat zonder drie verwijzingen naar het gelijknamige leerboek, kent een vraag-en-antwoordopbouw. Je wordt in staat gesteld zelf het antwoord te bedenken, waarna één van de hosts vervolgens ingaat op zowel de goede als de foute antwoorden. Iedere aflevering wordt ingeleid met waargebeurde casuïstiek, en gedurende de aflevering wordt continu gerefereerd aan de casus. Wat ik erg helpend vind, is de wijze waarop de presentatoren je meenemen in het proces van klinisch redeneren; ze leggen erg duidelijk uit waarom je bepaalde differentiaaldiagnostische overwegingen wel of juist niet zou moeten hebben!

The medbullets

Deze zeer korte, Engelstalige podcast behandelt in niet meer dan 10 minuten een bepaald ziektebeeld. Er zijn meerdere ‘steps’, omdat deze podcast sterk gericht is op Amerikaanse studenten die zich voorbereiden op het gevreesde USML-tentamen. Niet heel uitgebreid, maar voor een flitsoverzicht wel bruikbaar!

 

Hopelijk helpen deze podcasts je tijdens het studeren, en zo niet, dan is het leuk vermaak! 

 

Laat een reactie achter