5 tips voor je eerste studiejaar
Een nieuwe stad, een nieuwe omgeving, een nieuw huis, nieuwe vrienden en een nieuwe jij; het nieuwe collegejaar begint binnenkort en ik weet nog heel goed hoe spannend ik dat vond. Ik had al een jaar studeren achter de rug aan de Universiteit van Amsterdam (biomedische wetenschappen) waar ik ook een jaar op kamers heb gewoond. Het ging daar goed, dus ik vertrouwde er maar op dat het dit jaar in Leiden ook goed zou komen. Het was spannend, maar ook juist weer leuk zo’n nieuwe stad met nieuwe mensen.
Hierbij wat tips om het eerste jaar nog onvergetelijker te maken.
1. Houd de contacten warm.
Of het nou die ene vriendin van het introductiegroepje is, die ene vriend van jouw werkgroep of die ene persoon die je toevallig een keer tijdens een feestje tegenkwam. Probeer eens wat te gaan eten of drinken samen en praat bij. Hoe ervaren zij de eerste dagen en weken? Hoe bevalt het studeren? Hoe bevalt de combinatie met activiteiten naast de studie? Vind lotgenoten en probeer ze aan te houden. Je plukt daar dan nog jouw hele studieperiode (en misschien zelfs leven) de vruchten van.
2. Ga naar de colleges.
Hoe verleidelijk het ook klinkt om niet te gaan, probeer bij alle colleges aanwezig te zijn. Colleges worden vaak opgenomen en dat soms beginnen ze erg vroeg. Maar de colleges zijn ook de ultieme manier om mensen te ontmoeten, bij te kletsen en plezier te hebben.
3. Ga langs bij de studievereniging.
Aan het begin van elk jaar organiseren verschillende verenigingen activiteiten. Zo organiseerde onze studievereniging een eerstejaarsweekend (een absolute aanrader) en de introductiedagen. Eigenlijk gaan de meeste studenten hier wel heen. Soms zijn activiteiten snel uitverkocht en over het algemeen kun je makkelijker van je kaartje af komen dan op het laatste moment een kaartje kopen.
4. Stuur een berichtje naar een ouderejaars.
Zelf heb ik een keer meegelopen met een (inmiddels master) student geneeskunde. Ik kon bij hem terecht voor vragen over op kamers gaan, tentamens, leuke docenten, bijbaantjes en over andere vragen en twijfels over de studie. Daarnaast raadde hij al tijdens de meeloopdag de producten van Compendium geneeskunde aan. Ook wij zijn als team heel laagdrempelig beschikbaar.
5. Bereid de dagen goed voor.
En probeer een balans te vinden tussen goed voorbereid zijn en op tijd naar bed gaan. De eerste dagen of soms weken kunnen je soms erg overvallen. Het beginnetje om een balans tussen werk en privé te zoeken begint hier eigenlijk al. Vaak staat op het platform van de universiteit wat je moet voorbereiden voor welke dag. Ook het blokboek is daarbij erg handig. Maak voor het gemak zelf eens een planning, een dag of de zondag van tevoren.
Al met al; maak je vooral geen zorgen! Iedereen heeft tijd nodig om te wennen, neem die tijd en geniet ervan! Kijk ook eens op onze Insta voor nog meer tips per studentenstad.