Top 3 medische series

Top 3 medische series

Voor steeds meer mensen zal de vakantie zo zoetjesaan voor de deur staan. Tijd om even te ontspannen dus! Wat is er nou lekkerder dan met de beentjes hoog een serie te bingewatchen? Daarom in deze blog: medische series die verslavender zijn dan de Vicodin van dr. House!

The Good Doctor (7 seizoenen, Netflix/Videoland)

In deze serie volgen we dr. Shaun Murphy, een ‘surgical resident’. Shaun heeft autisme én savantsyndroom, waardoor hij enerzijds met zijn soms tenenkrommende manier van communiceren mensen diep beledigt, en anderzijds ontzagwekkende geheugen- en visualisatieskills bezit.

Door deze fascinerende gave weet Shaun altijd nét iets beter dan de anderen wat er met een patiënt aan de hand is. Echter, de sociale wrevel spat ook voortdurend van het scherm. Hoe moeten zijn collega’s reageren op deze vreemde eend? Wat kan je Shaun als persoon aanrekenen, en wat niet? Mag je zijn sociale onhandigheid verfoeien als je zijn savantisme prijst?

Medisch-inhoudelijk slaat de serie nogal ‘ns de plank mis. De dokters voelen zich kennelijk benauwd in hun eigen specialisme, want of het nou om een implantatiehart, een hemicraniëctomie of een teenamputatie gaat, ze doen het allemaal zelf. Daarnaast doet het geschetste ‘autismebeeld’ niet geheel recht aan menselijke diversiteit. Je kunt je, met oog op het belang dat tegenwoordig wordt gehecht aan de dokter als communicator (Can-MEDS), afvragen of het plot zelfs wel geloofwaardig is…

Toch is de serie zeer de moeite waard, want het is een perfecte cocktail van pijnlijke ongemakkelijkheid, medische genialiteit en ontroerende gebeurtenissen!

 

House, M.D. (8 seizoenen, Netflix)

House is een serie waarin mysterieuze, exotische aandoeningen aan de lopende band gediagnosticeerd worden door een bloedchagrijnige, bittercynische, arrogante, misantropische en opioïdverslaafde man met een wandelstok, die naast een hartgrondige hekel aan patiënten óók een diagnostische gave heeft. Het is voor dr. Gregory House dagbesteding om zijn personeel voor rotte vis uit te maken, in te breken in huizen van patiënten en het leven van zijn ‘vriend’, dr. Wilson, zuur te maken. Gezellig.

De serie is goed door House’s intrigerende karakter. Enerzijds claimt hij alleen met zijn eigen lot bezig te zijn, anderzijds gaat hij tot het uiterste om mensen aan een diagnose en behandeling te helpen. Enerzijds wordt hij gezien als een enorm egoïstische eikel, anderzijds komt dat omdat hij met zijn onorthoxe en ethisch discutabele methoden probeert mensen inzicht in zichzelf te geven door alle irrationaliteit en zelfbedrog te torpederen. Fans van Sherlock Holmes zullen deze serie zeker waarderen, de persona van dr. House is met zijn inductieve redenaties namelijk grotendeels gebaseerd op de bekende detective van Sir Arthur Conan Doyle.

De medische accuratesse is niet erg hoog: het jaloersmakende budget dat kennelijk beschikbaar is voor het inzetten van onnodig invasieve diagnostiek, de artsen opereren  - soms letterlijk - buiten hun eigen specialisme en ook House’s onconventionaliteit als dokter had hem allang bij het UWV gebracht.
Toch is dit dé serie als je houdt van cynische humor, scalpelscherpe dialogen en analyses van menselijk gedrag!

Scrubs (9 seizoenen, Disney+/PrimeVideo)

Ze zeggen weleens dat humor het beste medicijn is. Dat is vaak wel nadat je eerst échte medische behandeling hebt gehad. Voor betrouwbare behandeling moet je dan ook niet bij de ‘Scrubs’-dokters zijn. Officieel is de serie een sitcom, maar gelukkig is de (ergerlijke) lachband achterwege gelaten. De serie geeft een mooie inkijk in het leven van een dokter, met soms schrijnende, emotioneel ingrijpende gebeurtenissen. Dat was het dan ook wel voor wat betreft de medische accuratesse. Aanvullende onderzoeken en behandelingen worden niet zelden zo ver opgerekt dat zelfs dr. House er uitslag van zou krijgen (al zou hij het sardonische gewauwel van dr. Cox zeer waarderen), ethische dilemma’s worden bij de koffieautomaat in de wachtkamer opgelost en als er zich een enigszins waarheidsgetrouwe situatie voordoet, wordt die linea recta weer in het belachelijke getrokken.

Maar: als je op zoek bent naar een luchtige en grappige serie na afloop van een rennen-of-stilstaan-dienst, dan is Scrubs je place to be!

Laat een reactie achter