5 tips voor je stage in het buitenland
Hoe haal je het meeste uit je stage in het buitenland? Ik woon ondertussen al weer een tijdje in Tanzania, waar ik werk in een klein streekziekenhuis. Ik begeleid zowel Nederlandse als Tanzaniaanse studenten. Hier volgen mijn tips!
1. Doen!
Een stage in het buitenland is een enorme verrijking op je studie. Je leert je vak van een hele andere kant te bekijken. Zeker in een ontwikkelingsland leer je te vertrouwen op je anamnese en lichamelijk onderzoek, zonder direct allerlei aanvullende onderzoeken in te zetten. Je leert prioriteiten te stellen in je beleid, om de kosten voor de patiënt zo laag mogelijk te houden. Maar naast alle medische kennis die je vergaart, leer je ook jezelf kennen. Je vaste netwerk is ver weg (al kun je op de meeste plekken ter wereld ondertussen wel bellen/skypen), en je staat er ineens alleen voor. Je moet je plek vinden in een nieuwe gemeenschap, waar niets hetzelfde lijkt als thuis. Je zult tijd nodig hebben om je draai te vinden, maar aan het eind van je stage wil je niet meer weg!
Maar naast alle medische kennis die je vergaart, leer je ook jezelf kennen.
2. Een goede voorbereiding is het halve werk
Je zult merken dat in het land van je stage vaak andere ziektebeelden voorkomen dan waar je tijdens je studie over hebt geleerd. Om zoveel mogelijk uit je stage te halen is het belangrijk om je van tevoren in te lezen in de meest voorkomende aandoeningen. Is er een landelijke guideline? Lees deze van tevoren door!
3. Taal en cultuur
Lees je van tevoren in in de lokale gebruiken. Is er een speciale klederdracht (tijdens je werk in het ziekenhuis, maar ook voor in je vrije tijd)? Hoe spreken mensen elkaar aan? Wordt er Engels gesproken of spreken de meeste patiënten een lokale taal? Probeer alvast wat woordjes en groeten te leren. Probeer je ook in te lezen in de geschiedenis en politiek van het land.
4. Je kunt de wereld niet in je eentje veranderen
Ga met een open blik je stage in. Je komt op een nieuwe plek, om te leren van de lokale staff en patiënten. Sommige dingen worden anders gedaan als thuis. Sta open voor nieuwe manieren en ideeën. Als je graag iets wil veranderen, bedenk dan eerst; wordt dit wel als een probleem beschouwd door de mensen hier? Suggesties worden altijd gewaardeerd, maar wees niet gefrustreerd als er niet direct iets mee gedaan wordt.
5. Ga na je stage reizen
Als je ruimte in je curriculum hebt om aansluitend aan je stage te reizen: vooral doen! En dan als het kan ná je stage. Als je de taal en cultuur wat beter begrijpt, geniet je veel meer van het land. Ook kun je tijdens je stage een mooi reisplan maken met tips van de lokale mensen.
Houd altijd in gedachten: je bent hier om te leren.
Kortom: sta open, leer en geniet!
Droom jij ook van een stage (of werkplek) in het buitenland? Neem contact met me op via n.vanleeuwen@compendiumgeneeskunde.nl of meld je aan in de Compendium Community om in contact te komen met andere studenten/stagebegeleiders.