Geneeskunde studeren: Meer dan alleen een opleiding tot arts

Geneeskunde studeren: Meer dan alleen een opleiding tot arts

Door Estelle van Eijk, zesdejaars geneeskunde student in Leiden en medisch marketeer bij Compendium Geneeskunde.

 

Na een spannende selectie mag je beginnen aan je droomstudie: geneeskunde. Tijdens de introductiedagen maak je kennis met de universiteit, studievereniging en je medestudenten. Al snel heerst er een competitieve sfeer met weinig ruimte voor twijfels, want één ding is zeker: Jullie worden arts! ... toch?

 

Er is nauwelijks aandacht voor wat je nog meer kunt doen tijdens of na je studie geneeskunde. Toch ontdekte ik al snel na het begin van mijn studie (2015), dat veel mensen twijfelden of ze überhaupt wel arts wilden worden. Enkelen haakten al af na het eerste jaar en anderen sudderden nog wat langer door om vervolgens voor of tijdens de coschappen te stoppen. De boodschap die Veerle Smit, arts en initiatiefnemer van Compendium Geneeskunde, mee gaf aan de studenten tijdens het Nationale Coassistenten Congres 2022 was dan ook een verademing: “Relax, het komt goed!”

 

Veerle is al twee jaar afgestudeerd als arts en weet ook nog niet wat ze later wil worden. Zowel als arts in een huisartsenpraktijk als in de kinder- en jeugdpsychiatrie heeft zij het erg naar d’r zin gehad. Echter, van ondernemen gaat haar hart ook sneller kloppen. Op dit moment focust zij zich dan ook fulltime op het bedrijf, Compendium Geneeskunde. Veerle richtte Compendium op tijdens haar bachelor geneeskunde aan de VU, samen met partner in crime Romee Snijders. Romee is arts en onderzoeker en weet al wel wat langer dat zij een passie heeft voor de MDL. Romee en Veerle, samen met nog 250 artsen en studenten, creëerden een overzicht van de studie geneeskunde in de vorm van een vijfdelige boekenreeks. Met meer dan 1700 afbeeldingen, handige schema’s, ezelsbruggetjes en weetjes is deze reeks hét naslagwerk van de geneeskunde. Veerle en Romee geven het voorbeeld dat je tijdens je studie echt niet alleen bezig hoeft te zijn met arts worden. Zij stuitten tegen een probleem en probeerden een oplossing te vinden. Naast artsen ontpopten zij zich tot ware ondernemers. Dit ging natuurlijk niet zonder de nodige tegenslagen en kritiek.

 

Veerle en Romee geven het voorbeeld dat je tijdens je studie echt niet alleen bezig hoeft te zijn met arts worden.  

 

In 2015 begon ik dus mijn studie in Leiden. Ook ik ontdekte dat deze studie meer was dan alleen kennis in je hoofd stampen. Meerdere momenten kwam ik mezelf tegen, bijvoorbeeld tijdens mijn coschappen. Maar ook nu het einde bijna in zicht is, komen er weer twijfels op. Wat wil ik nu eigenlijk en moet ik dit niet al zeker weten? Toch heb ik tijdens mijn studie ook zoveel leuke dingen mogen doen. Vele hoogtepunten beleef ik onder andere bij Compendium Geneeskunde. Als blogger kwam ik in deze warme community terecht en elke dag blijf ik leren van mijn collega’s. Zo stond ik naast Veerle op datzelfde podium op het coassistenten congres, stuur ik een gezellige groep ambassadeurs aan, heb ik contact met de vele partners van Compendium, maar heb ik ook heel veel ruimte om mijn creatieve kant kwijt te kunnen binnen het bedrijf.

 

Wat wil ik nu eigenlijk en moet ik dit niet al zeker weten? 

 

Wellicht de belangrijkste les die ik van Veerle, Romee en de rest van het Compendium team heb geleerd, is dat je binnen de medische wereld zoveel meer voor elkaar kan betekenen. Zo bewezen Veerle en Romee dat de samenvatting die nodig was van de geneeskunde het best gemaakt kan worden door artsen en studenten zelf. Maar zij zijn daarnaast ook bezig hun community verder uit te breiden en iedereen binnen de medische wereld dichter bij elkaar te brengen. Ik moedig iedereen aan om de onderlinge competitie wat meer aan de kant te zetten en eens te bedenken wat je voor je medestudent kunt betekenen. Durf je twijfels uit te spreken aan elkaar, steun elkaar en maak verbinding. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. En nee, niet iedereen die naast je zit tijdens je eerste college wordt uiteindelijk arts, niet iedereen weet gelijk wat hij of zij wil. Iedereen bewandelt zijn eigen pad en onthoud: “Relax, het komt goed!”

 

Je kunt gratis lid worden van de Compendium Community. Meld je nu aan om in contact te komen met studenten, zorgmedewerkers en alle andere mensen die verbonden zijn met Compendium Geneeskunde!

 

Over Estelle: Ik ben Estelle en binnenkort mag ik mij voorstellen als dokter van Eijk. Na een lange, leerzame, maar soms ook zware studietijd sluit ik het studentenleven straks dan echt af. Naast studeren ben ik sinds maart 2020 actief binnen Compendium Geneeskunde. Zo deelde ik verhalen over mijn (geneeskunde)ervaringen in de blogs, maar ben ik ook enthousiast bezig met vele samenwerkingen van compendium en de sociale media. Door het geweldige team ben ik hier zeker nog lang niet klaar mee. 
Op de vraag "en wat ga je dan doen als je klaar bent met studeren?" heb ik nog geen concreet antwoord. Er zijn zoveel leuke dingen binnen de geneeskunde, maar ook daarbuiten. Arts word ik sowieso, maar hoe mijn verdere pad eruit gaat zien, zal de toekomst uitwijzen. Over deze zoektocht kan ik ook zeker mijn ervaringen delen!

Laat een reactie achter