Evelien Overbeek

Ben je al bekend met… Bewegingswetenschappen?

Ben je al bekend met… Bewegingswetenschappen?

Als nieuwste aanwinst voor Compendium heb ik de eer om mij, maar vooral mijn studie, eventjes aan jullie voor te mogen stellen! Beweging is cruciaal om gezond te blijven én dat weten ze in het Universitair Medisch Centrum Groningen maar al te goed. Naast Geneeskunde en Tandheelkunde kun je er een volledige studie, genaamd Bewegingswetenschappen (Human Movement Sciences), doen.  Een nog relatief onbekende, maar ontzettend fascinerende studie! Mij naam is Evelien Overbeek (19) en ik heb het afgelopen jaar mijn propedeuse in de bewegingswetenschappen behaald, de studie waarin ik jou vandaag een kijkje mag geven!

“Gaat dat dan alleen maar over bewegen?”

Mensen vragen mij het vaak, maar dit is natuurlijk niet waar. De studie is een combinatie van geneeskundige vakken en meer technische vakken, zoals programmeren en biomechanica. Ook speelt vanaf het begin van de studie (klinisch) onderzoek een grote rol. Je leert dus in de breedste zin van het woord álles over het bewegen van het menselijk lichaam en dat maakt het een erg leuke studie. De studie bestaat globaal uit drie richtingen die een steeds crucialere rol spelen in de toekomst van de gezondheidszorg: sportgeneeskunde, veroudering en revalidatiegeneeskunde. 

Mijn interesse ligt op dit moment vooral bij revalidatiegeneeskunde. Vragen die hierbij centraal staan zijn bijvoorbeeld: “Kun je na een verlamming opnieuw leren lopen?” 

of  “Hoe verandert het energieverbruik van een patiënt post amputatie?“. Onder andere hiervoor is er in het UMCG een Virtual Reality lab waar simulaties gedaan worden, onwijs interessant! Veel patiënten ervaren klachten aan het bewegingsapparaat. Als bewegingswetenschapper in opleiding moet je dan ook veel ziektebeelden, fysiologie en symptomen enzovoort leren. De pockets van Compendium Geneeskunde hebben mij het afgelopen jaar geholpen om snel, maar bovenal ook goed te studeren. Het tentamen neurofysiologie bijvoorbeeld werd vele male makkelijker toen ik de pocket neurologie gebruikte om te studeren. Bij het vak pathologie hielpen de beknopte opsommingen in de pockets mij ook heel erg om snel maar goed veel aandoeningen te leren.

De studie 

Bewegingswetenschappen kun je in Amsterdam of Groningen studeren. Ik koos voor Groningen omdat ik mij meer thuis voelde in deze fijne studentenstad. Er gaat immers niks boven Groningen! Verder ligt in deze stad de nadruk wat meer op de medische kant en is de opleiding in Amsterdam nog iets technischer. Na de bachelor kun je de aansluitende master Human Movement Sciences of Sport Sciences volgen. Echter omdat het zo’n brede studie is zijn er ook nog vele andere masters die je kunt gaan doen. Ik heb het afgelopen jaar mijn passie voor de Geneeskunde ontdekt door het studeren in het ziekenhuis. Ook vond ik het vak Anatomie erg leuk, waarbij we in de snijzaal het menselijk lichaam moesten bestuderen. Met de bachelor bewegingswetenschappen op zak kun je door met de (Pre-)master Geneeskunde, dit laat dan ook momenteel mijn hart sneller kloppen! Uiteraard kun je na de studie ook gaan werken in een van de drie bewegingswetenschappelijke vakgebieden. 

Bewegingswetenschappen studeren geeft je dus vele inzichten in het menselijk lichaam. Je krijgt niet alleen veel medische, maar ook technische kennis. Het is in Nederland een nog vrij ondergewaardeerde studie in een samenleving waarin juist steeds meer veroudering optreedt en de bewegingswetenschapper dus een steeds grotere rol gaat spelen. De stereotype bewegingswetenschapper die de hele dag sport is dus niet helemaal correct, het is een studie voor iedereen die gefascineerd is in het menselijk lichaam. De studie geeft je namelijk een compleet beeld van zowel de gezonde als ongezonde menselijk lichaam. Hoewel mijn uiteindelijke doel toch is om arts te worden, ben ik voor nu helemaal op mijn plek bij Bewegingswetenschappen. Ik vind het erg leuk dat ik onderdeel van dit team mag uitmaken en kijk er naar uit om als bewegingswetenschapster in spé toffe blogs voor jullie te schrijven! 

Evelien Overbeek Als nieuwste aanwinst voor Compendium heb ik de eer om mij eventjes aan jullie voor te mogen stellen! Beweging is cruciaal om gezond te blijven én dat weten ze in het UMCG maar al te goed. Naast Geneeskunde en Tandheelkunde kun je er een volledige studie, genaamd Bewegingswetenschappen, doen. Mijn naam is Evelien Overbeek (19) en ik heb het afgelopen jaar mijn propedeuse in het gezellige Groningen behaald.

Wanneer ik niet in het ziekenhuis ben vind ik heel veel andere dingen leuk om te doen. Reizen staat centraal in mijn hobby’s. Ik ben dol op golfsurfen, wat ik dan ook het liefst elke dag de hele zomer doe. Sinds deze zomer geef ik ook surfles, super leuk! Ik vind het verder belangrijk om mij in te zetten voor kinderen in ontwikkelingslanden waar het onderwijs niet zo vanzelfsprekend is als hier. Dit doe ik als relatiebeheerder bij de ontwikkelingsorganisatie Edukans, waarmee ik in 2018 door Afrika heb mogen reizen.

Ik vind het erg leuk dat ik onderdeel van dit team mag uitmaken en ik kijk er naar uit om toffe blogs voor jullie te schrijven!

Laat een reactie achter