Een stap dichter bij het innoveren en moderniseren van het medisch onderwijs
Op dinsdag 28 september vond de feestelijke lancering van eerste CoMaster video over de discipline kindergeneeskunde plaats in Amsterdam. CoMaster is het initiatief van oprichtster Drs. Niloufar Ashtiani en heeft als doel om het geneeskunde onderwijs toegankelijker te maken door middel van kwalitatief hoogwaardige educatieve video’s. Compendium was bij deze leuke avond aanwezig vanwege de samenwerking die ze onlangs zijn aangegaan met CoMaster. In dit blogartikel neem ik je mee in de inspirerende avond van de lancering!
Innovatie van medisch onderwijs
Voorafgaand aan de lancering was er buiten een heerlijk diner met alle leden van het team van CoMaster. Hierna kon de avond samen met de tachtig aanwezigen in Café Bistro Publiek beginnen. De lancering werd geopend door Niloufar Ashtiani, kinderarts en founder van CoMaster. CoMaster is ontstaan vanuit het doel om het medisch onderwijs toegankelijker en laagdrempeliger te maken voor studenten, verpleegkundigen, artsen en andere zorgverleners. Ze vertelt dat ze merkt dat hetgeen wat CoMaster wil uitdragen resoneert binnen de zorg, omdat we verantwoordelijk zijn om te beseffen hoe geprivilegieerd we zijn in Nederland. CoMaster wil een bijdrage leveren aan het digitalisaren en innoveren van het onderwijs binnen de geneeskunde, door het produceren van educatieve video’s waarin onderwerpen binnen het medisch onderwijs kort worden samengevat. Om de inclusiviteit te vergroten heeft CoMaster als doel om uiteindelijk ook Engelstalige video’s te gaan maken. Daarnaast wil Niloufar aandacht creëren voor andere onderbelichte onderwerpen binnen de zorg, zoals zelfzorg en inclusieve communicatie. Inclusieve communicatie is essentieel, omdat iedereen ondanks gender, etniciteit, of opleidingsniveau recht heeft op rechtvaardige en gelijke zorg. Ze benadrukt dat de maatschappelijke ontwikkelingen ook binnen de zorg effect hebben en het belangrijk is om hier aandacht voor te hebben en meer sensitiviteit kweken bij de jonge dokter.
Door de zorg, voor de zorg
Romée Snijders en Veerle Smit, de initiatiefnemers van Compendium Geneeskunde, waren deze avond ook aanwezig om de samenwerking met CoMaster te vieren. Aangezien de missie van CoMaster ontzettend goed aansluit bij Compendium Geneeskunde, hebben ze besloten om hun krachten te bundelen. Veerle vertelt dat Compendium is ontstaan vanuit het doel om het medisch onderwijs breed toegankelijk te maken voor iedereen. Door middel van de reeks en de pockets heeft Compendium de geneeskunde overzichtelijker gemaakt, echter zijn sommige onderwerpen nog beter te vatten in beeld. CoMaster is hier heel belangrijk voor, aangezien zij digitaal onderwijs van hoogstaande kwaliteit maken. Net als Compendium heeft CoMaster als motto ‘door de zorg, voor de zorg’.
Barrières binnen de zorg
Het thema van de lancering was inclusieve communicatie, een ontzettend interessant onderwerp waar twee sprekers iets over hebben gedeeld met ons. Priscilla Maria, MD-PhD kandidaat en winnaar van de 2020 ECHO Award, sprak met ons over barrières binnen de zorg. Binnen de zorg is er sprake van allerlei barrières, bijvoorbeeld op basis van taal of op basis van perspectief. Het is essentieel om sensitiviteit te creëren voor deze barrières. Pas wanneer je je bewust bent van deze barrières, kan je proberen ze te overbruggen en daarmee te streven naar betere gezondheidsresultaten. Mogelijk heb je soms het gevoel dat je als individu onvoldoende verschil kan maken, maar Prisicilla stelt ons terecht de vraag: “Wie ben je niet om dit te doen?”. Ze sluit haar verhaal af met een quote van Jesse Jackson: “Inclusion is not a matter of political correctness, it is the key to growth”.
Neurologisch onderzoek bij een kind
Na deze inspirerende sprekers is het moment dan eindelijk daar, de eerste video over de Kindergeneeskunde ging live op YouTube! In deze video wordt het neurologisch onderzoek bij een kind op een overzichtelijke en duidelijke manier uitgelegd. Bekijk de eerste video hieronder!
Benieuwd naar de tweede video over dyspneu bij een kind? Deze bekijk je op onze CoMaster webpagina.