Rick van Uum

Compassie in tijden van corona #19

Compassie in tijden van corona #19

Koud kunstje

De ‘koude douche’ van tv-programma Radar wordt ernstig ondergewaardeerd. Deze symbolische douche is een prijs die wordt uitgereikt aan een bedrijf dat slechte service heeft geleverd, een bedrijf dat goede service heeft geleverd krijgt juist een ‘warme douche’. Deze prijs gaat echter voorbij aan het genot van de koude douche. Wij Hollanders hebben een voorliefde voor lekker warm (en liefst lang) douchen, maar deze warme zonnige dagen bieden de uitgelezen mogelijkheid om over te stappen op koud douchen (en als je dan toch je patroon verandert, ook korter). Zeker nu we zo snakken naar een beetje verkoeling.

Koud douchen klinkt wellicht net zo barbaars als een rondje om de Noordpool zwemmen, en je vraagt je vast af waarom je zo gek zou zijn hier vrijwillig aan te beginnen. Toch hoef je geen Ice (Wo)Man te zijn om een koude douche goed te waarderen. In tegenstelling, een dagelijkse koude douche is misschien wel de makkelijkste boost in vitaliteit die je jezelf kunt geven. De Romeinen waren al groot fan met hun frigidarium, en ook de Finnen weten wel raad met een koud bad. Een koud bad wordt al sinds mensenheugenis toegepast, en ook bij ons wordt het steeds populairder.

Het biologisch fenomeen achter de vitaliserende effecten van koud douchen? Het RadboudUMC nam the Iceman onder de loep en toonde dat koudetraining immunomodulerend kan werken door hogere afgifte van anti-inflammatoire cytokines, lagere afgifte van pro-inflammatoire cytokines, verandering van de stressrespons en kortdurend activatie van het sympathisch stelsel, gevolgd door parasympathische ontspanning.1 Proefpersonen hadden ook daadwerkelijk minder vaak last van influenza-achtige symptomen. Biologisch verkwikkend dus. Ook bij (3000!) voorheen ongetrainde deelnemers heeft dagelijks koud afdouchen effect: 29% minder ziekteverzuim. 30 seconden koud afdouchen is daarvoor al voldoende.2 n=1 onderzoek bij deze auteur onderschrijft het coole effect van koud douchen: minder vermoeidheid en actiever aan de dag beginnen.3

Een beetje extra vitaliteit in deze Coronatijd? Zet die koude kraan open! Koud kunstje toch?

Referenties beschikbaar bij auteur

Disclaimer: als je lijdt aan chronische ziekten, zoals hart- of longklachten, adviseer ik eerst je huisarts te consulteren voor je onder de koude douche springt.

Rick van Uum Rick van Uum is huisarts in opleiding in Utrecht en mijmeraar. Hij was al vroeg betrokken bij Compendium Geneeskunde als auteur Endocrinologie, en reviseerde de hoofdstukken Endocrinologie en Kindergeneeskunde voor 2.0. Tijdens de coronacrisis blogt hij twee keer per week voor Compendium Geneeskunde zijn bespiegelingen op het doktersvak en zijn eigen leven, steeds op zoek naar een noot van compassie.

Laat een reactie achter