Alexander Currie

Hoe overleef ik mijn eerste jaar als Geneeskundestudent in 2020?

Hoe overleef ik mijn eerste jaar als Geneeskundestudent in 2020?

Lieve lezer,

Inmiddels lijkt september sneller voorbij te zijn gevlogen dan de herfst de bomen van hun blaadjes heeft ontdaan. Kortgezegd kunnen we terugkijken op een maand geleden sinds, althans in Nijmegen dan, de introductieweek tot haar einde is gelopen. Alhoewel dit een einde van een van de leukere weken van het jaar betekent, betekent dit eveneens weer een nieuw begin. Aan alle eerstejaars studenten: gefeliciteerd met een plekje bij de Medische Faculteit van de stad waar je studeert!

Ongetwijfeld heb je vaak voorbij horen komen dat de studententijd met stipt de leukste tijd van je leven zal worden. Onder het mom van dat veel clichés een kern van waarheid bevatten, kan ik niet anders dan het volmondig eens zijn met dit veelgehoorde statement. Voor het gemak zal ik de overige clichés over het studentenleven even links laten liggen. Deze komen beter tot hun recht door zelf stuk voor stuk te ervaren of ze kloppen.

In deze blog ben ik de spreekwoordelijke boeken ingedoken om zowel mijn eigen ervaringen, als die van medestudenten af te stoffen en van voren naar achteren door te spitten. Dit is uiteindelijk samengevoegd tot een tekstueel geheel om je heelhuids door je eerste studiejaar Geneeskunde heen te krijgen. Kortom: “hoe overleef ik mijn eerste jaar Geneeskunde?”

Overzicht, the key to succes?

In de volksmond (of ja, van de gemiddelde Geneeskundestudent dan) zal je niet zo vaak horen dat de studiestof van Geneeskunde ontzettend lastig te begrijpen is. Natuurlijk heeft iedere student zijn/haar eigen struikelblokken met bepaalde onderwerpen. Toch lijkt de berg aan medische informatie, die je in je hoofd dient te krijgen voor velen een groter obstakel vormen en loop je het gevaar door het flinke aantal bomen het bos niet meer te kunnen zien.

De twee medische studenten, Romée Snijders & Veerle Smit, hadden eveneens last van dit bos. Zij besloten om het houthakken hiervan naar eigen hand te zetten: ‘geen overzicht in de medische leerstof? Dan creëren we dit zelf wel.’ De handen werden uit de mouwen gestoken. Samen met een handje hulp van een prachtgroep medestudenten en medisch specialisten ontstond de boekenserie, waar je je nu op de site van begeeft: Compendium Geneeskunde.

Mocht je deze boekenserie nog niet hebben bemachtigd, kan het absoluut geen kwaad hier verandering in te brengen en deze aan te schaffen. Gedurende je hele carrière als medisch student zal je veel informatie op moeten slaan. Het kan wel eens gebeuren dat je eventjes niet meer goed weet hoe een bepaald ziektebeeld ook alweer zat of hoe de water- en zouthuishouding in zijn werk gaat. Dit kun je dan terugvinden in de reeks. Ook voor de voortgangstoets biedt deze boekenreeks een geschikte uitkomst om je alledaagse kennis over de verschillende medische disciplines wat aan te scherpen.

Studeren: how do I DIY?

De overstap van de middelbare school naar de universiteit is in het begin eventjes wennen. Als voornaamste verschil merkte ik in hoeverre je op jezelf aangewezen bent in vergelijking met toen je nog iedere middag na school kon neerploffen op de bank van je ouders. Daarop aansluitend heb je meer vrije tijd tot je beschikking, die je buiten je verplichte contacturen om zelf mag gaan indelen. Wellicht voel je de bui al hangen: er wordt ook op dat vlak ook meer zelfdiscipline van je verwacht.

Universitaire docenten zullen je niet achter de broek aan zitten over de hoeveelheid voorbereiding die je in je opdrachten en werkgroepen steekt. Je hebt dus aanzienlijk meer vrije tijd dan je in de eerste instantie gewend bent. Het is vooral aan jou om hier bewust mee om te gaan.

Even nog over het wat meer serieuze gedeelte van het studentenleven, namelijk het daadwerkelijk studeren. Een blokuurtje les is niet meer van deze tijd. Meer up-to-date: ‘hoorcolleges, zelfstudie, werkgroepen, zelfstudie, practica. Was zelfstudie al genoemd?’ Je snapt het waarschijnlijk wel.

Meer met minder bereiken

Aansluitend op de alinea hierboven worden er dus veel verschillende onderwijsvormen aangeboden op de medische faculteiten die dezelfde stof behandelen. Natuurlijk is er geen goed of fout in wat voor soort onderwijsvorm of manier van werken je voorkeur heeft.

Ik zou zelf aanraden om selectief om te gaan met welke studieonderdelen je doet en welke niet: hierbij doel ik niet zozeer op dat je onderwerpen zou moeten overslaan, maar vooral op dat dezelfde soort studiestof vaak op verschillende manieren beschikbaar wordt gesteld. Het doorspitten van ieder beschikbare e-learning, samenvatten van ieder relevant hoofdstuk uit een betreffend studieboek en de vragen van iedere zelfstudieopdracht (ZSO) beantwoorden zou een behoorlijk deel van je studententijd in beslag nemen. Kijk vooral naar wat je zelf het fijnst en handigst vindt werken.

Hopelijk hebben de afgelopen alinea’s je wat wijsheid kunnen bieden over het studeren zelf. Daarbij rest het mij alleen nog om je hierbij succes en vooral heel erg veel plezier te wensen in je studententijd: geniet, maak fouten (maar niet teveel) en maak herinneringen. Voor je het weet is die studententijd, net zoals september nu lijkt, voorbijgevlogen.

Alexander Currie Alexander Currie is 23 jaar oud en studeert Geneeskunde in Nijmegen. Als hij niet op de Medische Faculteit te vinden is, dan wel in de UB of in zijn vrije tijd, kun je hem tegenkomen met een fotocamera in zijn hand, achter een piano of gitaar (vaak tot ergernis van zijn huisgenoten en tijdens sommige weekenden zijn ouders) of inmiddels wat vaker gewapend met pen en papier, aangezien hij vanaf nu zijn hersenspinsels mag delen met de rest van Nederland.

Laat een reactie achter