Mijn laatste (her)tentamen van de bachelor

Mijn laatste (her)tentamen van de bachelor

Mijn bachelor geneeskunde heb ik helaas vorig collegejaar (2021-2022) niet gehaald. Het hele jaar keek ik al heel erg tegen mijn hertentamen op: ‘Vraagstukken Spoedeisende Zorg’ van jaar 3, het deeltentamen op 28 april (de dag na Koningsdag) en het eindtentamen op 2 juni. Eigenlijk vond ik het een van de interessantste blokken van 3 jaar geneeskunde, maar op de één of andere manier is het mij nog niet gelukt om het vak te halen. Dit is hoe ik mijn laatste (her)tentamen ervaren heb. Door Isa van Andel.

In de weken voor het tentamen had ik veel leuke dingen te doen, zoals borrels op mijn studentenvereniging, activiteiten met Koningsnacht en -dag, een boottocht met mijn hockeyclub en een lustrumreis naar Marokko van mijn studievereniging. Ik heb veel laten wijken om te kunnen studeren voor het hertentamen. In de weken van de meivakantie probeerde ik werken te combineren met studeren (ongeveer 2 uur studeren per dag). Ik heb verschillende manieren van studeren gebruikt; passieve manieren zoals het doorlezen van de reeks en enkele pockets van compendium geneeskunde (helaas komt de pocket EHBO te laat uit), mijn eigen samenvatting en PowerPoints en actieve manieren zoals online flashcards, geschreven flashcards, anderen mij laten overhoren en opnieuw opschrijven van dingen die ik nog niet goed wist. 

Het deeltentamen was inmiddels achter de rug en ik moet toegeven dat dit resultaat erg was tegengevallen. Zou ik tijdens het eindtentamen zo scoren, dan zou ik het vak niet halen, dan zou ik mijn bachelor dit jaar niet halen en dan zou ik niet op wetenschapsstage naar het buitenland kunnen vertrekken. In de week van het hertentamen was ik niet te genieten. Eten en koken raffelde ik een beetje af en sociale contacten stonden op een lager pitje. De dag voor het hertentamen heb ik de hele dag dingen doorgelezen en mijzelf actief overhoord met flashcards. De angst om te falen werd alsmaar groter, maar waar is die angst voor? In het geval van falen volgen er altijd hertentamens, maar niemand wil dat natuurlijk.

En toen was het eindelijk zover, 2 juni 9:00 uur. Net voor het tentamen ontving ik nog een appje van mijn moeder en vriend(innen) om mij succes te wensen en toen moest ik dan echt beginnen. Snel nog even wat antidota van intoxicaties en de ABCDE in mijn hoofd stampen en toen liep ik de zaal in. Ruim 300 studenten doen dit tentamen, maar ook zag ik veel bekende gezichten uit mijn jaar en jaren voor mijn jaar. Ik liep naar mijn tafeltje vooraan in de zaal en ging zitten. 

Tijdens het tentamen maak ik altijd eerst de vragen die ik weet. De vragen die ik niet weet, markeer ik met een sterretje en doe ik later. Ik kwam erachter dat ik erg veel vragen wist en er kwam zelfs iets voorbij over antidota bij intoxicaties, wat een geluk. Binnen 1 uur was ik er wel weer klaar mee, maar toch blijft het eng om het tentamen af te sluiten. Ik dwing mezelf nog een half uur te blijven zitten en sluit het tentamen af. Super spannend, want wij kunnen meestal de meerkeuzevragen al meteen na het afsluiten van het tentamen zien. Helaas was dat nu niet het geval, slechts 25 punten van de 70 punten waren te zien. Hier had ik precies niets aan… 

Binnen 1 uur was ik er wel weer klaar mee, maar toch blijft het eng om het tentamen af te sluiten. 

Tijdens de nabespreking van het tentamen telde ik mijn behaalde punten op, waarschijnlijk gehaald!! Zou ik dan toch echt naar het buitenland kunnen voor mijn wetenschapsstage?

Onwerkelijk en erg blij, maar veel tijd heb ik niet om erbij stil te staan. Snel mijn koffer inpakken voor 2 weekjes vakantie in Noorwegen!

Wil je meer weten over Isa van Andel, of heb je een vraag? Zoek haar op op de Compendium Community of reageer op deze blog!

Laat een reactie achter