Vijf tips voor de zomervakantie voor medische studenten

Vijf tips voor de zomervakantie voor medische studenten

Het is zover, het studiejaar zit er bijna op. De zomervakantie staat voor de deur. Een paar weken niet denken aan studeren, deadlines en presentaties. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je even van de rust wilt genieten. Misschien ga je wel op vakantie. Maar hoe vul je de rest van de weken in? Hieronder vind je vijf tips met dingen die je als medisch student kunt doen in de zomervakantie. Door Christel van Weezel. 

1. Zomerbaan in het ziekenhuis 

De kans is groot dat je als medisch student interesse hebt in werken in een ziekenhuis. Wat is er dan leuker dan hier alvast werkervaring op te doen? Zorgmedewerkers gaan ook op vakantie, dus in veel ziekenhuizen wordt er gezocht naar studenten die in de zomervakantie bij willen springen. Indien je je diploma nog niet hebt behaald, zal je waarschijnlijk nog niet echt in de zorg aan de slag mogen, maar er zijn voldoende ondersteunende taken. Hierbij kan je denken aan de transportdienst, waarbij jij de patiënten binnen het ziekenhuis vervoert van de afdeling naar OK of de CT-scan. Ook kan je werken als voedingsassistent, waarbij je de maaltijden van de patiënten verzorgt en hen helpt bij het eten indien nodig. Ook de schoonmaak niet te vergeten. Alle kamers moeten schoongemaakt worden en vaak kom je op deze manier ook in gesprek met patiënten, gezellig en hartstikke leerzaam! 

 

2. Zomerbaan in een verzorgings- of verpleeghuis 

Is het ziekenhuis niets voor jou, maar wil je wel graag werken binnen de zorg? Kijk dan eens naar vakantiewerk in een verzorgings- of verpleeghuis in de buurt. Ook deze medewerkers willen genieten van hun zomervakantie, dus ze kunnen jouw hulp goed gebruiken. Je kan hier vaak aan de slag als schoonmaker of huiskamermedewerker, waarbij je de cliënten van koffie, thee en gezelschap voorziet. Als je al enige ervaring hebt binnen de zorg kan je soms ook al wel als helpende aan het werk en ondersteun je de verpleging met de alledaagse zorg. 

 

3. Geneesmiddelenonderzoek 

Misschien heb je dit al eens voorbij horen komen, maar het is onder medisch studenten erg populair om mee te doen aan geneesmiddelenonderzoek. Er zijn verschillende organisaties die zoeken naar vrijwilligers om mee te doen aan onderzoeken. Hierbij worden nieuwe medicijnen getest of wordt de dosering van een bestaand middel bepaald. Door hier aan mee te doen kan je een nuttige bijdrage leveren aan de medische wetenschap en, ook niet te vergeten, verdien jij een mooi geldbedrag. 

 

4. Meekijken met een specialist 

Naast dat je je tijd investeert om geld te verdienen in de zomervakantie, kan je er ook voor kiezen om jezelf te gaan verdiepen in de toekomst. Weet jij nog niet binnen welk medisch specialisme je aan de slag wilt of weet je dit al wel en wil je daar een kijkje nemen? Stuur een mailtje naar de afdeling waar je graag wat meer over zou willen weten en vraag of je een dagje mee mag lopen. Dit kan met iedereen zijn, een arts, een verpleegkundige, waar je maar benieuwd naar bent. Zolang jij interesse toont in iemands vakgebied willen ze je maar wat graag mee op pad nemen en je de kneepjes van het vak leren. Wie weet ontdek je hier je nieuwe interesses!

 

5. Project in het buitenland 

Vakantie én je studie combineren? Ook dat is mogelijk! Er zijn tal van organisaties te vinden die vrijwilligerswerk aanbieden in het buitenland. Op deze manier kan je nieuwe landen ontdekken, jouw medische kennis delen en nuttige ervaringen opdoen. Zo kan je via Activity International als medisch student hulp bieden in Zambia, Vietnam of Sri Lanka. Mocht je vooral geïnteresseerd zijn in hoe het reilen en zeilen binnen een buitenlands ziekenhuis gaat, kijk dan eens op de website van AIESEC, waar projecten in Ghana, Oeganda en India worden aangeboden. 


Heb jij nog tips of heb je een van deze dingen al gedaan en wil je je ervaring delen? Laat het ons weten? Of kies jij ervoor om lekker te ontspannen en ga je op vakantie? Hier vind je nog enkele boeken- en podcasttips voor onderweg of in de zon! 

Laat een reactie achter