Tips voor je coschap chirurgie
Vaak is het coschap chirurgie het eerste coschap waar je als co wat meer vrijheid krijgt om zelf je eigen dag in te vullen (OK, poli, poliklinische OK en SEH). Doe dit in overleg met mede-coassistenten, zodat je elkaar niet in de weg loopt en leermomenten eerlijk verdeeld worden. In deze blog geeft Alexander tips om het meeste uit je coschap chirurgie te halen.
Algemene tips
- Laat van je horen: het is beter om te vaak een vraag te stellen dan dat je stil blijft en niet kenbaar maakt dat je er bent en graag wil leren. Je zult snel merken dat je profijt hebt van een proactieve houding. Natuurlijk geldt wel dat niet ieder moment even geschikt is om een vraag te stellen.
- Vraag actief of je een patient mag zien op de poli, tijdens de visite of op de spoedeisende hulp.
- Loop een keer mee met de anesthesie. Dit komt elders in de coschappen niet veel meer aan bod.
- De kans is groot dat je op OK gevraagd wordt om de wond te hechten (nog beter is om voor de OK zelf aan te geven dat je graag zou willen hechten!). Koop daarom op tijd een hechtset (klik hier voor onze favoriet) en begin met oefenen. In de boeken van Compendium, maar ook op YouTube vindt je veel beeldmateriaal, waardoor je in no-time die ene lastige hechting met willekeurig Italiaanse naam (Donati) onder de knie hebt!
Loop een keer mee met de anesthesie. Dit komt elders in de coschappen niet veel meer aan bod.
Voorbereiding voor OK
Naast dat je bij operaties aanwezig bent, word je vaak geacht om de OK-lijst voor de volgende dag op te stellen. Dit is een samenvatting van patiënten die de volgende dag onder het mes gaan, met bijbehorende indicatie en operatie. Dit wordt meestal na de middagoverdracht besproken. Tijdens deze bespreking, maar vooral tijdens de OK, stellen chirurgen vragen over de operatie, de indicatie, beeldvorming, et cetera. Bereid je goed voor door jezelf de volgende vragen te stellen. De antwoorden vind je in onze pockets Chirurgie I, II en III, waarin aandoeningen en behandelingen gestructureerd worden beschreven:
- Wat is de indicatie voor deze operatie?
- Wat zijn de complicaties van de betreffende operatie? Denk aan korte en lange termijn complicaties, maar ook aan algemene en specifieke complicaties. Bijvoorbeeld: wat gebeurt er als een van de nabijgelegen bloedvaten wordt geraakt? Moet je dit van tevoren aan de patiënt uitleggen?
- Als ik hier een incisie maak, welke verschillende lagen worden er dan doorgehaald (huid/ subcutis/vet, enzovoorts)?
- De algemene anatomie en vascularisatie: welke structuur is dit? Hoe wordt het van bloed voorzien?
- Welke benaderingen bestaan er (bijvoorbeeld TIPP vs. TAP bij een hernia)? Waarom en wanneer kies je voor welke benadering?
Op de operatiekamer
- De eerste keer op OK kan behoorlijk spannend zijn. Er zijn veel nieuwe indrukken en zaken om rekening mee te houden als co. Stel jezelf voor en geef vooral aan dat je nieuw bent. Vaak kunnen de OK-assistenten of A(N)IOSSEN je dan goed begeleiden. Schrijf waar mogelijk jouw naam en functie op een whiteboard. Eventueel kan je hier ook je handschoenmaat achter zetten.
- Als iets op de OK gebeurt dat niet helemaal duidelijk is, vraag het dan! Het is beter om voorzichtig te zijn en een keer extra te vragen, dan er achteraf achter komen dat je per ongeluk iets verkeerd gedaan hebt. Goede communicatie is op een OK van groot belang en wordt zeer gewaardeerd!
- Als je tussen de operaties door het OK-complex wilt verlaten, moet je je omkleden. Als je voor maximaal 15 minuten weggaat, mag je ook een overjas over je OK-kleding doen. Deze kan je vinden in de kleedkamers.
Goede communicatie is op een OK van groot belang en wordt zeer gewaardeerd!
Kijk ook eens op de disciplinepagina's voor meer info! En natuurlijk kunnen de pockets Chirurgie niet ontbreken tijdens dit coschap, super handig voor in je witte jas. Meld je aan op de Compendium Community om in contact te komen met medestudenten en andere pro’s voor meer tips!
Alexander Currie studeert geneeskunde in Nijmegen. Als hij niet in een ziekenhuis te vinden is, dan wel in de UB, kun je hem tegenkomen met een fotocamera in zijn hand, achter een piano of gitaar (vaak tot ergernis van zijn huisgenoten en tijdens sommige weekenden zijn ouders) of inmiddels wat vaker gewapend met pen en papier, aangezien hij al een tijdje zijn hersenspinsels mag delen met de rest van Nederland.