Tips voor je verpleegkunde stage - Deel 2
Hoe haal je nóg meer uit je verpleegkunde stage? Hier volgt deel 2 met tips!
1. Verpleegplan: bij bijna elke stage krijg je de opdracht om een volledig uitgewerkt verpleegplan over een patiënt te maken. De pockets van compendium geneeskunde zijn hierbij heel handig. Heel veel ziektebeelden zijn helemaal uitgewerkt, inclusief vitale functies en voorstellen die je aan de arts kan doen om de gezondheid van je patiënt te verbeteren. Het fijne van de pockets is ook dat ze compact genoeg zijn om nog even snel in je tas te doen als je op stage wilt werken aan je opdrachten. Ik heb de pockets zelf veel gebruikt tijdens het klinisch redeneren en het maken van mijn adviesopdracht in het 4e jaar.
2. Blijf je opstellen als leerling. Na een aantal weken ben je gewend aan je collega’s en ben je steeds zelfstandiger aan het werk. Het wordt steeds gezelliger en je begint helemaal je draai te vinden op de afdeling. Een valkuil in het midden van je stage is dat je je als collega gaat gedragen. Dat maakt het lastiger om leerdoelen te bedenken. Heb je hier moeite mee? Probeer dit aan te geven tijdens de tussenevaluatie met je werkbegeleider. Probeer samen handvatten te bedenken om zo tot nieuwe doelen te komen. Hiermee geef je ook aan dat je actief bezig bent met je eigen leerproces. Werkbegeleiders houden daar erg van.
Een valkuil in het midden van je stage is dat je je als collega gaat gedragen. Dat maakt het lastiger om leerdoelen te bedenken.
3. Zorg goed voor je eigen lichaam. Eet en drink gezond en voldoende om de hele dag te kunnen doorwerken. Door de lange en vaak intensieve dagen kreeg ik altijd enorme trek in ongezond en veel eten. Dit wordt ook niet makkelijker wanneer patiënten bijna altijd snoep, chocolade of zelfs taarten achterlaten als bedankje voor de goede zorgen. Natuurlijk wel super lief! De verleidingen zijn erg groot om toch elke dag het ongezonde bedankje te nemen. Zelf vind ik het fijn om een koekje of fruit bij me te hebben voor in de koffiepauze en om te eten op de terugweg naar huis.
4. Probeer je telefoon zo min mogelijk te gebruiken in ruimten waar je met collega’s bent. Tijdens de koffiepauze is het fijn als je hem in je zak laat. Dat is je kans om je collega’s te leren kennen en zij jou.
5. Minder deadline stress: Begin op tijd met het werken aan je opdrachten en maak afspraken met je werkbegeleider wanneer je je opdrachten inlevert, zodat er genoeg tijd is om de opdrachten na te kijken en feedback te geven. Zorg ervoor dat je ongeveer een week hebt om feedback te verwerken, voordat je je eindversie in moet leveren op school.
Minder deadline stress: Begin op tijd met het werken aan je opdrachten en maak afspraken met je werkbegeleider wanneer je je opdrachten inlevert.
Deze tips werden geschreven door Femke, HBO-V verpleegkundige op de kinderafdeling in Haarlem. Ze heeft al flink wat ervaring op de chirurgie en gaat binnenkort de specialisatie kinderverpleegkundige volgen. Wil je meer weten? Zoek Femke op op de Compendium Community of kijk eens op de pagina voor verpleegkundigen.