Toegelaten tot geneeskunde … wat nu?! 

Toegelaten tot geneeskunde … wat nu?! 

Het is alweer ruim een maand geleden dat de rangnummers van geneeskunde online kwamen. Allereerst natuurlijk GEFELICITEERD voor diegenen die zijn toegelaten! Super gaaf dat je aan deze uitdagende studie mag gaan beginnen. Maar wat kun je nu eigenlijk verwachten? Ik herinner me het gevoel nog goed: ik zat in een groepsapp met veel andere studenten en ook wat mensen die al geneeskunde studeerden. Er was veel onduidelijkheid over wat je kunt verwachten en wat je van tevoren allemaal moet regelen. Daarom heb ik wat tips voor je! 


Mijn eerste tip is om mee te doen aan de introductieweek! Ik studeer zelf in Rotterdam en deed mee aan de Eurekaweek. Dit vond ik zelf heel gaaf. Er zijn heel veel leuke activiteiten en je leert gelijk een groepje mensen kennen. Naar mijn idee een hele goede ijsbreker. Zelf heb ik in een huis van een studentenvereniging geslapen, wat ik zeker kan aanraden. Verenigingen stellen hun huizen vaak gratis open en misschien heb je zelfs het weekend voor de introductie een extra feestje! Je ziet zo ook direct of je bij een studentenvereniging zou willen. Je zit aan niets vast als je hier slaapt en je hoeft niet terug naar huis met het OV midden in de nacht!


De volgende tip is om niet alle boeken te kopen! Er staan heel veel boeken op de boekenlijst, maar je hebt er eigenlijk maar weinig nodig. Veel boeken kun je online lezen. En de boeken van Compendium geven een super handig overzicht van de hele geneeskunde. Vraag aan ouderejaars welke boeken zij nu echt aanraden. De boeken die je uiteindelijk nodig hebt, kun je meestal ook tweedehands kopen.

Een andere tip: neem tijd voor het ontwikkelen van je eigen leermethode. Studeren op de universiteit is heel anders dan op de middelbare school. Iedereen gaat uiteindelijk zijn eigen leermethodes ontwikkelen, maar laat je zeker niet afschrikken als de eerste paar tentamens niet gaan zoals je hoopt! Wat mij heel erg helpt, is om de stof al gelijk samen te vatten en door te gaan lezen in de week dat het behandeld is. Het is vaak zoveel dat dit voor de meeste mensen niet lukt in de laatste week van het blok. Ik maak deze laatste week meestal wat oefententamens, want veel vragen worden hergebruikt of lijken op vragen uit tentamens van vorige jaren. Misschien werkt dit ook voor jou, of misschien iets heel anders. Dit ontdekken heeft vooral tijd nodig!


Mijn volgende tip is een planning maken. Ik heb op de middelbare school 6 jaar heel netjes een agenda gekocht maar eigenlijk nooit gebruikt… Nu heb ik na een maand toch maar weer een agenda gekocht en ik gebruik hem tot nu toe iedere dag. Je hebt veel minder verplichtingen en veel meer verantwoordelijkheid op de universiteit, daarom vind ik het fijn om alles in te plannen zodat ik het ook daadwerkelijk doe. Dit kan in een agenda of in je digitale agenda op je telefoon of laptop. Kijk hier ook wat voor jou werkt en wat je nodig hebt om je ook echt aan de planning te houden.


En dan mijn laatste tip: geniet nog van je zomervakantie! Maak je vooral nog niet te druk. Je wordt echt niet zomaar in het diepe gegooid. Natuurlijk wordt verwacht dat je snel dingen oppakt. Het gaat je eerste jaar, en al helemaal de eerste paar weken/maanden hard werken zijn, dus nu kan je nog lekker genieten van alle vrije tijd. En nadat je alles door hebt, zul je terugkijken en denken ‘waarom was ik hier zo zenuwachtig voor’. Het komt allemaal goed, dus geniet van je zomer en dan ga je daarna vanzelf genieten van je studie. Want het gaat bovenal gewoon heel gaaf worden! Je gaat zoveel nieuwe dingen leren en doen.


Heb je nu nog vragen over wat je kan verwachten voor het eerste jaar, of specifiek iets voor de opleiding in Rotterdam, dan kan je mij altijd een berichtje sturen op via de Compendium Community

Laat een reactie achter