Een dag in het leven van ... Femke, in opleiding tot kinderverpleegkundige

Een dag in het leven van ... Femke, in opleiding tot kinderverpleegkundige

In maart 2023 ben ik begonnen aan de opleiding tot kinderverpleegkundige. Hiervoor heb ik eerst 5 maanden gewerkt op de kinderafdeling, nadat ik 2 jaar op de afdeling chirurgie heb gewerkt. Het fijne hiervan is dat ik mijn huidig contract van 32 uur kon behouden en dat ik dag- en avonddiensten mag draaien. Helaas geen nachtdiensten totdat de opleiding klaar is. (Je kunt me kennen van de tips voor je nachtdienst of verpleegkundestage.) 

De opleiding zelf is erg leuk en ik volg hem via de Amstel academie. Mijn klas is een grote mix van allerlei ziekenhuizen in Nederland. Sinds dit jaar is de academie gestart met het EPA onderwijs. Ik heb 6 EPA’s, waarbij ik voor elke EPA bewijsmateriaal moet verzamelen om aan te tonen dat ik voldoe aan de eisen van een kinderverpleegkundige. Ongeveer elke 2 maanden hebben we een volle en intensieve lesweek. Ik krijg lessen van docenten die zelf nog werkzaam zijn in de ziekenhuizen, instellingen, bureaus. Ik neem jullie mee naar een lesdag op de academie. 

Alle lessen beginnen om 9 uur en ik reis dan het liefst met het OV, want parkeren bij het VU is niet te doen. Vanaf station Zuid wandel ik naar de academie, dan heb ik meteen mijn beweging weer gehad vandaag. Het is de 2e keer dat we een lesweek hebben en deze week staat in het teken van de zorg voor moeder en pasgeborene. TIP: Neem je pocket kindergeneeskunde mee om op school aan opdrachten te werken. Deze pocket maakt het leren voor mij veel makkelijker.

TIP: Neem je pocket kindergeneeskunde mee om op school aan opdrachten te werken. Deze pocket maakt het leren voor mij veel makkelijker. 

We beginnen de week met een introductie. Dit uur kunnen we vragen stellen over de opdrachten.  Per onderwerp hebben we 2 lesuren. We starten vandaag met het thema hyperbilirubinemie, hypoglykemie en infecties. Deze les wordt gegeven door een kinderarts die onlangs met pensioen is gegaan. Superfijn, want deze man heeft veel ervaring en kan leuk vertellen aan de hand van casussen. Iedereen komt een keer aan de beurt om een vraag te beantwoorden. Na deze les krijgen we theorie over de fysiologie van een pasgeborene en daarna hebben we 2 uur zelfstudie in kleine groepen om een presentatie over hechtingsproblematiek te maken. 

Om 16:15 uur is onze schooldag voorbij en loop ik met de podcast “held in eigen verhaal” in mijn oortjes terug naar station Zuid. Mijn OV reis duurt 30 minuten en omdat het mooi weer is, besluit ik om vanaf station Hoofddorp 15 minuten naar huis te wandelen. Sinds ik met het OV naar school reis, vind ik het heerlijk om onderweg een podcast te luisteren. Naast de koffieco podcast ben ik nu helemaal verslaafd aan ‘’held in eigen verhaal’’. Om 17:15 uur ben ik thuis en kijk ik nog even in mijn planner wat ik moet voorbereiden. Morgen heb ik een dag online les dus kan ik vanavond lekker een serie kijken.  

 

Wil je meer weten over Femke en de opleiding tot kinderverpleegkundige? Zoek haar op op de Compendium Community! Of stel je vragen onder deze blog. 

Laat een reactie achter