Orthopedie Compendium Geneeskunde

Kennis van de Orthopedie

De Orthopedie is gericht op aandoeningen aan het bewegingsapparaat en is een breed vakgebied. Een orthopeed houdt zich bezig met de operatieve en niet-operatieve behandeling van stoornissen aan het houdings- en bewegingsapparaat, inclusief de wervelkolom. Het vakgebied van de orthopedisch chirurg strekt zich uit van aangeboren afwijkingen (zoals klompvoetjes of heupdysplasie) tot afwijkingen aan het steun- en bewegingsapparaat die op latere leeftijd tot uiting komen (zoals artrose of collumfracturen). Bij de traumadiensten binnen een ziekenhuis heeft Orthopedie een grote overlap met Traumachirurgie. Beide disciplines houden zich bezig met kleine fracturen van een pols tot instabiele wervelfracturen. Bij grotere trauma’s en inwendig letsel zal een patiënt snel bij de Traumachirurgie terechtkomen en bij (semi-)electieve procedures, zoals een protheseplaatsing, is vaak de Orthopedie in de lead. Binnen ziekenhuizen kunnen afspraken over de hoofdbehandelaar variëren.

geneeskundeboeken boekenreeks 35 disciplines Compendium Geneeskunde

Stap 1: de basis

Begin bij het begin met het opfrissen van jouw kennis. Ken je de verschillende typen synoviale gewrichten en de orthopedische termen van de verschillende soorten bewegingen? Antwoord op die vragen vind je in boek 4 van de boekenreeks Compendium Geneeskunde, waarin de kern van de Orthopedie overzichtelijk wordt samengevat. Door de handige, herkenbare opbouw van het hoofdstuk volgens de Compendiummethode, vind je precies wat je nodig hebt om de basis te bestuderen. Daarmee kun je in de praktijk onder andere leren patronen te herkennen en klinisch te redeneren; vanuit de klacht naar een diagnose.

flashcards Traumachirurgie en Orthopedie Compendium Geneeskunde

Stap 2: oefenen

Kennis blijft beter hangen als je oefent. Door de stof te blijven herhalen en jezelf te overhoren zorg je dat je de basis altijd paraat hebt. Overhoor jezelf met de flashcards van Traumachirurgie & Orthopedie om je voor te bereiden op je volgende examen of toets. De compacte kaartjes zijn toegespitst op de belangrijkste onderwerpen, zodat je direct tot de kern komt. Van anatomie tot praktische tips en weetjes, in een pakket van 40 kaartjes. Om te oefenen met de discipline Orthopedie, staan daarnaast in de boekenreeks vragen om jezelf te testen en via onze social media zorgen we dagelijks voor een nieuwe portie oefenvragen.

Stap 3: ervaren

De werkvloer op

Op de afdeling of polikliniek Orthopedie kom je veel variatie tegen, in patiënten en aandoeningen. Een goede basiskennis is dus belangrijk, maar ervaring opdoen is misschien nog wel belangrijker. In de praktijk leer je het best patronen te herkennen. Bovendien leer je veel van collega's, patiënten en hun naasten. We hebben voor jou op een rijtje gezet wat je precies nodig hebt op de werkvloer. Aangevuld met waardevolle tips van onze artsen en studenten.

pocket handboek Traumachirurgie en Orthopedie Compendium Geneeskunde

Pocket Traumachirurgie en orthopedie

Door de overlap te zoeken in de vakgebieden Traumachirurgie en Orthopedie is in één pocket samengevat wat jij moet weten voor de kleine trauma’s in de dienst. In de pocket wordt op overzichtelijke wijze stilgestaan bij alle aspecten binnen deze disciplines. De pocket behandelt alle informatie die ook in de Compendium Geneeskunde boekenreeks aan bod komt. Daarnaast is het compacte zakboek uitgebreid met alle informatie die je op de werkvloer graag op zak hebt. Naast algemene hoofdstukken, handige tips, ezelsbruggetjes en bijlagen, zoals de SEH traumaopvang status. De pocket past precies in de zak van je witte jas, dus je neemt hem zelfs tijdens je dienst overal naartoe en maakt deel uit van de pocketreeks Chirurgie.

pocket zakboek GE-chirurgie Compendium Geneeskunde

Pocket GE-chirurgie

De pocket GE-chirurgie van Compendium Geneeskunde is het tweede deel van de pocketreeks Chirurgie en bevat alle informatie over de discipline Gastro-Enterologische chirurgie. De pocket bevat alle informatie die ook in de Compendium Geneeskunde boeken te vinden is, maar is uitgebreid met algemene hoofdstukken en alle informatie die je tijdens je dienst graag op zak hebt. Daarnaast vind je in deze pocket praktische tips, handige ezelsbruggetjes
en ruimte voor aantekeningen.

15% korting bij aankoop van 3 of meer pockets - Compendium Geneeskunde

Pocket Vaatchirurgie

De pocket Vaatchirurgie
van Compendium Geneeskunde is het eerste deel van de pocketserie die de volledige discipline Chirurgie behelst. De pocket behandelt de vaatchirurgie, inclusief hoofd hals, thorax- & mammachirurgie. De informatie die in de pocket Vaatchirurgie aan bod komt, wordt ook uitgebreid besproken in de Compendium Geneeskunde boeken. De pocket is echter uitgebreid met algemene hoofdstukken over de
geneeskunde. Daarnaast vind je praktische tips, handige ezelsbruggetjes en ruimte voor eigen aantekeningen.

Heel duidelijk en overzichtelijk!

Ik bestelde de pockets Chirurgie op aanraden van een vriend-collega, en ben heel blij met de aankoop. De informatie wordt beknopt, maar toch heel duidelijk en overzichtelijk weergegeven. Wetenschappelijk onderbouwd, en toch verstaanbaar!


Aaron, Vervaecke

Geweldige pockets!

Ik ben een verpleegkundige student op een acute afdeling waardoor ik chirurgie pockets heb besteld. Hierin staat letter-lijk alle informatie in duidelijke taal die jij nodig hebt als zorgprofessional. Een hele dikke aanrader!


STCY, Tilburg

De informatie is in 1 boek overzichtelijk beschreven en weergegeven

Ik gebruik de pocket Traumachirurgie en orthopedie voor mijn fysiotherapie stage. Daarnaast gebruik ik het voor de opleiding geneeskunde. Het is een echte aanrader!


Ipek, Zaandam

Instrumenten

Dit zijn de belangrijkste instrumenten die je nodig hebt op de werkvloer bij de Orthopedie:

hechtsetn chirurgie Compendium Geneeskunde

Hechtset

Wil je leren hechten, dan moet je veel oefenen. Door een hechtset aan te schaffen, kun je thuis tussendoor ook oefenen met hechten. Klik hier om een hechtset te bestellen.

Extra tip: hecht de schil van een banaan om het nog beter te leren!

klompen coschappen compendium geneeskunde

Klompen

Het is fijn om je eigen klompen aan te schaffen voor de snijdende coschappen. Zo weet je zeker dat er altijd klompen zijn en het zit lekker onder je witte broek. Klik hier voor onze favoriete klompen.

Gradenboog/goniometer Compendium Geneeskunde

Gradenboog/goniometer

Een goniometer meet het bewegingsbereik van diverse gewrichten. Dit wordt ook wel de range of motion genoemd. Met een goniometer kun je de range of motion van vingers, polsen, ellebogen, armen en knieën meten. Klik hier voor onze favoriete goniometer.

opleiding Oncoloog Compendium geneeskunde

Opleiding Orthopedie

De opleiding tot orthopedisch chirurg is een 4,5 jarige opleiding waarvan de eerste 1,5 jaar ‘vooropleiding’ bestaat uit algemene heelkunde. Meer hierover lees je op de website van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.

Meer lezen

Tips voor de praktijk

  • - Zorg dat je kennis hebt van de anatomie van het bewegingsapparaat.
    - Klemmen vasthouden op de OK kan saai zijn. Het is wel een uitgelezen kans om de operaties van dichtbij mee te maken (en te leren hechten).

  • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

  • - Kennis van traumamechanisme helpt beredeneren welke structuren zijn aangedaan.
    - Ken je protocollen, zoals het traumaprotocol, over de behandeling per type (klein) trauma.

  • - Zoek een PhD traject dat bij je past: zowel het onderwerp als (co)promoter.

    - Maak een realistische planning met genoeg ruimte voor uitloop.

  • Heb jij nog tips? Stuur deze dan naar ons op via het formulier onderaan de pagina.

Opleiding tot Oncoloog compendium geneeskunde

Stap 4: verdiepen

Wil je je verder verdiepen in de Orthopedie na het bestuderen van de basis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij maakten een overzicht met tips van studenten en artsen; van podcasts tot aan blogs met ervaringen. Scrol verder voor nog meer verdieping!

Podcasts

Wil je uitgebreid worden bijgepraat? Luister dan naar deze podcasts over de Orthopedie.

podcast Orthopedie Compendium Geneeskunde

KoffieCo de podcast

Afl. 13 Orthopedisch Chirurg
Gesprek met orthopedisch chirurg Maarten van der List die met een brede blik zijn vak beoefent. Hij is werkzaam als arts, medisch directeur en in het onderwijs en hij is niet bang voor een uitdaging.

Ga naar de podcast

podcast huisarts huisartsgeneeskunde Compendium Geneeskunde

Huisarts podcast

Orthopedie special deel 1: de schouder

In deze aflevering bespreekt huisarts Tessa Dijksman in 1 uur álle ins & outs van het schoudergewricht met schouder-orthopeed Bauke Kooistra.

Ga naar de podcast

Podcast NOV-CORE

Serie Tot op 't botcast

Orthopeed Prof. dr. Gino Kerkhoffs praat over zijn werk als hoogleraar, zijn drive, het vinden van de balans tussen werk en family time, en het werken met en opleiden van de jonge orthopeed.

Ga naar de podcast

Handige sites

Deze handige sites over Orthopedie worden aanbevolen door onze studenten en artsen:

Surgery reference

Surgery Reference is een Engelstalig hulpmiddel voor de behandeling van fracturen, gebaseerd op de huidige klinische principes en praktijken.

Ga naar de site

Orthobullets

Website met uitgebreide informatie, actueel onderzoek, video's en podcasts over de Orthopedie.

Ga naar de site

Video's

Ben je meer visueel ingesteld? Bekijk dan deze video´s over de Orthopedie.

Stap 5: verbinden

Wil je graag in contact komen met mensen binnen de Orthopedie? Of mis jij de verbinding met mensen binnen jouw studie of werkveld? Word dan lid van onze community.

Een netwerk van honderden studenten, artsen, specialisten, verpleegkundigen en anderen in de zorg.

Mogelijkheid om elkaar rechtstreeks vragen te stellen.

Nodig degene die jou inspireert uit voor een (virtuele) kop koffie.

Vind mensen waarmee jij samen kan werken of studeren.

Maak je eigen groep aan of vind jouw jaargenoten.

Iedereen mag gratis lid worden van onze community!

Met dank aan

Onze boeken over de Orthopedie waren niet mogelijk geweest zonder:

  • Compendium Geneeskunde reeks 1.0:

    Auteurs: Auteurs: Vildan Koç & Rachelle Nijmeijer

     

    Compendium Geneeskunde reeks 2.0:

    Redactie: Gwen Vuurberg
    Auteurs: Demi Donker (Universiteit Leiden) & Yessica Yeh (Universiteit Leiden)


    Pocket Traumachirurgie en orthopedie:
    Redactie: Gwen Vuurberg
    Auteurs: Demi Donker (Universiteit Leiden), Nicky Janssen (Universiteit Maastricht), Yessica Yeh (Universiteit Leiden)

  • Compendium Geneeskunde reeks 1.0 en 2.0:

    Yente Beentjes, Cas van Cruchten, Susan Deelstra, Lotte Dupuis, Astrid
    Feikema, Jasmin Kaur, Koen Ketelaars, Robin Klabbers, Rosalie Krijl, Juliëtte
    Linskens, Sophie Reese, Hanna van Rheenen, Floris Sintenie, Carlijn Sturm

     

    Pocket Traumachirurgie en orthopedie:

    Yente Beentjes, Cas van Cruchten, Susan Deelstra, Lotte Dupuis, Gulizar
    Durak, Astrid Feikema, Iza Hogenelst, Nickey Janssen, Jasmin Kaur, Koen
    Ketelaars, Rosalie Krijl, Juliëtte Linskens, Sophie Reese, Hanna van Rheenen,
    Floris Sintenie, Carlijn Sturm, Isabel Versmissen

  • Compendium Geneeskunde reeks 1.0:
    Kwaliteit gewaarborgd door: prof. dr. J.A.N. Verhaar (Erasmus MC, Rotterdam) & drs. J.J. Mellema (UMCG, Groningen)

     

    Compendium Geneeskunde reeks 2.0:
    Kwaliteit gewaarborgd door: dr. P.B.A.A. van Driel (AIOS, Haaglanden MC, Den Haag), drs. M.R.M. Frenken (AIOS, MUMC+, Maastricht), drs. H. Gacaferi (LUMC, Leiden), drs. E. Jacobs (AIOS, Máxima MC, Veldhoven), drs. V.S. Wennemers (orthopedisch chirurg, Groene Hart Ziekenhuis, Gouda), dr. T. Gosens (orthopedisch chirurg, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Tilburg)

     

    Pocket Traumachirurgie en orthopedie:

    Met dank aan: dr. P.B.A.A. van Driel (AIOS, Haaglanden MC, Den Haag), drs. M.R.M. Frenken (AIOS, MUMC+, Maastricht), drs. H. Gacaferi (LUMC Leiden), dr. T. Gosens (orthopedisch chirurg, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Tilburg), drs. E. Jacobs (AIOS, Máxima MC, Veldhoven), drs. J.J. Mellema (UMCG, Groningen), drs. M. Metman (UMCG, Groningen), dr. J.H. Peters (Radboudumc, Nijmegen), drs. C.J.A. van der Poort (Radboudumc, Nijmegen), prof. dr. J.A.N. Verhaar (Erasmus MC, Rotterdam), drs. R. Wouda (Zuyderland Medisch Centrum, Heerlen), drs. V.S. Wennemers (orthopedisch chirurg, Groene Hart Ziekenhuis, Gouda)

studenten auteurs pockets compendium geneeskunde
Compendium Geneeskunde reeks studeren

100% voorbereid

>30.000 zorgprofessionals gebruiken onze reeks met daarin alle 35 disciplines.

✅ Kwaliteit: gewaarborgd door specialisten
✅ Efficiënt: geen woord te veel
✅ Visueel: icoontjes, schema's & afbeeldingen