Margriet Zuidwijk-Koning

Meer dan alleen een mes aangeven

Meer dan alleen een mes aangeven

Achter de gesloten deuren van de operatiekamer… De OK is voor sommigen inmiddels bekend terrein en voor anderen een mysterieuze plek. Op zo’n kamer houden heel veel verschillende mensen zich bezig met de operatie van een patiënt. Een chirurg is vanzelfsprekend, maar wie lopen er nog meer rond? Ook de operatieassistent heeft een cruciale rol in de operatiekamer, toch is niet iedereen daarvan op de hoogte. Margriet, werkzaam als operatieassistent in het UMC Groningen, heeft dit ook al vaak ondervonden.

"Oh? En wat doe je dan? Geef je het mes aan? Kan je wel tegen bloed? Ik wist niet eens dat dat bestond!"

Meestal benoem ik het in één keer...

Ik ben operatieassistent; ik werk in de operatiekamer. Ja, ik kan goed tegen bloed, hoe meer hoe beter, en het klopt; aan het begin van de operatie geef ik het mes aan.

Als operatieassistent moet je in het bezit zijn van ogen in je rug, je wil niet dat er iemand tegen je steriele tafels aanloopt, dit levert vaak vertraging op.

Oren op stokjes zijn een musthave, als operatieassistent wil je alle geluiden om je heen in de operatiekamer horen. Zodat je snel kan anticiperen op dat wat er gezegd wordt en er niet op jou gewacht hoeft te worden.

Het geheugen van een olifant is niet geheel onbelangrijk aangezien je van alle sets met instrumenten die je op tafel hebt, precies alle (!), ja alle aantallen moet weten.

Je benen moeten slijtvast zijn, operaties die de hele dag duren, zijn geen uitzondering in het ziekenhuis waar ik werk.

Soms heb ik de wens dat ik zoveel armen als een octopus had. Even een haak vast houden en tegelijkertijd een hechting in de naaldvoerder stoppen, is dan een stuk makkelijker.

Het geduld van een engel is een belangrijke eigenschap, sommige operaties zijn lastig en duren lang, heel erg lang. 

En als je dan heel lang aan tafel staat of zit dan is het geen overbodige luxe om in bezit te zijn van en ruime blaasinhoud want een toiletbezoekje zit er helaas niet in.

Als je al deze bovenstaande eigenschappen bezit dan voldoe je behoorlijk aan de functieomschrijving van een operatieassistent!

En de laatste regel...

Geven wat de operateur nodig heeft, niet waar om wordt gevraagd. 

Meer weten over de werkzaamheden van een operatieassistent? Op Facebook en Instagram geeft Margriet samen met haar collega's een kijkje in de operatiekamer!

Margriet Zuidwijk-Koning Margriet is operatieassistent in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Samen met haar collega's geeft Margriet een kijkje in de operatiekamer op Facebook (@operatieassistent) en Instagram (@operatieassistent_umcg).

Laat een reactie achter